Med hedern i behåll

Kvinnan bär på familjens heder, och hedern har kopplingar till ätten via barnafödande och samlag. Om kvinnan ertappas med att ha sex före äktenskapet eller utomäktenskapliga förbindelser vanärar hon släkten och måste straffas, eller t o m elimineras.

Denna syn delas av grupper i Mellanöstern, Indien och Pakistan. Under inbördeskriget i Indien i slutet på 1940-talet hände det att bybor låste in sina fruar och döttrar i lador och tände eld; männen tog hellre livet av kvinnorna själva än lät dem mördas, våldtas eller bortföras av andra.

Heder.

Än idag händer det att unga kvinnor kommer till brännskadekliniker i t.ex Irakiska Kurdistan, för att släkten har försökt att mörda dem. I Sverige är begreppet ”balkongflickor” mer välkänt, här handlar det om släktingar som försöker knuffa ner misshagliga kvinnor, och på detta sätt ta livet av dem. Brotten är svåra att utreda eftersom de liknar självmord, och överlever vederbörande är risken stor att hon inte vågar vittna.

Traditionen är vanligast på landsbygden i muslimska länder, men beteendet uppbackas inte av Koranen. Det handlar förmodligen om en äldre klankultur som funnits sedan urminnes tider. Jämför med t.ex kvinnlig omskärelse, som inte heller sanktioneras av Muhammed, men är vanlig i Afrikas muslimska regioner.

[Uppdatering detta stycke 080323] Både de kristna, judiska och muslimska heliga skrifter förespråkar våld och hårda straff för äktenskapsbryterskor o dyl, medan denna tradition fortfarande lever inom islam – framförallt på landsbygden – så har kristna och judar valt en annan väg. Förmodligen härrör kvinnosynen och straffen från äldre klankulturer, från tiden innan de stora världsreligionernas utbredning. Idag påstår ca 90% av ungdomarna i Teherans över/medelklass att de haft sex före äktenskapet, så ser det förmodligen inte ut på landsbygden. Islam genomlider idag sekulariseringens alla våndor.

Det är mannens plikt att styra kvinnan och hennes sexualitet, för att vara säker på att det är hans och ingen annans avkomma som föds till jorden. Hem och barn är kvinnans värld, hon tvingas skyla sitt ansikte när hon går ut på gator och torg, hon bör helst ha en manlig släkting med sig som beskyddare. Om hon bryter mot reglerna blir straffen hårda, enligt västerländsk mening helt oproportionerliga.

Den här synen på kvinnan har inte bara funnits i Mellanösterns bergsbyar, nej, den kuvade kvinnan är en del av allas vår kultur. Det var inte länge sedan även kvinnor i väst gick med huckle till kyrkan och var närmast fastkedjade vid spisen.

Humanism, liberalism, industrialism och p-piller befriade kvinnorna i väst, numera handlar jämställdhetsdebatten i Sverige mest om justering av föräldraledigheten och lönenivåer. Detta ska betraktas i ljuset av att kvinnan för hundra år sedan knappt fick yrkesarbeta, och diskussioner om vem som skulle vara hemma med barnen inte ens var tankemässigt möjliga.

Det går snabbt, även om många tycker att det inte går snabbt nog; på hundra år har vi fått kvinnliga karriärister, poliser, soldater och politiker. En utveckling som saknar motstycke i historien. Men vi får inte glömma varifrån vi kom, att farfarsfar också jagade livet ur äktenskapsbryterskor och vanartiga döttrar, fast han var kristen och inte muslim.

Samma bild som ovan fast utan färg. En ärbar kvinna i antikens Rom.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, hedersmord, jämlikhet, islam, feminism

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Knute
12 years ago

Visst sanktioneras hederskulturen av islam. Islam är hederskultur upphöjd till religion, eller tribalismens ideologi om man så vill. Det finns många verser i Koranen som bekräftar detta.

”Hederskulturen kommer direkt från islam. Muhammed har sagt att den kvinna som är otrogen ska stenas, eller så ska man stänga in henne så att hon ångrar sig.” Sagt av en muslimsk uppringare i radioprogrammet Ring P1

http://everykindapeople.blogspot.com/2008/02/hederskulturen-kommer-direkt-frn-islam.html

Knute
12 years ago

Sådan utpräglad hederskultur som i Mellanöstern och Pakistan har aldrig funnits i Europa.

Till exempel polygami, en institution som är djupt rotad i Asiens och Afrikas familjebaserade samhällen i motsats tll de statliga välfärdssystemen i den moderna västvärlden.

Även Europa har varit familjebaserat till helt nyligen så samhällssystemet kan inte vara hela förklaringen, det kanske är kristendomen som gör skillnaden?

Men under Romarrikets tid praktiserades inte heller polygami, och trots att samhället var patriarkalt var kvinnans ställning mycket bättre än i motsvarande högkulturer i Asien.

Robert
12 years ago

Knute,
Finns även ett kapitel i bibeln hur man ska straffa otrogna kvinnor med stening etc. Poängen är att kristendomen anpassats till det moderna samhället, vilket inte skett inom islam på samma sätt.

Annars håller jag med dig, Europa har förmodligen haft en friare kvinnosyn, även om kvinnor knappast varit fria med dagens mått mätt. Å andra sidan är det inte alla muslimer som förespråkar hedersmord heller.

Johan Kraft
Johan Kraft
12 years ago

Du har fel i att Muhammed inte skulle ha förespråkat könsstympning. Det är sant att könsstympning inte omnämns i Koranen. Det gör det däremot i flera av haditherna, dvs de nästheligaste skrifterna inom islam. I Abu Dawud 41: 5251 beskrivs hur könsstympning ska gå till:

”A woman used to perform circumcision in Medina. The Prophet (peace_be_upon_him) said to her: Do not cut severely as that is better for a woman and more desirable for a husband.”

http://www.2muslims.com/directory/hadith/sunnan_abu_dawud/41/5251/

Bifogar även ytterligare ett Muhammedcitat: ”Profeten sade: Omskärelse är tradition för män, och en hedersam egenskap för kvinnor.” [Ahmad ibn Hanbal 5:75]

Robert
12 years ago

J Kraft,
Tack för kommentar.

Ann- Marie
12 years ago

Vrf ska det europeiska sättet vara bäst? vrf ska alltid svenskarna och europerna dölja allting? Ni kanske inte har hört att svenskarna själva bortlovade flickor på 13 år. Omskärning av kvinnor på denna sida verkar vara ngt man gör för att få kvinnan att lida men så är itte fallet det är på grund av okunskap och ett sätt att försöka skydda sin dotter inte för att vara elak. Alla religioner har ngt som de flesta tckr är fel som t.ex i Bibeln så står det att män med långt hår ska dödas det är väl också lite konstigt lr… Read more »