Kommunala hyresrätter – åt vem?


Jag flyttade till Stockholm 1993, och insåg ganska snart att det här med att skaffa bostad var ett kapitel för sig. I ca två år bodde jag i en studentlägenhet, därefter i en andrahandslägenhet, och när jag och min dåvarande sambo blev utslängda lyckades vi till slut skaffa oss en hyreslägenhet. Hon hade då stått i kö i många år, vilket resulterade i en minimal tvåa i Årsta på markplan. Efter ytterligare några år lyckades vi spara och skramla ihop till en insats, tog ett lån, och därefter kunde vi köpa en större lägenhet i ett område vi gillade.

Hyresrätter omhuldas av vänstern och dess intresseorganisationer, trots att det i princip är omöjligt att skaffa sig en dylik lägenhet som fattig utböling (om du inte hittar en sambo med bra könummer). Det finns inga fördelningspolitiska fördelar, inget som gynnar de fattiga eller utstötta. Du har små möjligheter att välja, och efter många år i kö blir du tilldelad ett objekt. Det handlar om att byta kors och tvärs, eller betala en svartmäklare som ordnar ett s k skenbyte. Du äger inte lägenheten utan betalar varje månad till någon annan, efter ett långt liv i hyresrätt lämnar du ifrån dig bostaden, och alla pengar du betalt hamnar i någon annans ficka. Dessutom finns det ingen fri hyressättning, en lägenhet i ett attraktivt område kan kosta lika mycket som en lika stor lägenhet i ett oattraktivt område.

Enda chansen för en nyinflyttad stockholmare att ordna ett hyggligt boende är att skaffa sig ett stadigt jobb, spara, ta ett lån, och därefter köpa en bostadsrätt. Allt annat handlar om tur eller skumraskaffärer, och vi bör inte förlita oss på någondera. Vänstern grämer sig över att de kommunala bostadsföretagen säljs ut, de hyllar ett system som aldrig fungerat, eller system som bygger på orättvisor, som gynnar några få, som uppmanar till svarthandel och fiffel. Detta är inte solidaritet eller arbetarpolitik; de kommunala hyresrätterna gynnar enbart särintressen och den svarta marknaden. Kommunerna är inte heller några goda förvaltare, stora delar av fastighetsbeståndet är fallfärdigt. Enda räddningen är förmodligen ombildningar, och driftiga bostadsrättsföreningar som renoverar. Givetvis vore ägarlägenheter ännu bättre, men där har vi fortfarande en bit kvar. Tänk er – att ÄGA sitt boende – en självklarhet i många länder. Men inte i Sverige.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, bostad, bostäder, allmännyttan, hyresrätt, hyresrätter


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arga Gubben
Arga Gubben
12 years ago

Jisses. Alla ska äga sitt boende.. tack vare den devisen har vi nu en ekonomisk kris som är nästan som depressionen på 30-talet. Alla skulle äga sitt boende i Usa så de lånade friskt. Nu läser man hur folk klagar över att lånekostnaderna gått upp i Sverige också. Men vad är problemet? Att ”vänstern” hyllar hyresrätten? Det är en boendeform som fungerar i hela världen. Även i Sverige. Men i stockholm blir det komplext. När det hela tiden flyttar in en mindre stad till stockholm varje år så måste de ha någonstans att bo. Och alla vill bo ”i stan”.… Read more »

Robert
12 years ago

Alla behöver inte äga sitt boende, det har jag aldrig påstått. Och jag har inget emot att lägenheter hyrs ut. Jag pratar om kommunala bostadsbolag här. Och att många flyttar in till Stockholm är inget konstigt, så har det alltid varit. Det är så städer och storstäder föds. Den där ”ekonomiska krisen” har du fått om bakfoten, problemet var att folk som inte var kreditvärdiga fick låna. När sedan räntorna gick upp kunde de inte betala, och det blev kris för låneinstitut och banker. Krisen har inget med själva ägandet att göra, utan med bankernas lånevillkor. Villkor som initierades av… Read more »

skeptikern
skeptikern
12 years ago

Fast detta är ju ett rätt snävt perspektiv du har. Enbart för att hyressituationen i Stockholm havererat så verkar du utgå från att det ser likadant ut i resten av Sverige. Jag bor nere i Malmö och här är det rätt stor andel hyreslägenheter. Har flyttat 3 gånger inom Malmö (2 ggr till kommunal fastighet och 1 gång till privat) och det har funkat fint. Inga kontanter bytte ägare för att jag skulle få tillgång till lägenhet och det gick relativt fort (inom 6 månader) att hitta ny hyreslägenhet. Så fort man hör något på TV eller i media om… Read more »

