Liberaler – kom ut ur garderoben!

Lagrådet ger grönt ljus åt regeringens förslag om utökad avlyssning, även socialdemokraterna är nöjda efter några justeringar. Samtidigt vässar kritikerna sina pennor och varnar för ett storebrorssamhälle á la 1984 med uselt skydd för den personliga integriteten. Vi svenskar är redan från början hårt kontrollerade, alla sociala försäkringar, vårdärenden, skattefrågor, brottsmål etc är samlade under ett id-format, det sk personnumret, vilket givetvis underlättar samkörning av dataregister. Även Eu:s datalagringsdirektiv medger ökad övervakning.

Flertalet regeringar i väst hackar på den personliga integriteten, uppskrämda av terroristhotet i efterdyningarna av 11:e-septemberkatastrofen. I Sverige förespråkade centerpartiet en mer återhållsam linje, men dessa ambitioner verkar ha förhandlats bort i allianssamarbetet.

Jag anar en stor besvikelse bland många liberaler. Uppenbarligen finns det inget parti som representerar våra åsikter och tar strid för dem; och detta gäller inte bara frågan om övervakning, utan en lång rad andra frågor där frihet får backa inför statlig kontroll och kollektivism.

Var ska vi lägga vår röst? Uppenbarligen kan vi inte rösta på de socialistiska partierna, men snart inte heller på de s k borgerliga. Vi tröstar oss med att alliansen ändå är bättre än vänsterkartellen; det är förvisso sant, men politik handlar inte om att vara nöjd med ljummen ärtsoppa.

Moderaterna, som i grunden är ett liberal-konservativt parti har jobbat hårt för att tvätta bort konservatismen och i dagsläget flirtar de med socialliberalism och socialdemokrati. Samtidigt som de lanserade sig som ett borgerligt arbetarparti har de låtit sig influeras av George Bushs nykonservatism. Många tror att konservatism blott handlar om att värna familjen, kyrkan, nationen, försvaret och därefter kryddar man eventuellt med lite abortmotstånd eller liberal marknadsekonomi. Historiskt sett är det mer komplext än så, de konservativa ser folket ses som en organism, helheten är större än summan av de enskilda individerna. Vi verkar i kollektiv anda för att nå kollektiva mål, folk har sina plikter, sin rangordning, sin roll för nationen/folkets bästa. Denna typ utav konservativ kollektivism är inte bättre än socialisternas dito, och bör tvättas bort ur politiken, precis som arbetarrörelsen bör tvätta bort klasskampsretoriken. Mot bakgrund av detta blir vi inte överraskade av att socialdemokrater och moderater kan enas om slakta den personliga integriteten.

Den renläriga liberalismen har ofta haft en mindre skara anhängare, vi har ofta lierat oss med konservativa eller t o m socialister för att nå våra mål. Det har varit oheliga allianser som ingåtts mot gemensamma fiender, så skapades liberal-konservatismen som en motkraft mot socialismen. I 1800-talets Tyskland gick det t o m så långt att liberaler och kommunister kämpade gemensamt mot kungamakten. Under 1900-talet gav tänkare som Nozick, Rand, Friedman m fl liberalismen en starkare identitet. Även om många av oss inte stödjer deras tankar till 100% så skapades en självsäkerhet och ett större medvetande.

I dagsläget ser vi Sydamerikanska vänsterpopulister som nationaliserar företag och eldar på klasskampen utan att dra lärdom av vad som hände i Sovjetunionen, Kina, Kambodja, Polen, Ungern, Tejckoslovakien etc etc etc. Vi ser nykonservativa i Nordamerika som förespråkar kristen nymoralism, enorma försvarsutgifter, undantagslagar och utökad övervakning. Medan de europeiska länderna har stärkt sin gemenskap till den milda grad att statsbyråkratin håller på att ta över politikens roll.

Har vi liberaler kommit till vägs ände, och slutligen blivit de oheliga alliansernas förlorare? De har till och med plundrat oss på vår ideologi. Vad vore socialdemokraterna utan sina liberala influenser – kommunister? Och moderaterna – monarkister? Vänsterpartiet – stalinister? Jag överdriver måhända en smula, men poängen är att liberalismen idag blivit en överideologi, som dessvärre oftast hålls gömd i garderoben.

Är då inte även liberalismen ett hopkok av tidigare redan existerande tankar? Till viss del, men liberalismen är förhållandevis intakt och sammanhållen. Innan 1700-1800-talen vilade Europa i ett ideologiskt mörker, som många av oss har svårt att greppa. Kungar, kejsare, adel och de priviligierade styrde samhället. Folkets röst var inget värt, övergrepp och summariska rättegångar var en del av vardagen. Bönder och hantverkare höll sig till sina skrån, näringsfrihet fanns ej, och inte heller yttrandefrihet, pressfrihet, religionsfrihet, jämlikhet el dyl. Allt detta är idag självklarheter, och det är knappast de andra ideologiernas förtjänst.

