Kan EU reformeras till det bättre?

europe-after-crisis2
Vad händer om EU upplöses?

Storbritanniens Cameron har lovat ett val om utträde ur EU senast 2017, kanske tidigare. Om inte unionen kan reformeras innan dess till det bättre. Samtidigt upplever vi EU-relaterade kriser i Grekland, Spanien, Portugal etc. Projektet befinner sig i en avgörande fas.

Har EU gått för snabbt fram? Hinner vi inte med? Och vart är vi egentligen på väg? Högst relevanta frågor som få personer kan svara på. Här tänkte jag ge några snabba punkter på vad jag anser vara en bra väg framåt gällande samarbete i Europa.

Olikheter är Europas styrka

Europas olikheter är dess styrka, att centralbyråkratisera hela kontinenten är ingen bra idé, och det kommer bara att leda till elände och problem. Därför ska vi inte ha en union utan en konfederation, dvs fria stater som samarbetar, men besluten tas i de nationella parlamenten. Länderna är fria att ingå olika avtal sinsemellan, och samordningen handleds av ett europeiskt råd, bestående av EU-ministrar från varje land. Upplös parlamentet, kommissionen och alla andra sammanslutningar på EU-nivå. Det behövs inga fler instanser än rådet, och är det någon som vill prata direkt med Europa så pratar man med rådspresidenten, vars uppgift är att rapportera tillbaka till rådet, som i sin tur rapporterar tillbaka till respektive land.

Den gemensamma valutan

Vad ska man göra med Euron? Europa är ingen perfekt valutazon, Tysklands och Österrikes ekonomi har inte så mycket gemensamt med Portugals och Greklands. Det kommer att uppstå glapp, friktion och obalanser hur vi än bär oss åt. Därför bör en avvecklingsplan utarbetas, där de länder som hamnar i ekonomisk kris kan avveckla valutan och återgå till nationella valutor. Om några länder vill ha samma valuta så bör man inte lägga hinder i vägen, men de bör ha liknande ekonomi, finanspolitik, skattesystem etc, för att det ska vara hållbart på längre sikt. Och helst ska de ha en gemensam centralbank, vilket egentligen motsäger idén om en konfederation. Den gemensamma valutan är ingen bra idé hur man än vänder och vrider på det, den har egentligen ingen bärande funktion eller nytta.

Vad ska Europa samarbeta om?

Det borde vara uppenbart att kontinenten kan samarbeta om handel, förenkla regelverk etc. Tullunionen är ett bra steg. Fri rörlighet av kapital, varor, tjänster och människor är själva kärnan. Ibland ifrågasätts den fria rörligheten av människor, då många tänker på tiggare och suspekta hantverkare från öst. Här handlar det snarare om att systemet inte är intrimmat. Att flytta inom Europa för att ägna sig åt olaglig verksamhet är ingen självklarhet. Och ja, att försörja sig på tiggeri är inte lagligt om man inte betalar skatt, moms etc, som alla andra företagare måste göra. Den fria rörligheten är bra, men systemet bör finjusteras, vilket dagens EU-politiker inte verkar vara så intresserade av, då de är upptagna med att släcka större bränder.

Det är dags att slå igen paragraffabriken i Bryssel och återbörda makten till medlemsländerna, bara genom en konfederation kan vi utveckla Europa och samtidigt bibehålla medlemsländernas särart, demokrati och oavhängighet.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kgb35
kgb35
5 years ago

Hm, intressant. Tänkte så tidigare, nu vet jag inte. Men jag börjar mer och mer att luta år att det kommer att handlas om att försvara sig och och den del av kakan man vill ha. Men då blir det problem med imperialister. Ryssland måste dessutom vara med i detta, som vän, om det skall lyckas. Likt innan mongolerna. Europa bör inte vara delat. Sedan undrar jag om din åsikt om utvecklingen i Turkiet. Har hört oroande rykten. Tex avskaffande av slöjförbud är i praktiken ett påbud om slöja, då de söjlösa i visas ögon är rättslösa-Är man rädd om… Read more »

Avancemang
5 years ago

Turkiet har tappat sin plats som fullvärdig demokrati hos de flesta ratinginstitut, och det är oroväckande. Någon Europeiskt försvarsallians behövs inte riktigt som jag ser det, vi har ju Nato, och de flesta länder är ju med där. Det är ju Nato som garanterat freden i Europa under många år, och inte EU. Det var ju Nato som satte stopp för kriget i t ex Jugoslavien och inte EU. Och Turkiet är ju paradoxalt nog medlem i Nato. Ett maktskifte in Turkiet kan snabbt innebära snabba förändringar, detsamma gäller för Ryssland.

kgb35
kgb35
5 years ago
Reply to  Avancemang

Ja just det NATO ja. Kanske är det så ett försvarsförbund skall vara.

Sedan har vi det med frihandel vem gynnar det egentligen. Storpotäten som lägger fabriken där det är billigast, den som hovar in tullar, arbetaren som blir löneutkonkurrerad eller arbetaren som kan köpa billigt osv. Det är för mycket blind tro hos frihandelns förespråkare menar jag. Problematisering behövs.

Synd på Turkiet, vilka krafter är det som drar åt vilka håll och varför? Fler inlägg tack 🙂

Avancemang
5 years ago
Reply to  kgb35

Frihandel med fattigare länder kan innebära att vi själva blir utkonkurrerade, eller måste gå ner i lön. Och det vill ju ingen. Men se på det såhär, hur länge kan man isolera sig genom tullar, hinder, regleringar etc. Det är ju politiska konstruktioner. Kanske bättre att ta smällen direkt?

kgb35
kgb35
5 years ago
Reply to  Avancemang

Tror aldrig det är bra att ta smällen, bättre är agera i tid genom försiktiga reformer, i tid. Dessutom tycker jag Tyskland före enande är ett slående exempel på hur bra det är med en massa småriken. Passar det inte drar man till nästa furste och ingen blir för mäktig.

Avancemang
5 years ago
Reply to  kgb35

Håller med dig om smårikena, det var själva min poäng att olikheterna är Europas styrka. Om alla dessa ”småriken” däremot ska ha handelshinder och tvär byråkrati är en annan femma, och det är lätt att räkna ut hur det blir i en värld där produkter säljs kors och tvärs över hela världen. Men absolut, försiktighet i reformer är alltid bra, även om slutresultatet är önskvärt.

kgb35
kgb35
5 years ago
Reply to  kgb35

Frågan är om det är så lätt att räkna ut. Varor skickades kors och tvärs över jorden även förr, verkar alltid ha gjort det. Jag tror att det viktiga är valfrihet och att inte alla pengar hamnar i en(1) potentats ficka, vare sig denna är stat, kung, pensionsfond, bank eller jätteföretag. Jag tror förutom naturen och småskaligheten att en stor del i europas framgångar är att en större andel av folket får behålla frukterna av sitt arbete. Sedan ska inte byråkratin vara krånglig men det sköter mångfalden om. Passar det inte, dra till nästa furstendöme. BNP per kapita lär ha… Read more »

Arne
Arne
5 years ago

Mycket bra skrivet!