Liberaler är apor

Javisst är vi apor hela bunten! Har alltid undrat varför jag gillar att klättra i träd. Skämt åsido, undrar vad dessa människor ogillar med liberalismen?

Är det måhända kravet på likhet inför lagen? Eller tanken om folkstyre, fria val, människans lika värde, jämlikhet, näringsfrihet, mötesfrihet – eller RÄTTEN att yttra sig fritt, hur korkat det än månde vara?

Tack till J Norberg. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, liberalism, liberaler, liberaler är apor, ad hominem

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MA
MA
12 years ago

…och liberaler säger att jag som aldrig varit SD:are är SD:are och nazist och söker tysta mig.

Oops. Lite fel att jag tänkte att totalfri invandring inte är bra och ville tala om stor invandrings kulturella implikationer. Jag får hålla käft och finna mig att leva i liberalens diktatur. Tyvärr fakta.

redundans
redundans
12 years ago

Förutom att det nu är bevisat att nykommunisterna tecknar bättre än dig så tror jag att dessutom att deras förmåga att göra sig lustiga över samhällsdebatter är desto skarpare också.

http://autonomakarnan.motkraftblogg.net/2007/12/16/den-liberala-apan/
(antar att banderollen har sitt ursprung i detta)

knivsöder
knivsöder
12 years ago

Det handlar väl mer om att liberalens kultur verkar vara bättre anpassad till schimpanser än människor. Kolla t.ex. http://autonomakarnan.motkraftblogg.net/2007/12/16/den-liberala-apan/ Liberaler brukar ofta hojta om att rättigheter är så himla mycket värda att möjligheterna att leva dem glöms bort. I det nnuliberalas samhälle kan man säga att kulturen tillåts vara fri men ekonomin tillhör en monolitisk religion som maskerat sig själv till verklighetens enda utväg. Folk som kritiserar det liberala brukar oftast inte attackera kulturliberalisering utan ger sig hellre på den förment liberala ekonomins politiska effekter. Liberaler kan till exempel inte räkna 600 miljoner människor som fattiga då de inte tjänar… Read more »

Christopher Aqurette
12 years ago

Knivsöder: Du klagar på liberalernas förenklade värd men är helt blind för kärnan i kritiken mot det system du målar upp som alternativ. Att omfördela till fattiga låter ju väldigt fint, men problemet är att det inte löser de strukturella problemen som orsakar fattigdom utan istället cementerar dem. Till detta kommer att en kollektiv ekonomi bidrar till att ge majoriteten allt mer makt på minoritetens bekostnad. Man behöver inte vara maktanalytiker för att förstå att en stor ”gemensam” ekonomi gynnar dem som anpassar sig till överheten. Vill man ha människor som tänker och beter sig exakt likadant ska man ha… Read more »

Robert
12 years ago

Redundans,
Skarpt så det förslår, eller handlar det bara om att smutskasta? Sak samma för mig, som inte är insatt i mysterierna. Varför inte kalla oss råttor på en gång? Det är ju en gammal väldkänd strategi.

Knivsöder,
”I det nnuliberalas samhälle kan man säga att kulturen tillåts vara fri men ekonomin tillhör en monolitisk religion som maskerat sig själv till verklighetens enda utväg”.

…skön mening.

Tobias Struck
12 years ago

Det råder ju total förviring om begreppet liberalism. Eliter inom stortstater som i allians med eliter inom storkapitalet utnyttjar sina ekonomiers överlägen för att cementera underklassen och suga ut den på livsblod, är egentligen antiliberala. Liberalismen skall förverkliga individers lika chanser till liv, frid, frihet och försöket att lyckas – oberorende av under vilka omständigheter de har fötts. En folklig liberalism som tar hänsyn till verkligheten men inte favoriserar de redan rika, är bara möjlig genom respekten för dessa ideal, alltså genom en sådan idealism hos de styrande inom den liberala demokratin. Folket måste därför befrias från illusionerna att de… Read more »

Robert
12 years ago

Struck,
”Eliter inom stortstater som i allians med eliter inom storkapitalet utnyttjar sina ekonomiers överlägen för att cementera underklassen och suga ut den på livsblod, är egentligen antiliberala.”