Jag söker efter ett parti som verkar för välfärd utan socialism och konservatism. Min realpolitiska ådra kräver inget nyliberalt samhällsexperiment, utan blott ett parti som verkar i tydlig liberal anda, som har den pedagogiska förmågan att förklara sin politik, och besitter drivkraften att genomföra den. Kanske är det dags att bilda ett nytt borgerligt parti? Eller ska vi nöja oss med att våra idéer till slut kommer att vinna, oavsett vilket parti som exploaterar dem?

Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, liberalism, libertarianism, nyliberalism

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

27 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tobias Struck
13 years ago

Robert. Friheten inskränks inte av övervakning. Vem tror du har tid att sitta och glo på dig när du sitter och petar näsan på tunnelbanan? Filmer och ljudupptagningar används för särskilda behov vid missatnke om brott. Digital avkodning av mobiltelefonsändningar och tillgång till e-post är en sådan gigantisk skörd att endast det hetaste avlyssnas och sparas. Vad är du egentligen rädd för? Det är en jävligt abstrakt och irrationell oro som du hyser i jämförelse med oron för terrorism, organiserad brottslighet, trafficking, psykfall, våldtäktsmän och sekteristiskt gängvåld.

C. L. K. Aqurette
13 years ago

Tobias: Att vilja ha ett privatliv som faktiskt är privat är inte på något sätt abstrakt. Dessutom så är det mer än lovligt naiv om du tror att statens tjänstemän inte drivs av några andra intressen än de som lagstiftaren tänkt sig. Alla övervakningssystem läcker information. Så kommer att ske även med dessa nya möjligheter till avlyssning och hemlig kopiering av datatrafik. Det finns också en oroväckande stor risk att befogenheterna hela tiden utvidgas. Nu sägs det bara gälla terrorism och grova brott, men vad händer när en nya stor debatt om incest eller kvinnomisshandel sätter fart? Vem orkar stå… Read more »

Robert
13 years ago

T Struck: Problemet är att vaska fram data ur den enorma skörden av information. Tekniken finns idag, där du kan söka efter namn, adresser, företeelser t o m ansikten etc. Som Aquerette säger, det här kommer förr eller senare missbrukas.

Thomas
Thomas
13 years ago

Robert: Jag röstade på centern i någon slags naiv förhoppning om att slippa Bodströmsamhället. Vi fick Odenbergsamhället som ser att bli än värre. Så frågan är helt rätt ställd, vad skall man rösta på.

Angående Strucks korkade kommentar. Agurette har redan sammanfattat allt jag hade att säga där, tack för det.

Tobias Struck
13 years ago

Arquette. Så informationen kommer att spridas olagligt, ja kanske även säljas? Sedan är det enda exemplet som du ger sovrummet (hjäääälp, sovrummet, där knullar vi, hjääälp!) Menar du att informationen kommer att säljas på porrsidor på internet? Uppdatera dig. Det verkar som att medborgarna har hunnit före. Om fler var frigjorda, så skulle färre oroa sig över ”nittåhundraåttifyja” och ”Stojebjojsamhället”. Sluta skämmas över er själva, så slipper ni projicera era föräldrar på staten.

/Mot förmyndarstat. För ökad övervakning.

Robert
13 years ago

Struck: Du ger ett perfekt exempel på den typ utav bland-liberalism jag är emot. Absolut inget märkligt med dina åsikter, de delas av många. Men som sagt, inget för mig.

Lennart Regebro
Lennart Regebro
13 years ago

Flytta utomlands, och börja kommunicera med er släkt enbart via brev. Eller får dom öppna post också?

Per F Pettersson
13 years ago

Tobias, det är inte bara risken att ens privatliv inte blir så privat längre som är relevant. Det som hände Kahled el Masri kan komma att hända betydligt fler om myndigheterna har ett system som snappar upp misstänkt betéende och placerar de misstänka på grålistor och flygförbudslistor som man inte kan bli rentvådd ifrån, eftersom man inte är misstänkt för någonting.

Dessutom vet vi inte vilken regim som bestämmer imorgon. Kanske är det ett parti med en betydligt mer repressiv agenda än idag? Då kommer man att ångra att man lagt ett sådant maktinstrument i myndigheternas händer.

Tobias Struck
13 years ago

Per F Petterson. Risken för oskydligt utpekade föreligger i vilken rättsstat som helst. Det är priset för att ha en rättsstat. Folkflertalet får alltid de regeringar som de har frågat efter, även diktaturer. Tror du att jag gillar vad Palme gjorde med Sverige? Minoritetens ogillande är priset för att ha en regering.

