Inflationsgåtan


I samband med den segdragna krisen inom EU har begreppet inflation börjat att diskuterats allt mer.

Om man ber någon kortfattat förklara inflation, så handlar det ofta om att priserna stiger och att valutan blir mindre värd. Och huvudorsaken till detta är att mängden pengar ökar i samhället. Centralbanken producerar mer valuta, och värdet blir urvattnat.

En intressant motfråga vore då hur guld kan vara värt så mycket, trots att man hela tiden hittar mer guld som kommer ut på marknaden? Under de senaste åren har dessutom guldpriset gått upp, medan mer och mer guld hela tiden tillförs från bl.a gruvor i Sydafrika, Kina, Australien mm.

Varför blir det inte inflation i guld?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om inflation, ekonomi, guld, valuta, valutor


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Realist
Realist
8 years ago

Är inte frågeställningen mer att guldets värde i sig är relativt oförändrat medan FIAT valutornas värde har fallit rejält i relation till guldet.

Robert
8 years ago

Visst, men borde inte guldets värde förr eller senare spädas ut, om det hela tiden tillförs nytt guld?

Harry
Harry
8 years ago

Efterfrågesidan ökar i och för sig också med en globalt växande och allt rikare befolkning.

Uppgången de senaste åren har framförallt handlat om att förtroendet för FIAT-valutor blivit allt lägre och då ses guldet som värdebeständigt i jämförelse.

Robert
8 years ago

Ett land med växande och rikare befolkning skulle på samma sätt kunna trycka nya pengar, utan att de skulle förlora i värde?

christoffer
christoffer
8 years ago

1) Befolkningen ökar vilket gör att mängden guld/person inte ökar (eller inte ökar lika snabbt)
2) Det förbrukas guld, vi använder det i processer, i elektronik, tappar smycken och köper nytt osv osv.
3) i tider av instabilitet så säker mäniskor sig till lätt portabla allternativ till valutor vilket ökar efterfrågan på guld och ädelstenar.

Robert
8 years ago

Kan man tänka sig att guld destrueras i lika stor omfattning som nytt tillförs? Nja, en tappad guldring hittas ofta av någon annan förr eller senare, och guld i tekniska apparater återvinns ofta, pga av det höga värdet. T o m koppar och andra mindre ädla metaller återvinns numera i hög omfattning.

Det skulle vara befolkningsökningen i kombination med en allt rikare befolkning, som jag skulle se som ett argument för guldets bibehållna och ökande värde.

Peter
Peter
8 years ago

Mängden guld bör väl ställas mot mängden produkter och tjänster som kan köpas?

Peter
Peter
8 years ago

Kan även rekommendera nedan bok för den som vill förstå mer om dagens monetära system och varför en guldmyntfot hade varit så mycket bättre.

http://www.mises.se/2012/09/03/bokrecension-papperspengarnas-kollaps-av-detlev-schlichter/

Robert
8 years ago

Givetvis intressant – jag har läst en del i ämnet, guldmynfot har självklart sina fördelar, bankernas system med bråkdelsreserver kommer att leda till kollaps – men kan det då inte bli inflation i guld?

Harry
Harry
8 years ago

Attilia: ”Ett land med växande och rikare befolkning skulle på samma sätt kunna trycka nya pengar, utan att de skulle förlora i värde?”

Penningmängden ökar stadigt i en växande ekonomi (främst pga företags tillväxt vilket sedan spiller över på övriga ekonomin) utan att orsaka skenande inflation. Det går dock inte att, över tid, öka penningmängden snabbare än tillväxten utan att orsaka inflation.

Robert
8 years ago

Harry, kan man då tänka sig att den här ”tillväxten” blir väldigt viktigt i ett samhälle som gärna vill öka penningmängden. Och ett sätt att sprida ut de nya pengarna i samhället är ju via lån, kanske framförallt bostadslån. Om då plötsligt fastighetsmarknaden sviker blir det enorma problem?

Harry
Harry
8 years ago

Det är ju inget självändamål att öka penningmängden. Pengar är smörjmedel i ekonomin och mängden bör därför vara på en nivå som motsvarar ekonomins behov. Blir mängden för liten hämmas tillväxten pga att investeringar inte blir av, blir mängden för stor i förhållande till ekonomin kan prisinflation uppstå.

Kraschad bostadsmarknad skulle kunna leda till problem av det förstnämnda slaget.