Migrationsdebatten har förvandlats till logistik


Det var en del som satte kaffet i vrångstrupen då de hörde om flyktingströmmar uppemot 1000 personer om dagen. Vårt grannland Tyskland räknar i år att ta emot över en halv miljon flyktingar. Det är en del folk i rörelse i Europa, och det sätter våra samhällen under viss press.

För att husera 1000 personer så måste man bygga ett helt nytt bostadsområde. Tänk er ungefär fyra stycken rejäla femvåningshus i en fyrkant med en gård i mitten.

Nu finns det ju i och för sig en del tomma kåkar i landet, framförallt i glesbydgen, men där är det svårt att hitta jobb och försörjning. Flyktingarna kommer inte att stanna där. Alla drar till stan, både svenskar och invandrare.

Nåväl, vi måste alltså bygga ett stort antal nya bostadsområden. Ett nytt stadskvarter om dagen för att hålla takten. Sedan har vi ju redan bostadsbrist, och långa köer till hyreslägenheter i t ex Stockholms innerstad. Den som inte har möjlighet att spendera/låna några miljoner till en bostadsrätt kommer att ha svårt att hitta ett vettigt boende inom en rimlig tidsram. Man får räkna med att bo i andra eller i tredje hand, eller att hyra ett dyrt nybyggt objekt som marknaden ratar.

Jag skulle kunna skriva ganska mycket och länge om det här. Men är det verkligen någon som tror att vi kommer att bygga ett nytt stadskvarter om dagen i Sverige? Byggkostnaden ligger på minst en halv miljard per projekt. Det blir en del miljarder. Eller ska vi köpa tält? Hysa inneboende? Enkla trähus, modul-byggsatser i massor? Och glöm inte vatten, el, avlopp etc.

Migrationsdebatten har förvandlats till logistik.


Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. De som stödjer vidare krig och utbildar våldsmän skall givetvis finansiera flyktingboendena. Avdela halva amerikanska ingenjörskåren och halva Pentagons budget att bygga flyktingboenden i Europa. Dessa skänks givetvis till värdnationerna. USA får sedan vidarefakturera dessa kostnader till de intressenter som bakom lykta dörrar även stödjer oppositionsterrorismen (jag lägger ihop uttrycken eftersom definitionerna är flytande). Då faller kostnaden på de som vill se flyktingströmmar genom direkt inblandning eller indirekt inblandning.
    Låt nu underättelsetjänsterna som kostar världen massa pengar men som missat ett antal terrorsprängningar och två reguljära passagerarflygplan reda ut vilka som skall bära kostnaden. Upp med ett Excelblad där några matematiker från storbankerna kör upp några fräcka modeller med VBA.

    I Sverige vi ett antal politiska partier som stödjer krigen och kan därmed ta ifrån partikassorna. När förbunden gått i konkurs av kostnaderna rättar sig snart det politiska rummet till sig och den visa tystnaden breder ut sig i SVT och på TV4. Sommaren 2016 på Gotland är tyst och fridfull, när pengarna sinat då de gått till mer prioriterade kostnadsområden.

    Konsekvens på tanke och efterföljande beslut och handlingar.