Långt borta på planeten DN

DN skriver om den amerikanska proteströrelsen Tea Party movement:

Velvet Undergroundtrummisen Moe Tucker, som beskrivs som en gammal vänsterperson och enligt egen utsago alltid har röstat demokratiskt, säger i en nyhetssändning från ett amerikanskt valmöte att hon upprörs över hur landet ”leds mot socialism”. Vi europeer skakar på huvudet: hur kan man resonera så i ett land som har så mycket mindre offentlig inblandning i samhället än vi är vana vid?

Det verkar som om journalisten Anders Bolling befunnit sig på en annan planet i 20 år. I USA är i princip hela bolånemarknaden förstatligad, och de privata bankerna är styrda av omfattande federala lagar som tvingar dem att låna ut pengar till folk med mycket låga löner. Vidare har staten gått in som ägare i automobilindustrin, finans och bankväsendet i samband med finanskrisen. Och det är inte första gången som den amerikanska verkstadsindustrin får miljarder från Washington. Statsinblandningen är på många områden värre än i Sverige som styrts av socialdemokrater under nästan ett sekel.

I samma upplaga av tidningen får vi också reda på att riksdagsledamoten Sofia Arkelsten (m) inte kommer att beläggas med misstankar om korruption. DN förklarar inte varför denna slutsats har dragits, och vilka principer slutsaten vilar på. Att riksdagsledamöter INTE är neutrala statstjänstemän, att det är helt ok att Arkelsten bevistar seminarium och tillställningar ordnade och betalda av privata bolag. Att hon förväntas vara jävig, att hon ska tycka saker – det är därför hon sitter i riksdagen – för att representera sina åsikter understödda av dem som gillar dem d.v.s väljarna. DN lämnar frågan om mutor öppen, så att läsarna själva ska få döma. Som om lagar och förordningar vore meningslösa. Det egna tyckandet och smaken står tydligen över sånt tjaffs.

Det här är bara två exempel från dagens DN. Så här ser det ut varje dag.

De flesta av oss väljer att ha en morgontidning, inte bara för nyheterna, utan även för fördjupning och analys. Dylikt existerar emellertid inte längre, vill man veta mer än vad som finns framför journalisternas mentala järnridå får man besöka frispråkiga bloggar som specialiserar sig på olika ämnen.

Att läsa en morgontidning som DN gör mig arg. Tidningen har ca 400 anställda, varav ca häften är journalister, ändå är kunskapsluckorna lika många som kratrarna på månen. Analysen är urvattnad och tunn, och fördjupning existerar knappt längre. Det finns ingen kreativitet, ingen nerv, ingen törst efter fakta och kunskap. Ibland känns det som om journalisterna inte ens läst högstadiets samhällskunskapsböcker. Så illa är det, utan en gnutta ironi. Här finns ingenting att hämta för den som vill veta lite mer. Tidningen är reducerad till en bunt störande papper som mestadels går till återvinningen utan längre läsning.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, USA, Boston, tea party, Arkelsten, DN, Dagens Nyheter, media, morgontidningar, gammelmedia

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magnus
Magnus
9 years ago

Att DN så öppet omfamnar Tea Party är en händelse i sig, för det är det de gör när de publicerar en så här tydligt färgad text på nyhetsplats. Den är ingen analys (även om Bolling träffar rätt i en del av det han skriver om amerikansk konservativ ideologi) utan ett förskönande och ett starkt selektuvt försök att visa upp TP som det goda och frihetsälskande alternativet till sossen eller fursten Obama. Underförstått: starta ett tea party i Sverige också och låt oss se figurer som Christine O’Donnell här med som murbräckor mot allt trams om ansvar, gemensam framtid och… Read more »

Magnus
Magnus
9 years ago

Det mesta som har någon substans i artikeln kommer ju för övrigt från Roland PM. Det hade varit hederligare att låta honom skriva en debattartikel. Liknelsen med Robin Hood och kungen är rätt bra när det gäller *tanken* at skatt och central politisk styrning inte är legitimt och att makten ska vara lokal – det har Göran Rosenberg skrivit bättre om i ”Friare kan ingen vara” – men både Bolling och Roland PM bortser från att, som du påpekar, USA sannerligen inte är en laissez-faire-ekonomi numera. Nej, den amerikanska staten står verkligen inte med armarna i kors och låter storföretag… Read more »

Robert
9 years ago

Om vi kikar på hur numera helstatliga lånesintituten Fannie Mae och Freddie Mac fungerar, och hur bankerna regleras av Community Reinvestment Act, och hur juridiken regleras av USA Patriot Act så förundras man över hur långt överstatligheten har gått. Och teaparty-rörelsen är givetvis en reaktion på detta. Beskriver man inte utgångsläget förstår läsaren inte varför rörelsen uppstått, och vad som driver den. Oftast beskrivs rörelsen som ett gäng lallande knäppskallar i svenska media. Och visst finns det udda element, precis som i alla folkrörelser. Personligen tycker jag att tea partyrörelsen är mkt intressant, frågan är bara vart alla detta kommer… Read more »