Kommer satsningen på etanol att fördärva vår miljö?


Teknologie doktorn Lars Bern menar att etanol är en återvändsgränd, och att blott solenergi kan nyttjas som en ren och varaktig energikälla. Resonemanget avslöjar mycket tydligt svårigheterna i miljödebatten.

De högljuddaste alarmisterna kräver att något görs NU, och då är ju etanol åtminstone ett fungerande alternativ till diesel och olja. Andra pekar på faran med etanol, vars framställning kan bidra till enorm skogsskövling och miljöförstörelse, som ytterligare ökar den s k växthuseffekten. Puristerna accepterar bara vind och sol, energiformer som iof är bra, men kräver åratal av utveckling och forskning innan de kan nyttjas fullt ut.

Så vad ska vi göra? Är etanol ett steg på vägen, eller en återvändsgränd?


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, miljö, växthuseffekten, global uppvärmning

Technorati Profile


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas
Thomas
12 years ago

”Så vad ska vi göra?”
Börja med att använda det in-/medfödda sunda förnuftet.
Sen: Go figure…!

PS: etanol är, likt svensk ’miljödebatt’ en TOTAL återvändsgränd. //DS

christoffer
12 years ago

Som jag ser det så är detta ett klasiskt fall av att förespråkarna för ett visst system vil hävda att det löser alla problem, medans motståndarna pekar ut problemen med ett system som enda system. Sanningen komemr att hamna mitt i mellan. Vi komemr att ha ett antal etanolbilar, och ett antal RME bilar, och ett antal el-bilar osv osv. Samma sak med karftverk, vi komemr inte och ha en typ utan många olika typer av kraftverk precis som idag. Etanols stora fördel är att den finns nu och kan göra nytta direkt. Sen så får vi se vad som… Read more »