MILJÖPARTIET är vågmästare

Vi fick en borgerlig minoritetsregering, och sd kom in i riksdagen. Om vi betraktar valet generellt så är Sverige ett delat land, med starka vänsterfästen i norr, borgerliga sympatisörer i mitten, samt starka SD-röster i söder.

I Stockholms riksdagsvalkrets backade moderaterna preliminärt med två mandat. Det är ingen hemlighet att intelligentian bor i storstäderna, det är här vi har storföretagens huvudkontor, myndigheter, riksdag och departement. Och kanske finns här ett mer grundmurat ideologiskt intresse kring politiken. Stockholmarna har straffat moderaterna trots stabil ekonomi och god hantering av finanskrisen. Varför? Det är med all säkerhet FRA-debatten som spökar. Man har svårt att förlika sig med att våra trygga socialliberala allianspartier genomfört en dylik styggelse. I resten av Sverige har moderaterna ökat rejält.

Mittenpartierna har levt i skuggan av Reinfeldt, de måste lyfta fram fler intressanta personligheter, samt ha en egen komplett politik, och inte enbart specialisera sig på skolan, småföretagen etc. Det saknas dessutom en fullödig liberal/frihetlig röst i alliansen.

Socialdemokraterna backar, och det tror jag dels handlar om en allmän trend att folk inte längre är så intresserade av röda fanor och klasskampsretorik, och dels handlar det om en svag partiledare i kontrast mot en skicklig och regeringsduglig borgerlighet. Samt att samarbetet med Ohly av många socialdemokrater betraktas som en blasfemi. S är fortfarande stora, och nu börjar förnyelsearbetet på riktigt. Sahlin sitter förmodligen inte kvar mandatperioden ut, och medlemmarna kommer att kräva att s kliver ur det rödgröna samarbetet som lett till detta enorma valnederlag.

Sverigedemokraterna är valets stora skräll. De är framförallt ett provinsiellt fenomen, när partiledningen intervjuades under valnatten noterade jag att inte en enda talade rikssvenska. I söder har de vunnit över 10% och i Stockholm strax över 4%. Sd har under många år vuxit sig starka utanför parlamentets vakande öga. Och nu när de passerar riksdagsspärren så görs det med besked, de är t.o.m större än v och kd. Nu är det svårt att stoppa dem, ty de har en etablerad struktur och god väljarbas. Jag är ingen anhängare av 4%-spärren, och nu ser vi tydligt hur farlig spärren är. Hade sd kommit som 1%-parti el.dyl hade vi tagit debatten med dem för länge sedan, och förhoppningsvis dragit ner byxorna på dem. Nu är det för sent. Åkesson vill givetvis samarbeta med alliansen, men inviterna blir nog obesvarade.

Valets andra skräll är miljöpartiets framgångar i framförallt storstadsregionerna. Om jag inte minns fel har de haft ännu högre siffror i opinionsundersökningarna, men vi får inte glömma att koldioxidfrågorna inte längre har samma dignitet, efter Climategate och skandalerna i IPCC.

Reinfeldt som är en duktig strateg bjöd in miljöpartiet till samarbete redan under sitt tacktal på valnatten. Och nu ligger bollen hos dem. Vill de ta ansvar för Sverige, eller är det dags för en skakig åktur med risk för nyval? Mp är än så länge kallsinniga, men notera att de inte har så mycket att förlora på ett samarbete med alliansen, ty den rödgröna koalitionen kommer förmodligen ändå att spricka när socialdemokraternas strateger gjort klart sin eftervalsanalys. Ute i kommunerna har mp samarbetat med såväl borgare som vänsterblocket. Det är makten de vill åt, och nu är den inom räckhåll.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, miljöpartiet, sverigedemokraterna, val2010, valresultatet, valet, val 2010

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Patrik Johansson
Patrik Johansson
10 years ago

