Låt Katalonien bli fritt, och önska dem lycka till

Låt Katalonien bli fritt, och önska dem lycka till 1Det råder idag blandade meningar om huruvida Katalonien bör lämna Spanien eller ej. Den spanska centralmakten har slagit till hårt mot civila katalaner vars enda brott var att de ville rösta i frågan.

Bör ett demokratiskt land kuva oregerliga landsändar, med våld om det skulle behövas? Det här är en svår fråga, speciellt för de som förespråkar EU och en stärkt federation. Kan vi motivera det storskaliga imperiebygget när dess beståndsdelar uppenbarligen börjar falla sönder?

Om en landsände eller en region önskar självständighet så bör detta tillåtas. Det finns ingen annan väg för en demokrati. Om centralmakten inte tillåter utträde, så får den snart karaktären av en ockupationsmakt. Ungefär som om området erövrats under ett krig mot invånarnas vilja. Och en ockupationsmakt behöver soldater och våld, vilket vi också sett smakprov på. Splittringen riskerar att förvärras, de katalaner som från början inte ville se en delning kan mycket väl byta åsikt när de ser centralmaktens våld mot sina landsmän.

Låt Katalonien bli fritt, och önska dem lycka till.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karl Malghult
Karl Malghult
2 years ago

Frågan är om ett självständigt Katalonien kommer ges EU-medlemskap direkt eller ej. Rörelserna i Skottland/Baskien/Katalonien hävdar det, med argumentet att det finns inget evolutionärt tryck att vara med i ”storriket” längre såsom förr tack vare EU-medlemskap. Peter Turchin som är en forskare i evolutionsbiologi har en intressant kommentar i sammanhanget: http://peterturchin.com/cliodynamica/catalonia-independence-drive-case-study-applied-cultural-evolution-t/ ”The Madrid government has declared the referendum illegal according to the Spanish Constitution. But that constitution is not a divine law, or law of nature. Laws are made by men, and Spain had many constitutions prior to the current one, which was adopted in 1978. In any case, human… Read more »

Kgb35
Kgb35
2 years ago
Reply to  Karl Malghult

Nej skatteunderlag är inte det viktiga, det är den ekonomiska bärkraften. Florens, eller vilken italiensk stad det nu var, hade under sin ekonomiska storhetstid färre innevånarna än Borlänge.

Skatteunderlag och befolkning är viktig vid kapprustning och om man skall ha en rik överklass levande på folket (som tex i dagens socialistiska Sverige) (notera att socialism är extremen av monopolism)

Här är en länk om skeendena i Katalonien. Intressant var att de hade författning och parlament under medeltiden. Kanske ett arv från goterna?
https://youtu.be/WpoA23fn71o