Missbruk av yttrandefriheten?


DN slår ju ofta knut på sig själv i sin vilja till politisk korrekthet, och idag lyckas man igen. Läs artikeln Våld och hot stoppar inte satiren. I slutet av artikeln frågar man sig om det är rätt att ställa sig bakom Charlie för att skämta med islam:

Men om du hela tiden missbrukar yttrandefriheten för att understryka dess existensberättigande så visar du ju aldrig vad den är bra för.

Två frågor.

Kan man missbruka yttrandefriheten? Tja, en och annan diktator skulle nog hålla med. Friheten att säga vad man vill är inget man kan slå av eller på, antingen kan alla säga vad de vill, även de dumma och korkade, eller ingen alls. Yttrandefriheten kan följdaktligen inte missbrukas.

Vad är yttrandefriheten då bra för? Ja, det är ju en intressant fråga. Den finns ju inte för att påvisa de redan vedertagna sanningarna, eller för att hålla med den stora flocken, så som DN gjort till en konstart. Yttrandefriheten finns för sin egen skull. Den är självuppfyllande och har inget syfte. Det är en frihetlig princip. Den är till för alla.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tangoas
Tangoas
5 years ago

Definition av PK
Det man får säga utan att anklagas för att missbruka yttrandefriheten
Vad som är PK varierar över tiden
Mellan Darwin och Hitler var rasismen politisk korrekt. När jag var barn på 1970-talet var det PK att försvara tvångssterilisering av utvecklingsstörda. Det var något man gjorde för att sätta barnens behov i första rummet.
Idag är feminismen PK osv