Lån till Grekland dröjer?


Ja, då är vi där igen. Grekiska staten kan inte betala sina skulder och behöver ett nytt nödlån från EU och Internationella valutafonden.

Långivarna verkar inte lika benägna den här gången, möjligen ger de med sig efter lite sockrade löften, som alltid, men det blir allt trögare för Grekland att låna pengar. Och deadlinen är tuff, om landet inte får sina lån blir pensioner och andra utgifter lidande inom bara några veckor. En väldigt trist julklapp till ett redan sargat land.

Ja, så här kan det hålla på i flera år. Grekland lär ju knappast bli fetare på att att betala skulder, de växer ju bara. Och till slut så kommer landet att gå i konkurs på riktigt. Och då kommer man att lansera en egen valuta, som i samma sekund devalveras 30-50% för att öka landets konkurrenskraft, och på detta sätt få igång landets finanser.

EU-politikernas skräck är Greklands valutaflykt ska sätta igång en kedjereaktion och våg av avhopp från den gemensamma valutan, och kanske från hela EU-projektet.

Och detta kan Bryssel inte tolerera, ty det vore slutet för EU. Och vi som gillade EG men inte EU kommer knappast att gråta. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta innan den här sjuka sagan tar slut?

 

 


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Realist
Realist
7 years ago

Den grekiska eliten förtjänar gott att svettas, men det är en aning synd om Rastapopoulus i gemen på gatan, men också han har all anledning att se sig i spegeln, för greken på gatan röstade sin elit fram till köttgrytorna i årtionden så länge som eliten såg till att det fanns bröd och cirkusnöjen i ordens sanna betydelse.

Undrar hur det kommer att gå för medlemmar utav den cypriotiska eliten då ryssar som investerat sina ”sparpengar” i bla cypriotiska fastigheter märker att de blivit blåsta ?

Robert
7 years ago

Realist,

Grekerna i gemen hade ingen insyn i skuldbergen, som avslöjades allteftersom, när det var för sent. Frågan är väl snarare vem och vilka som ska hållas ansvariga och sättas i fängelse. Men det kanske kommer.

Du säger:

”Undrar hur det kommer att gå för medlemmar utav den cypriotiska eliten då ryssar som investerat sina “sparpengar” i bla cypriotiska fastigheter märker att de blivit blåsta ?”

På samma sätt som ryssar som investerat sina pengar i svenska fastigheter…? Förmodligen behåller fastigheterna sitt värde bättre här – på sikt – då ön är liten och mark är dyrt.

Realist
Realist
7 years ago

Robert, Rastapopoulus på gatan har garanterat varit medveten om korruptionen och fusket samt accepterat detta genom att aktivt bidraga till detta och den svarta ekonomin utanför bokföringen skulle aldrig fungera ifall inte Rastapopoulus i gemen inte bidrog till denna. Inte har det knappast varit några gatuprotester mot att eliten belönat sina anhängare med trevliga förmåner heller, protesterna kommer nu när eliten tvingas rycka bort godispåsen utav Rastapopoulus. Det finns inget hopp för Grekland innan Rastapopoulus slutar se staten som något man lurar och mjölkar på pengar samt förmåner. Vad ryska investeringar på Cypern beträffar, BND har rätt så intressanta åsiker… Read more »

Robert
7 years ago

Realist, Innan euron så var korruptionen i Grekland ett internt problem – men statsskulden hölls på en mer rimlig nivå – och folket har alltid misstrott sina politiker. Sen hände något, på bara några få år så var landet skuldsatt bortom all rimlig reson. Folket på gatan hängde knappast med på den snabba åkturen. Statsanställda som sitter och sover på jobbet är inte typiskt för landets arbetare. Medelgreken har ofta flera jobb, arbetar sent och ofta även på lördagar. * Ja, om cypriotiska politiker har blåst den ryska undre världen så kan det gå illa för dem…? Jag bor här… Read more »

Robert Avancemang
Robert Avancemang
7 years ago

Om Grekland går sin egen väg kommer fler att följa efter, och EU riskerar att spricka. Och det finns många politiker som investerat alltför mycket i EU-projektet för att låta det ske. Men det är bara en tidsfråga innan det händer. Greklands skuld är så hög att alla nödlån mest går åt till att betala amorteringar, samtidigt som skulden bara ökar.