Människan blev fredlig när hon förlorade sin odödlighet

Människosläktet har mördat och skändat sedan tidernas begynnelse, från jägarstenålden fram till modern tid. Vi har aldrig levt i ett harmoniskt idealtillstånd. Krig, våld, konkurrens, begär efter status, makt och din nästas hustru har draperat människosläktet i blod under evigheter.

Efter andra världskriget minskar emellertid massmorden och vidrigheterna. Trots att vi är fler än någonsin, trots att våra vapen är bättre än någonsin så har folkmorden minskat.

Förklaringarna är många, kanske är det demokrati, utbildning, den tekniska utvecklingen, marknadsekonomin, barnuppfostran som bidragit till vår ändrade syn på våld. Våldsverkare betraktas numera som psykopater, trots att historien visar att våld snarare är regel än undantag.

Ytterligare en förklaring handlar om vår tro, eller rättare sagt brist på tro. När kristendomen tappade sitt järngrepp över västvärlden förändrades vår världsbild radikalt. Från att ha haft en räddning i himlen, en trygg tillvaro efter döden, så har vi numera ingenting. Vi är blott kött och ingen ande. När vi dör upphör vårt medvetande. Döden är slutet, inte början på något nytt och bättre.

Denna insikt bidrar till att människan lever här och nu, att vi försöker forma våra liv till det bästa. Att offra sig för Gud och nationen, bli en hjälte, legend, martyr etc är inte länge eftersträvansvärt. Vi är rädda om våra liv. Det finns inga hägrande Elyseiska fält, inget Hades, ingen nirvana, ingen himmel, inte ens ett helvete.

För varje liksäck som återvänder hem från Irak minskar den amerikanska stridsviljan. Även i ett land som USA, där religionen fortfarande spelar en roll, betraktar man livet ur ett annat perspektiv än för blott 100 år sedan. Det må finnas ett liv efter detta, men vi lever här och nu. Den moderna vetenskapen och individualismen har påverkat även de kristna.

Livet är heligt, inte ett väntrum till något bättre.

Peter Englund skriver om människans dödsbegrepp genom tiderna i Tystnadens historia och andra essäer.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Det här är ju rena rama “varumärkesintrånget”, men men, jag får väl ha överseende 🙂

  Nu håller jag ju inte med om att det är bristen på kristendom som gör oss fredligare, utan snarare en kombination utav större och bättre förståelse av kristendom (mer korrekt tolkning), materiell och ekonomisk utveckling, samt vetenskap, som gör det möjligt.

  Framför allt är det marknadsekonomin och handeln som har minskat på dödligheten på grund av krig.

  Eller, som Bastiat uttryckte det: ”Om inte varor korsar gränserna kommer soldater att göra det”

 2. Johan,
  Det är givetvis en mängd saker som påverkat utvecklingen, som jag skriver inledningsvis. Men det är få liberaler som uppmärksammar den mentalitets-förändring som skett under de senaste århundradena, därför tar jag upp det. Det skrivs mest om marknaden etc.

  Kanske har även kristendomens förvandling från “svaret på allt” till “religion” också en viss påverkan.

  Jag visste att anklagelsen om “varumärkesintrång” skulle komma förr eller senare 😉 Sanningen är att den här domänen blev över efter en misslyckad satsning på att sälja kaffe över nätet – vi kom inte till skott – så det blev en blogg istället. Man tager vad man haver…