Minska jordens befolkning?

Jordens befolkning måste begränsas, det är många som anser det, nu senast i en debattartikel i SvD. Vi lever i en överbefolkad värld, och resurserna är knappa. Om några år kommer vår grandiosa civilisation att gå under på grund av brist på livsmedel, mineraler, olja etc. Därför borde ett projekt med familjeplanering i stor skala påbörjas.

Ja, det är väl här orosmolnen hopas, vad menas egentligen med familjeplanering?

Ska vi likt kineserna förbjudas att skaffa mer än ett barn? Eller inga barn alls i vissa regioner? Ska preventivmedel delas ut i u-länder? Det är många som vill göra något åt saken, men få som vågar säga exakt vad.

Vad vi däremot vet är att när ett folk når upp till västerländsk medelklassnivå så skaffar de knappt två barn per par. I vissa länder som Tyskland och Ryssland ser vi nolltillväxt eller  befolkningsminskning.

Det bästa vi kan göra är helt enkelt att berika världen genom handel och innovation för en kontrollerad befolkningstillväxt. Även om kritikerna menar att det är för sent. Och det är det säkert, men alternativen är lika med noll, om vi inte ska förbjuda barnafödande eller börja ta livet av folk.

Förr eller senare kommer naturen att staka ut mänsklighetens gränser för livsmedelsförsörjning etc. Men eftersom människan är kreativ tror jag att det är långt dit. Däremot tror jag vi kommer att behöva ändra våra matvanor, snart kanske vi äter alger och krill odlade i jättelika havsanläggningar?

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Feffe
Feffe
7 years ago

Vi i västvärlden behöver knappast oroa oss för överbefolkning. Däremot kommer det inte bli roligt för dem som lever i Afrika och Asien. I många överbefolkade länder i dessa regioner lever man gott pga olja och andra naturresurser, men när dessa börjar sina då vågar jag inte tänka på vad som kommer att hända.

Magnus Redin
7 years ago

Den Ryska befolkningsminskningen beror på miljöförstörelse som bokstavligen förgiftade människor under Sovjettiden och därefter, förtryck och fattigdom under Sovjettiden följt av ännu värre fattigdom, depression och hopplöshet i kaoset efter Sovjets upplösning och nu har de en regim som är dålig på att inspirera folket och drar in på vården för att köpa så mycket kanoner de kan. Ryssland är ett exempel på den befolkningsminskning som följer av att en industriell nation kollapsar och folk dör av depression, supande, knarkande, självmord, dålig kost, brist på värme och använder preventivmedel och abort för att inte sätta barn till världen som man… Read more »

Robert
7 years ago

Tyskland var kanske ett bättre exempel än Ryssland i det här fallet. Hursomhelst så har i-länder mycket lägre befolkningsökning än u-länder.