Ingen paus i den globala uppvärmningen

Enligt en studie från NOAA som publicerades för några månader sedan så tillbakavisas den så kallade pausen i den globala uppvärmningen. Tidigare pratades det om en avmattning i uppvärmningen under ca 17 år. Men detta tillbakavisas nu av NOAA, som gått igenom mätdata och korrigerat siffror som ansetts vara felaktiga.

Vi märker att klimatdebatten ånyo fått luft under vingarna, och man noterar allt oftare artiklar av typen Det varmaste året någonsin, havsvattnet stiger, polarisen smälter etc etc.

Jag blir skeptisk när alla springer åt ett håll, jag ifrågasätter hysteri och alarmism. Och alla ni som tror att klimatforskning är en exakt vetenskap, hur förklarar man egentligen allt detta fipplande med mätdata? Som lekman har man ingen chans att kontrollera vad som är rätt och logiskt, eller bara fel och korkat.

Tusentals olika faktorer påverkar vädret, människan kanske är en av dem, och tusentals olika väder bildar långsiktigt ett klimat.

Och det finns faktiskt mer relevanta saker som påverkar klimatet än växthusgaser. Och då menar jag rent konkret, utan att teoretisera, eller lansera någon ny stollig teori.

Vi lever i en interglacial, dvs en tidsålder mellan istider. Holocen, som vår värmeperiod kallas börjar gå mot sitt slut om vi jämför med andra tidigare värmeperioder. Mätdata får vi från isborrkärnor, där klimatet satt sina spår likt årsringar på träd.

Det är alltså dags för en ny istid. Detta vet vi. Och det kan gå förhållandevis snabbt, mellan 100-1000 år tar det ungefär innan vi börjar märka nedkylningen. Det är bara att kolla upp mina uppgifter, Wikipedia och andra tillförlitliga källor skriver om interglacialer. Och det jag skriver kan svårligen falsifieras rakt av. Det kommer att hända. Kanske är intergacialteorin till och med och mer trolig än teorin om global uppvärmning?

Ändå är det ingen som direkt oroar sig, eller funderar nämnvärt över detta. Trots att nästkommande generationer står inför den största klimatförändringen sedan förra istiden.

eemian-and-holocene-interglacials

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ingenjören
Ingenjören
4 years ago

Det finns dock ett stort problem med teorin du lanserar. Det första är att din graf, precis som så gott som alla grafer som ska bevisa en ”alternativ” teori, inte säger riktigt det den verkar säga. Först, grafen handlar om temperaturer på antarktis. Skillnaden mellan istid och icke-istid är större vid polerna än skillnaden globalt, så att visa att den medeltida varmperioden bara är en mikroblipp är en aning missvisande om man talar om GLOBAL, dvs, inte LOKAL temperatur. För det andra, rörelser mot istid är som du påpekar ganska långsamma händelser,kollar man i grafen du framhåller som stöd så… Read more »