Inflationsgåtan

I samband med den segdragna krisen inom EU har begreppet inflation börjat att diskuterats allt mer.

Om man ber någon kortfattat förklara inflation, så handlar det ofta om att priserna stiger och att valutan blir mindre värd. Och huvudorsaken till detta är att mängden pengar ökar i samhället. Centralbanken producerar mer valuta, och värdet blir urvattnat.

En intressant motfråga vore då hur guld kan vara värt så mycket, trots att man hela tiden hittar mer guld som kommer ut på marknaden? Under de senaste åren har dessutom guldpriset gått upp, medan mer och mer guld hela tiden tillförs från bl.a gruvor i Sydafrika, Kina, Australien mm.

Varför blir det inte inflation i guld?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Efterfrågesidan ökar i och för sig också med en globalt växande och allt rikare befolkning.

  Uppgången de senaste åren har framförallt handlat om att förtroendet för FIAT-valutor blivit allt lägre och då ses guldet som värdebeständigt i jämförelse.

 2. 1) Befolkningen ökar vilket gör att mängden guld/person inte ökar (eller inte ökar lika snabbt)
  2) Det förbrukas guld, vi använder det i processer, i elektronik, tappar smycken och köper nytt osv osv.
  3) i tider av instabilitet så säker mäniskor sig till lätt portabla allternativ till valutor vilket ökar efterfrågan på guld och ädelstenar.

 3. Kan man tänka sig att guld destrueras i lika stor omfattning som nytt tillförs? Nja, en tappad guldring hittas ofta av någon annan förr eller senare, och guld i tekniska apparater återvinns ofta, pga av det höga värdet. T o m koppar och andra mindre ädla metaller återvinns numera i hög omfattning.

  Det skulle vara befolkningsökningen i kombination med en allt rikare befolkning, som jag skulle se som ett argument för guldets bibehållna och ökande värde.

 4. Givetvis intressant – jag har läst en del i ämnet, guldmynfot har självklart sina fördelar, bankernas system med bråkdelsreserver kommer att leda till kollaps – men kan det då inte bli inflation i guld?

 5. Attilia: ”Ett land med växande och rikare befolkning skulle på samma sätt kunna trycka nya pengar, utan att de skulle förlora i värde?”

  Penningmängden ökar stadigt i en växande ekonomi (främst pga företags tillväxt vilket sedan spiller över på övriga ekonomin) utan att orsaka skenande inflation. Det går dock inte att, över tid, öka penningmängden snabbare än tillväxten utan att orsaka inflation.

 6. Harry, kan man då tänka sig att den här ”tillväxten” blir väldigt viktigt i ett samhälle som gärna vill öka penningmängden. Och ett sätt att sprida ut de nya pengarna i samhället är ju via lån, kanske framförallt bostadslån. Om då plötsligt fastighetsmarknaden sviker blir det enorma problem?

 7. Det är ju inget självändamål att öka penningmängden. Pengar är smörjmedel i ekonomin och mängden bör därför vara på en nivå som motsvarar ekonomins behov. Blir mängden för liten hämmas tillväxten pga att investeringar inte blir av, blir mängden för stor i förhållande till ekonomin kan prisinflation uppstå.

  Kraschad bostadsmarknad skulle kunna leda till problem av det förstnämnda slaget.