Invid murarna


Invid murarna 1

Sulukule är en stadsdel invid det gamla Istanbuls historiska kärna, som mestadels bebos av zigenare (romer). Under lång tid var det hit stadens invånare gick när de ville roa sig med dans och musik.

Verksamheterna tvingades stänga 1992, och därefter har fattigdomen brett ut sig, stadsdelen har förfallit allt mer, och nu ska de turkiska myndigheterna städa upp och bygga nytt. Förmodligen blir det svårt för invånarna att bo kvar.

Redan under medeltiden kom de första zigenerna till staden som på den tiden var grekisk och hette Konstantinopel. De bosatte sig i kvarteren som förmodligen bar ett annat namn men låg på precis samma plats.

I ca 800-900 år har man alltså bott på denna mark. Det är längre tid än de flesta nationer funnits. Det är längre tid än turkarna funnits i Istanbul.

Bara så vi får lite perspektiv på tillvaron, och det här med kringresande minoriteter, etnicitet och in- och utvandrare.

Men nu är det alltså dags att ge sig av.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kgb35
kgb35
6 years ago

Enligt vad jag har lärt mig är namnet Romer just att de utgett sig för att vara romare på landsflykt från turkarna. (Ungefär som gypsy hänvisar till att de skulle komma får Egypten. )

Zigenare skulle vara det namn som närmast liknar stammens ursprungliga namn i Indien.

Vill minnas att jag läste det på engelska eller tyska wikipedia men där hittar jag det inte.

Avancemang
6 years ago

Enl Wikipedia så kommer det zigenska ordet ”rom” från det äldre zigenska ordet ”dom”, som betyder ”människa/person”. Likheterna med Romarriket verkar mest vara en tillfällighet.