Minska jordens befolkning?

Jordens befolkning måste begränsas, det är många som anser det, nu senast i en debattartikel i SvD. Vi lever i en överbefolkad värld, och resurserna är knappa. Om några år kommer vår grandiosa civilisation att gå under på grund av brist på livsmedel, mineraler, olja etc. Därför borde ett projekt med familjeplanering i stor skala påbörjas.

Ja, det är väl här orosmolnen hopas, vad menas egentligen med familjeplanering?

Ska vi likt kineserna förbjudas att skaffa mer än ett barn? Eller inga barn alls i vissa regioner? Ska preventivmedel delas ut i u-länder? Det är många som vill göra något åt saken, men få som vågar säga exakt vad.

Vad vi däremot vet är att när ett folk når upp till västerländsk medelklassnivå så skaffar de knappt två barn per par. I vissa länder som Tyskland och Ryssland ser vi nolltillväxt eller  befolkningsminskning.

Det bästa vi kan göra är helt enkelt att berika världen genom handel och innovation för en kontrollerad befolkningstillväxt. Även om kritikerna menar att det är för sent. Och det är det säkert, men alternativen är lika med noll, om vi inte ska förbjuda barnafödande eller börja ta livet av folk.

Förr eller senare kommer naturen att staka ut mänsklighetens gränser för livsmedelsförsörjning etc. Men eftersom människan är kreativ tror jag att det är långt dit. Däremot tror jag vi kommer att behöva ändra våra matvanor, snart kanske vi äter alger och krill odlade i jättelika havsanläggningar?

Skribenten bakom Avancemang lanserar sin första bok

För dig som gillar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Vi i västvärlden behöver knappast oroa oss för överbefolkning. Däremot kommer det inte bli roligt för dem som lever i Afrika och Asien. I många överbefolkade länder i dessa regioner lever man gott pga olja och andra naturresurser, men när dessa börjar sina då vågar jag inte tänka på vad som kommer att hända.

  2. Den Ryska befolkningsminskningen beror på miljöförstörelse som bokstavligen förgiftade människor under Sovjettiden och därefter, förtryck och fattigdom under Sovjettiden följt av ännu värre fattigdom, depression och hopplöshet i kaoset efter Sovjets upplösning och nu har de en regim som är dålig på att inspirera folket och drar in på vården för att köpa så mycket kanoner de kan.

    Ryssland är ett exempel på den befolkningsminskning som följer av att en industriell nation kollapsar och folk dör av depression, supande, knarkande, självmord, dålig kost, brist på värme och använder preventivmedel och abort för att inte sätta barn till världen som man inte kan ta hand om.

    Effektiv befolkningsminskning som den Indiska traditionen att värdera män högre än kvinnor kombinerad med den moderna möjligheten att abortera kvinnofoster eller Kinas repression är synnerligen otrevlig. Jag hoppas innerligt att skrivkunnighet, hyfsat välstånd och preventivmedel bromsar in ökningen snabbare så vi inte får så många plötsliga kriser som människor dödas av. Här har världens olika politiska och religiösa ledare ett stort ansvar med att inte bara mäta framgång i antalet nya får i flocken.

  3. Tyskland var kanske ett bättre exempel än Ryssland i det här fallet. Hursomhelst så har i-länder mycket lägre befolkningsökning än u-länder.