Det du beskriver brukar kallas för fascism/korporativism.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fascism#Den_fascistiska_staten

Och kan man inte skilja på liberalism och dylikt, så finns det lite hopp om en givande debatt här eller på någon annan blogg.

knivsöder
knivsöder
12 years ago

Struck och Robert… ni har båda rätt. Idag är många liberala värderingar åsidosatta för att rent fascistiska strukturer skall kunna råda. Det jag gör som Marxist är att bejaka skillnaderna och tror på en våldsam utväg från Kapitalismen. Det rådande systemet är anti-demokratiskt och inte förenbart med en borgerlig liberalism. Tyvärr tror vi på helt skilda utvägar. Som anti-fascist är det inte svårt att tro på en våldsam väg ut från rådande samhällssystem (jag förespråkar dock inte mer våld än det som krävs för att en demokratisk omstrukturering av produktionsmedels äganderätter skall vara genomförbar). Vad aporna däremot tror är att… Read more »

Tobias Struck
12 years ago

Robert. Jag förstår inte riktigt din kommentar. Menar du att jag har fel som kallar vår regering korporativistisk och antiliberal? Har jag fel som kallar Imperium USA och Fort EU detsamma? Knivsöder. Jag vet inte riktigt vem du menar att du skall skjuta. Mig, för att jag trots min antifascism/antikorporativism ändå vågar tro på värdet av en stark rättsstat som skyddar individens frid och frihet? Saneringen av den liberala demokratin är en ständigt pågående process. Det finns lika många Ahura Mazdaoer som Ahrimäm i den liberala demokratins struktur. Ju fler ljusbringare vi blir, desto starkare förutsättningar kan vi ge den… Read more »

Robert
12 years ago

Knivsöder, Jag ser inga fascistiska strukturer, förutom i din argumentation gällande hot om våld, för att förändra den nuvarande ordningen till något annat. Detta annat har du iof inte närmare redovisat för, men gissningsvis handlar det om någon form utav kollektivistisk samhällsordning, socialism el dyl. Eftersom dylika ideologier alltid har misslyckats med att skapa rättvisa och välfärd, kan man fråga sig varför vi skulle pröva ännu en gång? Struck, Nej, vår regering, USA och EU är inte korporativistiska enl fascistisk modell, möjligtvis antiliberala i en del frågor. Men västvärlden är förmodligen mer liberal idag än för 50 eller 100 år… Read more »

Tobias Struck
12 years ago

Robert. Vad kallar du ockupationen av Afghanistan, Somalia och Irak, reditions, Guantanamo, att Världsbankens lånar ut till stater varav 60 % är militärdiktaturer medan nationaliseringar bestraffas, nya EU-lagar för dödstraff mot väpnade revoltörer samt fängelse för ”rasistiska” ledare och texter, det täta skyddet mot flyktingströmmarna tillsammans med den pretentiöst humanitära omvandligen av nationalstater till Gasthaus för muslimsk medelklass, monstruösa skattelättnader för de rikaste och försämringen av sociala försäkringar samtidigt som socialbidragen delas ut mer frikostigt? Lägger du inte detta puzzle, betyder inte det att jag har fel om hur det bör läggas, utan snarare att du är passiv.

Robert
12 years ago

Struck,
Om du läser min blogg vet du att jag är kritisk till allt detta, men jag kallar det inte för fascism/korporativism. Och det beror på att jag är noggrann med etiketterna.

Tobias Struck
12 years ago

Robert. Jag har knappat tid att läsa bloggar. Men det är bra att du håller med mig, för jag har ju dig i min bloggroll.

Rutger
Rutger
12 years ago

Roligt att Donkey Kong är med på banderollen. För övrigt ser inte kostymnissen särskilt socialistisk ut.