Inga minareter på min bakgård


Schweizarna röstade fram en lag mot minareter i veckan, vilket ledde till ett fruktansvärt rabalder i medier runt om i världen. Det talas om intolerans och islamofobi om vartannat, när sanningen är den att väldigt få av oss (egentligen) vill bo nära en minaret. Av samma anledning som få vill bo nära ett kyrktorn.

För några år sedan bodde jag nära en kyrka, i en liten stad i Grekland. Och mina söndagsmorgnar gick inte av för hackor. När hela arsenalen av kyrkklockor dånade ut över bygden, via mitt fönster, var den efterlängtade sovmorgonen inte bara ett minne blott, utan rent av en omöjlighet.

Jag tror att den här typen utav offentlig religionsutövning, vare sig den är kristen eller muslimsk, är dömd till en långsam död i vår sekulära tidsålder. Vår tolerans för högljudda besvärjelser är ganska begränsad.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, minareter, minaretförbud, schweiz


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
joanna
joanna
10 years ago

”vår tolerans för högljudda besvärjelser är ganska begränsad”.. Gäller isåntfall endast kyrkklockor INTE mineraterna då dom inte används på det sättet dom egentligen SKA användas.

muslimerna får inte ens ha sina böneutrop då de har sina högtider ( vilket är mindre än 5 ggr per ÅR) o böneutrop varje fredag hade väl fått svenska folket att gå med sverigedemokraterna direkt i protest emot ”hemskheterna”. Vilken skam!, säger jag bara.

vem störs av något som inte ger ett enda ljud ifrån sig? som står där som en symbol. och säg mig, vart finns denna minaret som väcker eller stör någons vardag??!

Robert
Robert
10 years ago

Om en minaret inte används för böneutrop är det ingen minaret, utan blott ett torn. Och tornbyggen brukar sällan få byggnadstillstånd i städer (särskilt Stockholm) då de anses avvika alltför mycket från den övriga bebyggelsen, framförallt vad gäller höjden. Det blir liksom en ganska märklig diskussion.