Man får föräldrapenning…


När man är småbarnsförälder i Sverige är det vanligt att den ene föräldern får föräldrapenning, medan den arbetande föräldern betalar ungefär lika mycket i skatt (som den förste får i bidrag).

Det är iof inte lätt att räkna ut hur mycket man betalar i skatt, eftersom vi inte bara krävs på kommunalskatt, utan även moms, bensinskatt, fastighetsskatt, sociala avgifter etc. Men i runda svängar försvinner ca 50% av vår lön bort i olika skatter. Den som totalt tjänar 24 000 kr, betalar ca 12 000 kr i skatt.

Många liberaler menar att en kraftigt sänkt skatt skulle innebära att vi kunde spara mer på banken, ha mer pengar i plånboken. Och då skulle föräldrapenningen inte behövas. Det är ju trots allt våra egna inbetalda pengar som kommer tillbaka, inte pengar som staten trollat fram.

Vad vinner vi på detta? Jo, dels behöver föräldraförsäkringspengarna inte ta ett varv på skatteverket och försäkringskassan innan de återvänder till barnfamiljen. Frågan är vad den där omvägen kostar per inbetalad skattekrona? Vet vi hur stor del av våra inbetalda skattepengar som når ut till sitt egentliga syfte?

Röda korset och andra frivilligorganisationer brukar kunna tala om hur stor del av donationerna som kommer fram till de behövande, och hur mycket som försvinner i administration och omkostnader. Kan staten göra det samma? Vad är effekten av min skattekrona? 90%, 80% eller 50% Vem vet?

Nåväl, om vi erbjuder folk skattelättnader istället för bidrag så missar vi även den fördelningspolitiska effekten. Dvs att rika betalar mer och att fattiga får mer. Den totala massan av pengar omfördelas, enligt klassiskt socialdemokratiskt manér, för att skapa ett tryggare och mer harmoniskt samhälle. I dagens läge förefaller åtgärden ganska märklig, eftersom vi bor i ett land med små skillnader i inkomst. De flesta tjänar ungefär lika mycket.

Vad blir egentligen den fördelningspolitiska effekten av att vi flyttar runt pengar mellan olika medelklassfamiljer – eller mellan gifta par?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, fördelningspolitik, föräldrapeng, bidrag, ersättningar, skatt


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.