Man får föräldrapenning…

När man är småbarnsförälder i Sverige är det vanligt att den ene föräldern får föräldrapenning, medan den arbetande föräldern betalar ungefär lika mycket i skatt (som den förste får i bidrag).

Det är iof inte lätt att räkna ut hur mycket man betalar i skatt, eftersom vi inte bara krävs på kommunalskatt, utan även moms, bensinskatt, fastighetsskatt, sociala avgifter etc. Men i runda svängar försvinner ca 50% av vår lön bort i olika skatter. Den som totalt tjänar 24 000 kr, betalar ca 12 000 kr i skatt.

Många liberaler menar att en kraftigt sänkt skatt skulle innebära att vi kunde spara mer på banken, ha mer pengar i plånboken. Och då skulle föräldrapenningen inte behövas. Det är ju trots allt våra egna inbetalda pengar som kommer tillbaka, inte pengar som staten trollat fram.

Vad vinner vi på detta? Jo, dels behöver föräldraförsäkringspengarna inte ta ett varv på skatteverket och försäkringskassan innan de återvänder till barnfamiljen. Frågan är vad den där omvägen kostar per inbetalad skattekrona? Vet vi hur stor del av våra inbetalda skattepengar som når ut till sitt egentliga syfte?

Röda korset och andra frivilligorganisationer brukar kunna tala om hur stor del av donationerna som kommer fram till de behövande, och hur mycket som försvinner i administration och omkostnader. Kan staten göra det samma? Vad är effekten av min skattekrona? 90%, 80% eller 50% Vem vet?

Nåväl, om vi erbjuder folk skattelättnader istället för bidrag så missar vi även den fördelningspolitiska effekten. Dvs att rika betalar mer och att fattiga får mer. Den totala massan av pengar omfördelas, enligt klassiskt socialdemokratiskt manér, för att skapa ett tryggare och mer harmoniskt samhälle. I dagens läge förefaller åtgärden ganska märklig, eftersom vi bor i ett land med små skillnader i inkomst. De flesta tjänar ungefär lika mycket.

Vad blir egentligen den fördelningspolitiska effekten av att vi flyttar runt pengar mellan olika medelklassfamiljer – eller mellan gifta par?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, fördelningspolitik, föräldrapeng, bidrag, ersättningar, skatt

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Staffan
Staffan
10 years ago

En rätt väsentlig detalj med framför allt föräldraförsäkringen är att den fördelar in pengar från framtiden också. Man vill ju helst skaffa barn i relativt unga år (20-30, även om det blir vanligare att göra det i högre ålder), då man inte har haft tid att spara ihop något större kapital. Samtidigt är väl de som tjänar mest pengar, och därmed betalar mest skatt, snarare 50-plussare. Så istället för att man sparar pengar för att ha råd med barn så skaffar man barn, får pengar av staten en period, och betalar av det när man står på höjden av sin… Read more »

Robert
10 years ago

Staffan,

Är det därför folk skaffar barn allt senare i livet? Förstföderskorna i Stockholm är ofta en bra bit över 30…

Ingen kommentar angående det faktum att föräldraförsäkringen framförallt fördelar (byter) pengar mellan mamman och pappan?

Lennart Regebro
Lennart Regebro
10 years ago

Tja, när det gäller staten kan man ju konstatera att statens utgifter är ungefär 800 miljarder, och av det är rikets styrelse; samhällsekonomi och finansförvaltning; skatt, tull och execution; integration och jämställdhet samt kultur, medier, trossamfund och fritid sådant som antingen bara är byråkrati, kostnader eller skit staten inte borde betala för. Och det uppgår till 50 miljarder. Effektiviteten är alltså längre än 94%, och då har vi inte ens tagit med byråkratikostnaderna i varje enskild del av dom som bör vara kvar. Inte heller har vi tagit up 75 miljarder i kommunstöd, eller 23 miljarder i skuldräntor. Gör vi… Read more »

Robert
10 years ago

Lennart,
Jo, det känns ju tryggt att veta att möjligen hälften av alla min surt förvärvade skattepengar rinner ut i slasken.

Förövrigt en intressant tempobytare i en traditionell politisk ”sänka-skatten-diskussion”.

Staffan
Staffan
10 years ago

Att man skaffar barn senare i livet har nog mer att göra med att man vill se till att ha en utbildning och jobb innan man sätter igång, eftersom det är rätt svårt att göra det i omvänd ordning. CSN har ju en del saker som hjälper unga föräldrar, men långt från tillräckligt.