Liberalernas identitetsproblem

a5bacaf4-95e3-4728-bea6-7cc1acbe33f4
Gul “liberal” älg?

Liberalernas nya märkliga logga har valsat runt ordentligt i sociala medier. Jag tänker inte publicera den här, andra har gjort det, och diskuterat den tillräckligt.

Men förslagen som ratats är nästan lika märkliga. Den gula älgen är riktigt underhållande, men för kanske inte tankarna till politikens värld. Andra förslag inbegriper olika växter, fåglar, fjärilar etc.

Nej, någon riktig konstnärlig höjd uppnås inte. Det ser mest ut som en skolklass anlitats för att bistå med förslag till en ny partisymbol.

Som tecknare, grafisk designer, med ena foten i digital marknadsföring skulle jag först och främst föreslagit att INTE ändra namn från Folkpartiet till Liberalerna. Partiet i fråga är inte typiskt liberalt, utan närmar sig snarare socialdemokratin och kristdemokratin – och det var förmodligen därför de inte hette liberalerna från första början.

Vad gäller valet av logotyp så bör de välja något enkelt, tydligt och beständigt. Och inte leka med färg och form, det blir alldeles för oseriöst. Älgar, fåglar, blommor, fallossymboler bör undvikas. Blommor har vi redan tillräckligt mycket av, de andra symbolerna fyller ingen riktig funktion i de här sammanhangen.

folkpartiet-liberalerna-forlag-ny-loggaEn klassisk logga skulle inbegripa partinamnet i något serif-typsnitt, exempelvis Jura, samt symbolen i färgen blått, för att skapa kontinuitet. Om de nu nödvändigtvis ska heta liberalerna, bör de överväga att gå mot en mer liberal politik. Jag föreslår en symbol, som dels påminner om den gamla blåklinten, och dels en stiliserad källa – ty liberalismen uppfattas idag som en överideologi, den ideologiska källan till våra västerländska liberala demokratier. Ja, det blir mycket att leva upp till för Liberalerna/Folkpartiet. Mitt 20-minuters-förslag till höger.

Liknande artiklar

  • Nej, vänstern gillar inte olikaNej, vänstern gillar inte olika Den moderna vänstern har ett märkligt arv vad gäller människosyn och förhållningssätt till olika variationer i populationen. Redan på Lenins tid skanderade man ner med borgarna och judarna. Och idag väljer man konsekvent att backa […]
  • Karneval – en uppvisning i civil olydnad?Karneval – en uppvisning i civil olydnad? Sedan några år tillbaka bor jag i hamnstaden Limassol (Lemesos) på Cypern. Staden är känd för sin karneval, som anordnas under våren; festligheterna utökas ständigt och pågår under alltfler dagar. Det är ett arv från venetianarna som […]
  • Revisionismens baksidorRevisionismens baksidor Låt oss anta - någon gång i en inte alltför avlägsen framtid - att sverigedemokraterna tar makten, och det skapas ett samhällsklimat där det inte längre är politiskt korrekt att avbilda afrikaner och araber i exempelvis […]
  1. Snygg logga, däremot är inte “liberalerna” den värd då de är allt annat än liberaler.

    De är dock värd fallossymbolen som gjort dem till internets driftkoko