Krisförberedelser


Krisförberedelser 1Att “preppa” var länge den naturliga ordningen, folk hade eget skafferi med rökt, saltat och torkat kött, potatis, olika inlagda produkter, samt ofta egen brunn. Klarade man inte kriser, så var man dömd att gå under, tillsammans med barn och familj. Det är först på senare tid (50-100 år) som vi köper allt utifrån, och livsmedelsaffären är vårt egentliga skafferi.

Dagens kriser blir ofta en ögonöppnare för folk. Själv hade jag en farfar som satt i ryskt fångläger i slutet av kriget, han rymde, och vandrade tillbaka hem över brända landskap. När man hörde hans berättelser så insåg man att livet var väldigt skört, och kulturens fernissa oerhört tunn. Även mina föräldrar var väldigt krismedvetna, vi hade alltid en frysbox med kött i källaren, och de kunde laga god mat utifrån enkla råvaror.

Hur börjar man då? Hur skapar man en krismedveten tillvaro? Vart börjar krisförberedelserna? Ofta brukar man börja med vatten, att det finns tillgång till rent dricksvatten. Ibland kanske man får räkna med att kranvattnet blir obrukbart, eller vattenverken står still vid elavbrott. Då gäller det att ha tillgång till annat vatten. Vissa samlar på sig ett antal dunkar, det kan vara de blå varianterna som sitter i toppen på dricksvattenautomater, eller andra slags plastdunkar avsedda för vatten. Vatten håller länge, men bör ändå roteras och bytas ut med jämna mellanrum (ca 6 mån). Filter, vattenrengöringsutrustning och vattenreningstabletter är också saker som bör övervägas.

Nästa steg i våra krisförberedelsen är att se till att det finns vardagliga förnödenheter. Ett liv utan toalettpapper kan ju bli väldigt problematiskt särskilt om man har barn. Toalettpapper kan lagras länge, och kan användas till allt från toalettbesök, snyta sig, torka golvet etc. Det har också ett behändigt format. Det finns ingen anledning att håna de som köper stora mängder toalettpapper i tider av kris. Glöm inte heller bindor, tamponger, blöjor, tandborstar, tvål, schampoo etc. Bor man på landet och har gott om utrymme så bör man fundera på att införskaffa några extra dunkar med bensin, diesel, samt gasflaskor, gasspis och rikligt med ved.

Vad gäller mat så handlar det om att fylla kylen och frysen. Nästa steg är konserver, då de håller länge i rumstemperatur, framförallt konserverat kött samt bönor i tomatsås. Konserver är lätt att få tag på i livsmedelsaffärerna och kostar inte så mycket. Det finns en hel del att välja på från ärtsoppa, korvar, krossade tomater, grönsaker, till ungersk gulasch och gåslever. Även här kan man bli hånad för att man köper ”konservmat” när man botaniserar i hyllan. Somliga har fördomar mot den här typen av mat som kanske förknippas med fattiga människor, s.k white trash, men som sagt – skrattar bäst som skrattar sist.

Därutöver så gäller det att ha pasta, ris, linser, gula ärter, mjöl, socker, knäckebröd och andra torrvaror i skafferiet. Dessutom är det viktigt med potatis, morötter etc. Potatis är en underskattad knöl och förknippas mest med chips och överdrivet kolhydratintag numera. Men den innehåller även c-vitaminer, vilket är en mycket god egenskap. Alla typer av rotfrukter är bra att ha till hands och innehåller bra näringsämnen. Vi bör helst krisplanera så att mat och vatten räcker i minst två veckor.

Medicinskåpet bör vara fullt, både vad gäller förband och akututrustning, men även smärtstillande och febernedsättande tabletter, koltabletter, och vitaminer.

Man bör ha sprit hemma, om det inte föreligger missbruksproblem och dåligt spritsinne. Sprit kan ge lite hopp i tider av kris, och kan också användas som morot vid hårt enformigt arbete. Om vi hugger ved i en vecka, så öppnar vi whiskeyflaskan efteråt. Sprit kan också i en svartmarknads-situation användas för byteshandel, så även cigaretter, konserver och annat.

Det bör finnas spel, böcker och annat att göra och ägna sig åt i tider av isolering eller karantän. Sysselsätt hjärnan med något, lär er ett nytt språk, läs Romarrikets nedgång och fall av Gibbon etc etc. Det gör att situationen blir uthärdlig, och ger mening till tillvaron.

Vapen då? Det här är inte en artikel som uppmanar till olagligheter. Men det kan väl konstateras att behovet att skydda sig och sin familj kan bli aktuellt. Då gäller det förstås att lära sig bruka vapen och vapenvård redan i förväg.

Vad gäller virussjukdomar som Corona/Covid-19 så kommer våra regeringar först att försöka begränsa smittan genom diverse restriktioner och karantänbestämmelser. I nästa steg inser man att samhället måste hållas igång, och folk kommer att tillåtas röra sig ute igen, fast med skyddsmask och handskar för att minimera riskerna. Och då gäller det förstås att ha tillgång till handskar, ansiktsmask och desinfektionsmedel. Så även detta är något som bör finnas i lagret, i medicinskåpet närmare bestämt. Den som kan röra sig ute och hålla sig frisk har givetvis ett övertag. Renlighet, noggrannhet, hosta i armvecket, och inget pillande i ansiktet/ögonen är något man bör lära sig omgående.

Följ situationen via medier, radio, tv, internet. Du måste ibland själv avgöra vilka råd som är vettiga och riktiga, ibland kan myndigheter eller media sprida information som inte gynnar oss medborgare. Vi måste själva tänka, logiskt, klart och gärna bolla med någon närstående. Ensam är inte alltid stark, inte ens i karantäntider. Det är viktigt att dina grannar också bygger upp lager och reserver, annars kommer de att stå och tigga vid din dörr snart. Och blir det riktigt illa så kommer de att börja hota dig.

Samhällelig förberedelse är att föredra givetvis, där grannskap och regioner involveras och bygger upp kriskunskaper och krislager, både tillsammans och enskilt. Mycket av den här kunskaper har gått förlorad då vi tror att livet är smärtfritt och evigt numera, men så det förstås inte, det kunde vi lära oss av äldre generationer, eller om vi slår upp valfri historiebok.

Lycka till därute!

*

Länkar till onlinebutiker för prepping och beredskap:

https://beredskapsverige.se

https://www.naturkompaniet.se/utrustning/prepping-krisberedskap

Prepper Gear and Prepper Supplies for Doomsday Preppers


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag