Knapptryckarnas verkstad


Jag har länge hävdat att riksdagsledamöterna reducerats till ett gäng glada knapptryckare, i ett system där alla frågor redan på förhand bestämts ovan deras huvuden, antingen av partitopparna eller på EU-nivå.

Demokratin är därmed ganska begränsad, och tanken om att all makt utgår ifrån folket känns mest som en tom fras. Mina tankar bekräftas härmed av den avgående rikdagsledamoten Anne-Marie Pålsson (m).

Hur har det blivit såhär?

Det är egentligen ganska lätt att bryta mönstret. Vi behöver helt enkelt fler riksdagsledamöter som röstar enligt sitt mandat och sin övertygelse – istället för att skrämmas till tystnad av partipiskan.

Rädslan över att bli av med förtroendeuppdrag eller att bli utfryst är ingenting emot känslan av att ha svikit sina väljare eller sina ideal. Väljer man att att tyst följa kollektivet, och gå emot sin övertygelse, är man ingen riktig politiker, och bör följdaktligen inte sitta i ett parlament, styrelse eller någon annan form av beslutande organ.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, demokrati, riksdagen, moderaterna


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lennart Regebro
Lennart Regebro
11 years ago

Vi behöver ha rena personval. Men det kommer inte ske, för partierna vill inte ha det, eftersom toppen av partierna då kommer förlora sin makt. Möjligtvis kan det gå framåt mot detta om vi hamnar i ett nytt läge med alliansen i permanent politiskt underläge. Då kan dom kräva det för att försöka spräcka sosse-ledningens makt, och det kan bli en fråga dom inför om dom sedan får makt igen. Vi snackar alltså om en process som kommer ta minst 30 år, och inte ser ut som om den kommer börja inom överskådlig framtid. Dessutom behöver vi färre politiker. Dagens… Read more »

Robert
11 years ago

Lennart,
Håller med om det du säger, och det finns ganska många hinder på vägen till en mer fungerande demokrati; jag skiver om det bl.a här: http://www.frilans.tecknare.se/?p=415