Robert
12 years ago

Skeptikern,
Jag bor i Stockholm och skriver om Stockholm, vilket framgår i inlägget.

En sak är ganska kul med din kommentar – du säger att det fungerar bra i Malmö, i nästa mening säger du att segregationen är enormt stor. De kommunala bostadsbolagen finns väl till för att skapa en god fördelning, och bra boende för alla?

Rasmus Kaj
Rasmus Kaj
12 years ago

Arga Gubben, du skriver att svarthandel med hyresrätter inte beror på hyresrätterna i sig, utan på att det finns för få hyresrätter. Nästan rätt … Svarthandeln beror på en kombination av att det finns en efterfrågan och att det inte finns någon legal marknad som kan stilla denna efterfrågan. Så visst kan problemet lösas (problemet med själva svarthandeln, alltså) genom att bygga flera hyresrätter, men bara om det byggs så många att det faktiskt finns tomma lägenheter i många attraktiva områden. Men vem ska bygga dessa orimligt många lägenheter? Så länge den som bygger inte får välja vilken hyra som… Read more »

lkj
lkj
12 years ago

Problemen du nämner beror på att det finns för få hyresrätter. Jag kommer ifrån en kommun i storgöteborg. För att förklara hur det ligger till. I min egen hemkommun finns det knappt några hyresrätter alls och inga nya byggs. Detta innebär att det enda som går att få tag på är en i de sämre delarna av Göteborg. För det andra om man inte har en fast anställning kan man inte bli beviljad lån till en bostadsrätt. Dessutom innebär ägande utav bostadsrätter i storstäderna och dess kranskommuner väldigt höga kostnader för lågavlönade. Tänk på att en banlig bostadsrätt har en… Read more »

Robert
12 years ago

Ikj,
Det byggs för få hyresrätter för att marknaden är reglerad, dvs det är svårt att få avkastning på verksamheten.

”Tänk på att en banlig bostadsrätt har en avgift motsvarande hyran för en lika stor hyreslägenhet plus att man måste ta ett lån på miljontals kronor som man sedan måste betala ränta på och försöka amortera på”.

Helt fel. Avgiften varierar, men brukar oftast vara ca hälften mot en hyresrätt, oftast mindre.

Bostadrätter fungerar även i mindre orter, har själv erfarenheter av detta.

Jag pratar om ägarlägenheter i slutet.

lkj
lkj
12 years ago

Som jag skrev bostadsrätter fungerar bra i mindre orter. Även om jag själv skulle föredra att bo i villa. Tycker inte man skall kunna äga lägenheter hus skall man äga inte lägenheter. Däremot fungerar de mindre bra i storstäder. Avgifter och priser varierar något enormt men låga avgifter hjälper oftast inte särskilt mycket eftersom det oftast är de dyrare lägenheterna som har låga avgifter medan billiga lägenheter oftast har höga avgifter. Dessutom är avgifterna endast hälften utav hyran i de områden där lägenheterna är dyra och man har höga hyror redan från början. I områden med låga hyror är avgifterna… Read more »

Robert
12 years ago

Ikj,
”Om hyresvärdar och byggbolag endast bygger för att tjäna pengar”.
Det kostar väldigt mycket att bygga, vem vill göra det i välgörenhetssyfte. Klart de vill tjäna pengar, precis som du och jag och alla andra.

”Det borde byggas”…
Av vem, och för vems pengar? Ska våra skattepengar gå till fastigheter? Då blir det ännu mindre kvar för vård, omsorg, utbildning.