Dennis Nilsson
Dennis Nilsson
13 years ago

Ett citat från Benjamin Franklin ”Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety” som beskriver vad det handlar om.

Svensken har i sitt sökande efter trygghet blivit till sådan grad pacificerad eller förblindad att varje löfte om ökad säkerhet sväljs med hull och hår.

Peder
Peder
13 years ago

”Risken för oskydligt utpekade föreligger i vilken rättsstat som helst”

Det är därför som domstolar hellre skall fria än fälla.

Med läckande informationsystem så kan info som är laglig och oskyldig i sin natur men som i vissa sammanhang kan vara väldigt olycklig för den drabbade om det kommer på vift.

Sedan allt detta avlyssnade kan göra i bästa fall är att nysta upp trådarna _efter_ att något har hänt, dvs du blev sprängd i bitar i vilket fall som helst, så vad gav denna teknik dig för fördel?

Peder
Peder
13 years ago

Mitt inlägg var ett svar till Tobias Struck.

Robin Hood
Robin Hood
13 years ago

Varför all denna övervakning? Hur många svenskar dör i terroristdåd varje år? Det lär knappast vara större brott som förhindras med denna övervakning, eftersom den lätt går att undvika övervakningen. Vi kommer att få se mer av krypterade förbindelser som gör övervakningen totalt meningslös. Övervakningen kommer bara att bli ett gigantiskt slöseri av medborgarnas pengar.

Tobias Struck
13 years ago

Peder.

”Sedan allt detta avlyssnade kan göra i bästa fall är att nysta upp trådarna _efter_ att något har hänt, dvs du blev sprängd i bitar i vilket fall som helst, så vad gav denna teknik dig för fördel?”

Peder Lamm, är det du? Tänk om du hade stått på tur och polisen kunde gripa gärningsmannen innan det andra dådet!

Tobias Struck
13 years ago

Dennis.

”Svensken har i sitt sökande efter trygghet blivit till sådan grad pacificerad eller förblindad att varje löfte om ökad säkerhet sväljs med hull och hår.”

”Pacificerad”? Skojig lapsus. Så du anser att svensken i gemen är medveten om vilka säkerhetshot Europa står inför? Tjenamors.

Rasmus Kaj
13 years ago

Tobias Struck, ta och luta dig tillbaks och tänk efter några timmar (gärna innan du skriver ett hetsigt svar på det här också). Svensken i gemen är ”medveten” om säkerhetshot från islamister, motorcykelgäng och gaylobbyn. Och de tror man sig kunna skydda sig från med övervakning. De säkerhetshot färre är medvetna om är hot från en kombination av en del välmenande och andra vältaliga politiker. Tänk dig att vi har ett ”rättsystem” där makthavaren kan punktmarkera godtycklig medborgare, så att till exempel varje gång just Du nämner något ord från en viss lista per telefon eller epost så sparas det… Read more »

Tobias Struck
13 years ago

Rasmus Kaj. Tyvärr, jag är inte imponerad. Bara detta år har jag blivit utsatt för tre dödshot och flera hot om att jag skall misshandlas. Jag fortsätter min politiska kamp. Det skrämmer inte mig att en sverigedemokrat läser mina mail. Han får gärna läsa dem nu, om han nu skulle finna dem intressanta. Vad menar du att han skall göra med informationen? Själv hotar jag aldrig någon, angriper aldrig någon med våld, stjäl aldrig och bedrar aldrig någon. Tyvärr har många angripit Sverigedemokrater med våld, hot och yxor i dörren i år. Tidningarna skriver inte om det. Det är värre… Read more »

Jan Garefelt
13 years ago

Jag försöker kommentera några av TS:s kommentarer ur hans olika inlägg. ”Friheten inskränks inte av övervakning. Vem tror du har tid att sitta och glo på dig när du sitter och petar näsan på tunnelbanan?” Rädslan att bli uthängd som näspetare är inte riktigt det första jag tänker på i det här sammanhanget… men exemplet sätter fingret på en annan och intressantare fråga: ”behöver vi övervakningen?”. I det sammanhanget spelar fördelar, nackdelar och kostnader roll. Den diskussionen har dock fuskats bort rejält i svallet efter 9/11. I stort sett det enda som kommit fram i debatten är fromma förhoppningar om… Read more »

Tobias Struck
13 years ago

Om jag hade gott om pengar och ville ha in information om Zlatan eller Bildt, då skulle jag anlita en privat organisation för spaningen. Säkerhetspolisens info skulle vara dyrare och mer riskabel, eftersom säljaren skulle vara rädd och labil och dessutom sätta ett högt pris för att täcka hans risk. Visserligen skulle SÄPO kunna vara infiltrerad från en annan stat eller organisation. Men i framtiden kommer även väktarna att bevakas. Avancerad teknik kommer att användas för att bevaka personalens förehavanden, som sändare under huden och hård kontroll av all deras korrespondens. Att jobba för rikets säkerhet kommer inte att passa… Read more »

