Media missade Björklunds grodor

Fp-ledaren Jan Björklund har – som så många andra politiker – slarvat med statistiken, och grundat sina argument om den undermåliga svenska skolan på fluffiga siffror. Björklund följer en gammal trist politisk linje, tyvärr, men största kängan bör gå till de undersökande journalister som inte förmått att avslöja honom tidigare.

Dessutom tenderar det hela att utmynna i en kvasidebatt; Sverige ligger någonstans i mitten på skalan gällande skolundervisningens kvalitet. Och eftersom nästan all tillverkningsindustri numera flyttas till Sydostasien är kunskap vår enda konkurrenskraft, och då räcker det inte med medelmåttor. Inte om vi vill behålla våra jobb, villor, vovvar och volvobilar. Nej, där har Björklund rätt, vi måste bli bättre på utbildning. Tyvärr byggde han sitt resonemang på lös grund, det handlar om grumlig argumentation för en i grunden god sak.

Vi måste alltid försöka förbättra skolan, frågan är huruvida våra politiker ska göra det, eller borde våra rektorer och pedagoger få mer att säga till om? Det är ju trots allt de som bedriver undervisning, och har störst erfarenhet inom området.

Uppdatering 080829. Jan Björklund bemöter kritiken:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1622431.svd

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Jan Björklund besvarar kritiken här:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1622431.svd

  Att SR överhuvudtaget släpper fram sådant här utan att låta Jan Björklund själv komma till tals liknar mer ett politiskt inlägg i debatten än seriös journalistik.

  Att journalister granskar politikers uttalanden är bra och något vi borde ha betydligt mer av i Sverige, men politikerna måste då också beredas utrymme för att kunna försvara sig. Speciellt i större reportage som detta.

 2. Det förvånar mig samtidigt att svenska liberaler har en så stor tilltro till SR. Den enda gången fler kommunister samlas på ett och samma ställe lär vara under vänsterpartiets kongress.

 3. ”Den enda gången fler kommunister samlas på ett och samma ställe lär vara under vänsterpartiets kongress.”

  Du har inte besökt KP:s kongress? Det är en smula felaktigt att kalla VP för commies, då det tydligt står i deras plattform att de är socialister/feminister.

 4. P Albertsson,
  Jag hyser ingen övertro mot SR. Tyvärr är vi alltför vana vid att politiker från bägge lägren ibland skarvar med statistiken, MEN jag tycker att Björklund gav ett bra svar!

  Rutger,
  Det är många inom vp som fortfarande kallar sig kommunister, t o m Ohly tvekar.

 5. ”Vi måste alltid försöka förbättra skolan, frågan är huruvida våra politiker ska göra det, eller borde våra rektorer och pedagoger få mer att säga till om? Det är ju trots allt de som bedriver undervisning, och har störst erfarenhet inom området.”

  Här har du lyckats träffa kärnan i problemen med svenska skola: att styret av skolan sköts av ideologer och tyckare i stället för experterna. Att poltikerna detaljstyr skolans verksamhet som de gör nu borde betraktas som lika absurt som om politikerna skulle gå in och ha synpunkter på hur läkare behandlar cancerpatienter.