Israel övar med ballistiska missiler i östra Medelhavet


Efter en del gissande om vem det var som sköt, så får vi veta att Israel tar åt sig äran för skotten. En ballistisk missil eller robot (som det heter på korrekt svenska) är en slags raket som avfyras upp i atmosfären varefter den återvänder bärandes på sin dödliga last av antingen konventionella sprängmedel eller en atombomb.

Att öva med dylika dyra vapen visar på styrka, beslutsamhet och givetvis en omfattande försvarsbudget.

Ljudet av vapenskrammel blir allt högre i östra Medelhavet. Men vi ska inte glömma att Syrien också förfogar över liknande vapen, som kan nå mål på den arabiska halvön och så långt bort som till Kreta, inne på EU-territorium. Vapnen är tillverkade i Ryssland eller Kina, Syriens mäktiga allierade.

Jag skulle vilja be vår statsminister Fredrik Reinfeldt att ta upp saken med Amerikas president i veckan. Och påminna honom om löftena att nyttja diplomati och dialog, istället för vapen. Det här var Barack Obamas budskap innan han blev USA:s förste färgade president och fredspristagare. Givetvis är det fel av Assad-regimen att nyttja kemiska stridsmedel (om uppgifterna stämmer), men man kanske inte ska gå till randen av ett tredje världskrig för att vedergälla denna oförrätt?


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
epi
epi
7 years ago

För att förhoppningsvis komma närmare sanningen om de två missilerna är här en annan vinkel att väga in:

http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=110043&cid=31&fromval=1&frid=31&seccatid=71&s1=1

”Because the moment the full military operation was launched, Head of the Russian Intelligence Service contacted the US intelligence and informed it that “hitting Damascus means hitting Moscow, and we have removed the term “downed the two missiles” from the statement to preserve the bilateral relations and to avoid escalation.”

Tack för ditt blogggande 🙂

Robert
7 years ago

Intressant, förutom att kronologin haltar på slutet. Underhuset röstade väl nej före missil-incidenten? Rysslands styrkor i Medelhavet är betydligt mindre än Natos. Ryssland kan spänna musklerna, men skulle aldrig vinna ett konventionellt krig i regionen.