Knute
13 years ago

De fula fiskarna smiter ur näten, än sen då, huvudsaken för härskarna är att ha koll på undersåtarna. ”Vad vore socialdemokraterna utan sina liberala influenser – kommunister? Och moderaterna – monarkister? Vänsterpartiet – stalinister?” Som man sår får man skörda, de bittra frukterna av ungdomens politisering, efter att marxisterna tog över ungdomsupproret på 1960-talet. Och nu är folk fast i dessa förklaringsmodeller. 40 år efteråt är det tvärt emot vad som påstås marxismen och inte liberalismen som segrat. Det är enligt marxismens logik folk tänker, från hög till låg. Många konstnärer och författare är politiska idioter, Jan Guillou till exempel,… Read more »

Jan Garefelt
13 years ago

Tobias Struck skrev bland annat: ”Säkerhetspolisens info skulle vara dyrare och mer riskabel, eftersom säljaren skulle vara rädd och labil och dessutom sätta ett högt pris för att täcka hans risk. Du tror alltså att information bara kan komma från säkerhetspolisen. Hallå? Har du missat att informationen från tele- och datanätsoperatörer ska vara tillgänglig för den vanliga polisen också, och att den samlas in av tele- och datanätsoperatörer. Idag finns rätt många pyttesmå operatörer med kanske 10-15 anställda. De må vara duktiga och samvetsgranna, men de kommer inte i närheten av den standard som du så trosvisst antar att SÄPO… Read more »

Tobias Struck
13 years ago

Jan. Jag talade om de där ”intressanta personernas” dossierer, vilka är tidsödande att sammanställa och knappast sammanställs av andra än säkerhetspolisen och säkerhetstjänsten. Tillgång till enskilda personers spridda mail är inte svårare för mig att få nu än när polisen har tillgång till dem. Vad gäller felaktiga utpekanden vidhåller jag helt enkelt att det är priset vi betalar för vår säkerhet och att fri media är ett bra skydd mot sådant. Vad gäller nyttan med arkiv, är att sökningen efter intressanta saker går fortare. Tänk dig den arkiverade informationen som gigantiska matrisuniversa. Tänk dig att sända en figur genom ett… Read more »

Jan Garefelt
13 years ago

Tobias Struck skrev bland annat: ”Jag talade om de där “intressanta personernas” dossierer, vilka är tidsödande att sammanställa och knappast sammanställs av andra än säkerhetspolisen och säkerhetstjänsten. Menar du att det bara är kvalitetsinformation som kränker personlig intergritet eftersom du tar upp de mödosamt sammanställda dossierer som polisen upprättar när de söker efter riktiga brottslingar? Ledsen, men jag kan inte hålla med om det. Slask- och sidoinformation samt informationsläckage är också stora problem. Alltså inte ”storebror ser dig” utan att din jobbiga granne kollar upp dig efter en hetsig diskussion i tvättstugan. Eller att en kool snubbe ur den organiserade… Read more »

Mårten Fjällström, piratpartist
Mårten Fjällström, piratpartist
13 years ago

Vi som inte tror att övervakning gör oss säkrare tänkte demonstrera för rätten till ett privatliv nu på lördag i Stockhom, Malmö, Göteborg och Umeå. I Stockholm blir det klockan 14:00 på Mynttorget. Demonstrationen anordnas av Piratpartiet i samarbete med Liberala ungdomsförbundet, Grön ungdom, Ung vänster, Junilistan och Ung Pirat. Vi bjöd in de andra riksdagspartiernas ungdomsförbund också men de kunde inte eller ville inte. Generellt sett är övervakningsnojan mycket mindre utspridd i ungdomsförbunden än i moderpartierna. Om det säger något om generationerna och liberalism är jag osäker på. Robert, om du tycker det är en bra idé så finns… Read more »

Dennis Nilsson
Dennis Nilsson
13 years ago

Å så lite optimism;
Samla många lass av lycka – det kan inte staten knycka.

/av Maria A.

Robert
13 years ago

Mårten: tack för vänliga ord. Kan tyvärr inte delta i demonstrationen av både praktiska och andra skäl, MEN jag kommer att dra mitt strå till stacken.

lordmetroid
lordmetroid
13 years ago

Det finns ett parti som tar våra ideér på allvar. Startades till förra riksdagsvalet och heter klassiska liberala partiet. Google det så ser man att Sverige har nu fått ett libertarian party att välja på till nästa val också.