Jag tycker vi ska dela Sverige och Norrland får bli en egen nation. Faktiskt. Möjligen att Stockholm blir en egen nation så stockholmarna ser hur saker och ting är beskaffade. Stockholm skulle mycket snart få brist på råvaror, el och dyl. ty Stockholm bidrar i princip enbart med tjänsteföretag. Den är djupt beroende av införsel utifrån. Idag används Norrland som en koloni i paritet med Belgiska kungens Kongo på 1800-talet. Länder som Kanada och Norge ger tillbaka stöd motsvarande den vattenkraft, malm och skog som tas upp i provinserna. Där verkar de för en hållbar utveckling med statlig infrastruktur och… Read more »

Robert
10 years ago

Sd har vuxit sakta under många år och skaffat sig en stabil väljarbas, och nu var det dags att nå över 4%. Det finns liknande partier i många andra länder. Att anklaga Reinfeldt för att ha ”öppnat upp” för sd känns lite klyschigt. Sahlin och de andra har nog öppnat upp lika mycket.

Nils Dacke
10 years ago

Att intelligentian bor i storstaden motsägs av det faktum att MP är störst på Södermalm. Istället bevisar det tesen att om man kan välja mellan verkligheten och teorin, så är det teorin som gäller 😉

Sverige har under lång tid haft minoritetsregeringar så jag tror nog att när krutröken lagt sig så kommer det att rulla på ganska bra. realpolitiskt så skiljer sig inte S och alliansens politik så mycket åt.

Robert
10 years ago

Intellgentian bor inte på Södermalm 😉 Skämt åsido, mina funderingar handlar ju om varför m förlorar mandat i Stockholm medan de vinner i övriga landet. Det är iof en knepig fråga.

essbeck
10 years ago

Japp Mp är vågmästare men de har redan valt Rödgröna så det är bara i teknisk mening. Du skriver att Mp inte har någonting att förlora på att samarbeta med alliansen. Det stämmer inte. De har förbundit sig att samarbeta med Rödgröna under denna mandatperioden och det är så som folk uppfattat dem i valrörelsen. Skulle de bryta detta efter valet så blir de partiet som inte gör som de säger att de skall göra. Förbrukning av förtroendekapital som de byggt upp under lång tid ruineras. De har inte råd att sälja sig för 4 år för att sedan få… Read more »

Robert
10 years ago

Essbeck,

Jovisst, men samarbetet kan ju likväl brytas av socialdemokraterna också, som jag skriver i inlägget. S gjorde sitt sämsta val i mannaminne, och det beror delvis på att de ingick i en koalition.

Mp är större och närmare maktens köttgrytor än någonsin.

essbeck
10 years ago

Mp har varit vid maktens köttgrytor tidigare genom att samarbeta med S och V. Det är ett för stort steg att flytta sig till att stödja högersidan av politiken efter att ha varit i stark opposition. Rödgröna skulle kunna köra precis samma argument genom att bjuda in Fp till att samarbeta med Rödgröna , det ger också majoritet. Fp skulle starkt opponera mot detta. Trots att S gjorde sitt sämsta val i mannaminne så är de Sveriges största parti. Få se hur Mp resonerar. De har kallat till presskonferens senare. Jag röstade på Mp detta valet. Stödjer de alliansen kan… Read more »

Robert
10 years ago

Essbeck,
Miljöpartiet har förmodligen även fått röster från borgerliga partier. Men det är ingen idé att vi spekulerar, vi får se vad som händer den närmsta månaden. Min poäng är att det inte finns ett givet vågmästarparti. Det kan lika gärna bli sossarna som samarbetar med alliansen. Ansvaret för landet, och riskerna med nyval kan få politikerna att agera annorlunda i denna riksdag. Dessutom är ju minoritetsregeringar inget nytt.

essbeck
10 years ago

Ja men de som kommit från den borgerliga sidan har valt Mp trots att de har ett samarbete med s och v och tydligt avsett att fullfölja detta samarbete. Då finns det inget mandat från Mp att agera för att ensam ge stöd till Alliansen. Det är att begära att Mp skall begå politiskt självmord när de gör på ett annat sätt än de sagt att de skall göra. Mp är ett parti som tänker i långsiktiga termer. Det är knappast en vinst för Mp att få vara del av ett allianssamarbete när de starkt tagit avstånd från detta. Om… Read more »

Robert
10 years ago

Jag är familjär med svenska blockpolitiken. Och det händer att man gör uppgörelser mellan blocken. Som sagt vi får se.