Kapitalismen och vänsterretoriken


Att kapitalism inte är förenligt med demokrati brukar man ibland få höra från de pseudoradikala vänsterleden. Givetvis fördjupar de inte diskussionen och pratar om vad som ska finnas istället för kapitalism. De pratar inte heller om vad kapitalismen i praktiken innebär.

Kapitalismen är det system som tillåter mig och dig att äga ett företag. Det är dessutom intimt förknippat med den s k fria marknaden.

Enkelt förklarat handlar det om huruvida jag ska få gå ner till torget och sälja mina äpplen eller ej, och få behålla frukterna av mitt arbete. Att någon förbjuder mig ÄR tillika ett ingrepp i min personliga frihet. Varför skulle jag inte få sälja mina äpplen, om folk frivilligt köper dem? Skadar jag någon. Kränker jag någon? Är det en demokratifråga?

Kapitalism är varken bra eller dåligt, det är något fullständigt naturligt. Det är bara människor som är bra eller dåliga. Givetvis finns det giriga kapitalister precis som det finns giriga socialister, men de flesta är nog som du och jag, man försöker göra sitt bästa.

Vad är egentligen alternativet till kapitalism? Att alla eller ingen äger företagen? Att staten äger dem?

Vem är staten? Politikerna? Kan de driva företag? Och VARFÖR skulle de driva företag?

Är politikerna bättre entreprenörer än entreprenörerna?

Och notera alla vänsterradikaler, att det ÄR fullt tillåtet att starta samägda kooperativa företag, där alla är delägare, och alla är med och röstar i viktiga frågor. Man delar broderligt på vinsterna, men även på förlusterna. Och det sistnämnda är väl själva anledningen till varför samägda företag aldrig slagit igenom, och själva nyckeln till varför kommunism och socialism är misslyckade ickefunktionella ideologier. Man vill gärna stjäla frukterna av någon annans arbete, men är inte kapabla att skapa något själva.

Det är långt ifrån alla företag som går bra, därför är det praktiskt att det finns professionella investerare (kapitalister) som tar risken, så att arbetarna får ut sin lön, så att företaget överlever en konjunktursvacka eller uppstart. Att arbetarna skulle ta smällen och vara utan lön i 1-2 år är fullkomligt otänkbart. Därför är kapitalismen ett väl fungerande system, och alternativen finns väl bara i den ideologiska sagovärlden.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, kapitalism, socialism, demokrati


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Socialisten
Socialisten
10 years ago

Hej! Jag har lite att tillägga till ditt inlägg. Som jag ser på socialism eller antikapitalism för att göra det enklare så har ingen något emot att en person ska kunna gå ner på torget och sälja något som denne odlat. Problemet är att i verkligheten skapar handel mervärde. I en kapitalism centraliseras detta mervärde hos ett fåtal eller en enskild ägare. Mervärdet kan skapas av arbetarna men istället för att låta dem ta del av det behåller ägaren mervärdet. Det är orättvisan som är problemet. De som egentligen skapat mervärdet får inte ta del av det. Skulle företagare ta… Read more »

Robert
10 years ago

Hej, Jag tror att du missade alla mina argument. Om man säljer dålig köttfärs är det fel på kapitalismen då? Allt är visst kapitalismens fel. Och varför skulle kapitalismen vara självreglerande? Finns det något som är självreglerande? Så länge det finns människor som gör misstag kommer det att finnas hack i maskineriet. Dvs alltid. Du pratar inledningsvis om mervärde – ja, detta är mycket viktigt. Det är därför som det finns kapitalister, de vill åt mervärdet. Annars skulle de aldrig investera i företag. Och då skulle vi inte ha några större företag. Det var bl.a investeringar av den här typen… Read more »

Socialisten igen
Socialisten igen
10 years ago

Hej igen! Att kapitalismen är självreglerande kommer från Adam Smith som la grunden för liberalismens ekonomiska doktrin laissez faire (”låt bli”). Den går ut på att individer har ekonomisk frihet som innebär att staten inte går in och styr över den fria marknaden. Tillgång och efterfrågan ska styra och reglera… Och nej, att man säljer dålig köttfärs är inte ett argument mot kapitalismen. Företagare som prioriterar personligt vinstintresse före folks hälsa är däremot det argument jag syftade på. Socialister och kommunister är inte emot mervärde eller investeringar som genererar utveckling. Men man vill att mervärdet inte ska centraliseras hos några… Read more »

Robert
10 years ago

A Smith känns faktiskt bekant! Och dina liknelser om barnarbete, prostitution och köttfärs för oss snarare bort från ämnet än till dess kärna.

Du säger:

Ska man dela på både vinsten och förlusten? Ja, vi delar alla på statsskulden idag. Förluster i statligt ägda företag betalas redan idag kollektivt genom skatter.

Är det moraliskt försvarbart att vi använder skattepengar till spekulation? Bortkastade investeringar i många fall.

Apropå moral.