Jordgubbsfördelning

Johan Hedin skriver intressant om utfallsjämlikhet och möjlighetsjämlikhet. Han jämför med två personer som plockar jordgubbar, den ene kämpar på och får ihop fem lådor, den andra tar det lugnt och lyckas bara skrapa ihop en låda.

Enligt det liberala synsättet har de rätt till den mängd de plockat, vilket bäst kan beskrivas med termen möjlighetsjämlikhet. Bägge har ju fått samma möjlighet att plocka i fältet, därefter är det upp till var och en hur man nyttjar denna rätt.

Socialister vill däremot gärna omfördela, och därför har våra två jordgubbsplockare rätt till tre lådor var, oavsett insatts, vilket kallas utfallsjämlikhet. Den som plockat fem lådor måste ge två lådor till den andre.

Jag tycker att liknelsen är strålande, och pedagogisk, ty det är ofta svårt att beskriva omfördelning eller redistribution med enkla ordalag.  Och politiker döljer ofta sina avsikter i en retorisk gröt. Det är synd om den som bara plockat en låda, han kanske haft en svår barndom, kommer från dåliga förhållanden, och då ska man i efterhand kompensera för detta genom att ta från den flitiga plockaren.

Genom att dela in folk i olika klasser, fattiga och rika, priviligierade och eftersatta etc kan man hävda att det finns strukturella orättvisor – och att det är viktigt för samhällets utveckling att man kommer till bukt med detta.

Omfördelning av de gemensamma resurserna anses ofta vara botemedlet. Märkligt nog finns det ingen tidsram för omfördelningen, den pågår för all framtid, som om de faktiska eller inbillade orättvisorna vore konstanta och eviga.

Notera att jag hela tiden pratar om fullt friska personer, inte sjuka eller handikappade – ty de har ju inte samma möjligheter att plocka, och faller därför utanför denna diskussion.

Vilka är egentligen konsekvenserna av jordgubbssocialismen?

Den flitiga plockaren blir givetvis förnärmad, han har ju lagt ner mer tid och energi än latmasken, men måste ändå dela sin skörd. Och latmasken blir belönad för sitt beteende. I praktiken kan han sluta att plocka, han får ju ändå en låda eller två. Bägge inser att verksamheten är manipulerad.

Det finns en risk att den flitige plockaren slutar att vara flitig, det lönar sig helt enkelt inte. Kanske slutar han  t o m att plocka jordgubbar. Men risken är ännu större att den flitige inte redovisar hela sin skörd, han undanhåller några lådor från räkning, och slipper på detta sätt att dela med sig. Manipulation föder ofta mer manipulation.

För att komma till rätta med problemet måste jordgubbsverket övervaka jordgubbsplockarna, kanske till och med införa visitation när man kommer till jordgubbsfältet och när man lämnar det. Och man måste anställa kontrollanter, som får en jordgubbslåda var i ersättning, givetvis på bekostnad av den totala skörden. Man uppmuntrar också plockarna att hålla koll på varandra. Och snart uppstår ett system där de flitiga plockarna erbjuder extra jordgubbslådor till de kontrollanter som tittar åt sidan vid räkningen. Vilket leder till att kontrollen skärps ytterligare…

Är det någon som tror att intresset för jordgubbsplockning ökar eller minskar i en dylik miljö?

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
noreply
noreply
9 years ago

Den som inte når upp till jordgubbsägarens krav på tempo/avkastning kommer inte att släppas in på jordgubbsfältet. Därför är det solidariskt att dela med sig av jordgubbarna så att den andre överlever.

Robert
9 years ago

Så brukar det definitivt inte gå till.
Det vanliga är att arbetarna organiserar man sig på arbetsplatsen och liknade arbetsplatser och förhandlar med arbetsgivarna om lön och villkor, men hot om strejk el dyl. Konkurrerande arbetare och icke organiserade personer håller man helst utanför.

noreply
noreply
9 years ago

Tyvärr gäller andra spelregler idag. Det vanliga är nu inhyrd arbetskraft via bemanningsföretag. Kolla annonserna. Jobbade på ett löpande band under bemanningsföretag. När det blev en produktionsvacka kickades jag ut och fick sparken från bemanningsföretaget pga arbetsbrist. Jag är inte lat.

Robert
9 years ago

Från jordgubbar till din eventuella lathet är vägen ganska lång. Varför tar du åt dig? Och varför skulle du vara lat? Trist att du fick sparken, hoppas att du hittar något nytt snart!

noreply
noreply
9 years ago

Jag har arbete idag, tack. Jag tar inte åt mig, men vad jag ville ha framfört är att jag tycker historien utelämnar en väsentlig detalj; att det finns många arbetssökande per arbete och bara de snabbaste släpps in på jordgubbsfälten. Låt oss då vara solidariska mot de som inte släpps in, genom att dela med sig av vårt överflöd. De behöver mat mer än vad vi behöver en ny Ipad.

Robert
9 years ago

Jag förstår din poäng, men artikeln handlar ju framförallt om fördelningspolitik, och inte om hur arbetsmarknaden ser ut. Men det blir knappast fler jobb om man inskränker en verksamhet så som jag beskriver i jordgubbsexemplet. Arbetsgivare är människor som du och jag, somliga är trevliga, otrevliga, snåla eller givmilda, och de tappar givetvis sugen när något blir olönsamt eller snårigt. Att skapa jobb och företag är ingen självklarhet, det är både svårt och riskfyllt. Jag är själv egenföretagare, men kommer aldrig någonsin att anställa någon. Blotta tanken på att ansvara för någon annans försörjning är absurd. Det räcker med att… Read more »