Lån till Grekland dröjer?

Ja, då är vi där igen. Grekiska staten kan inte betala sina skulder och behöver ett nytt nödlån från EU och Internationella valutafonden.

Långivarna verkar inte lika benägna den här gången, möjligen ger de med sig efter lite sockrade löften, som alltid, men det blir allt trögare för Grekland att låna pengar. Och deadlinen är tuff, om landet inte får sina lån blir pensioner och andra utgifter lidande inom bara några veckor. En väldigt trist julklapp till ett redan sargat land.

Ja, så här kan det hålla på i flera år. Grekland lär ju knappast bli fetare på att att betala skulder, de växer ju bara. Och till slut så kommer landet att gå i konkurs på riktigt. Och då kommer man att lansera en egen valuta, som i samma sekund devalveras 30-50% för att öka landets konkurrenskraft, och på detta sätt få igång landets finanser.

EU-politikernas skräck är Greklands valutaflykt ska sätta igång en kedjereaktion och våg av avhopp från den gemensamma valutan, och kanske från hela EU-projektet.

Och detta kan Bryssel inte tolerera, ty det vore slutet för EU. Och vi som gillade EG men inte EU kommer knappast att gråta. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta innan den här sjuka sagan tar slut?

 

 

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Den grekiska eliten förtjänar gott att svettas, men det är en aning synd om Rastapopoulus i gemen på gatan, men också han har all anledning att se sig i spegeln, för greken på gatan röstade sin elit fram till köttgrytorna i årtionden så länge som eliten såg till att det fanns bröd och cirkusnöjen i ordens sanna betydelse.

  Undrar hur det kommer att gå för medlemmar utav den cypriotiska eliten då ryssar som investerat sina ”sparpengar” i bla cypriotiska fastigheter märker att de blivit blåsta ?

 2. Realist,

  Grekerna i gemen hade ingen insyn i skuldbergen, som avslöjades allteftersom, när det var för sent. Frågan är väl snarare vem och vilka som ska hållas ansvariga och sättas i fängelse. Men det kanske kommer.

  Du säger:

  ”Undrar hur det kommer att gå för medlemmar utav den cypriotiska eliten då ryssar som investerat sina “sparpengar” i bla cypriotiska fastigheter märker att de blivit blåsta ?”

  På samma sätt som ryssar som investerat sina pengar i svenska fastigheter…? Förmodligen behåller fastigheterna sitt värde bättre här – på sikt – då ön är liten och mark är dyrt.

 3. Robert,
  Rastapopoulus på gatan har garanterat varit medveten om korruptionen och fusket samt accepterat detta genom att aktivt bidraga till detta och den svarta ekonomin utanför bokföringen skulle aldrig fungera ifall inte Rastapopoulus i gemen inte bidrog till denna. Inte har det knappast varit några gatuprotester mot att eliten belönat sina anhängare med trevliga förmåner heller, protesterna kommer nu när eliten tvingas rycka bort godispåsen utav Rastapopoulus. Det finns inget hopp för Grekland innan Rastapopoulus slutar se staten som något man lurar och mjölkar på pengar samt förmåner.

  Vad ryska investeringar på Cypern beträffar, BND har rätt så intressanta åsiker om vissa utav dessa investerare. Den som blåser denna kategori brukar oftast ha en intressant framtid ..

  Och vad gör Nicosia ifall ryska finansmän klagar hos tsar Vladimir och han besluter att sätta press på Nicosia …..

 4. Realist,
  Innan euron så var korruptionen i Grekland ett internt problem – men statsskulden hölls på en mer rimlig nivå – och folket har alltid misstrott sina politiker.

  Sen hände något, på bara några få år så var landet skuldsatt bortom all rimlig reson. Folket på gatan hängde knappast med på den snabba åkturen.

  Statsanställda som sitter och sover på jobbet är inte typiskt för landets arbetare. Medelgreken har ofta flera jobb, arbetar sent och ofta även på lördagar.

  *

  Ja, om cypriotiska politiker har blåst den ryska undre världen så kan det gå illa för dem…?

  Jag bor här på Cypern och har väl en viss inblick i vad som händer. Cypern är inte ett paradis för den som vill gömma undan pengar, eftersom man är med i EU, och det finns en kontroll av bankväsendet precis som i Sverige. Däremot är bolagsskatten låg och det lockar till sig företagare och investorer från när och fjärran, även ryssar.