Misslyckade förhandlingar om att återförena Cypern


Misslyckade förhandlingar om att återförena Cypern 1
Konstantinopel under belägring av Ottomanerna

I går avslutades ett mycket ambitiöst försök att återförena Cypern, som varit delat sedan 1974 då turkisk militär ockuperade den norra tredjedelen av ön. Det handlade om en nio dagar lång konferens i Crans-Montana i Schweiz. Där diverse topp-politiker och FN-delegater försökte hjälpa grekcyprioter och turkcyprioter att återförenas.

Turkiet och turkcyprioterna vägrade gå med på kraven om att ta bort ockupationstrupperna från norra sidan. Även då EU pressat dem att visa god vilja, och börja ta bort trupper. Att Turkiet skulle ha militär kvar i ett återförenat Cypern anses som en anomali av de flesta parter.

Turkcyprioterna hade också krav på ett roterande presidentskap, också en omöjlighet, då de är en minoritet och inte kan rösta fram en president på etnisk grund. Grekcyprioterna menade emellertid att frågan kunde läggas på bordet, och de var villiga till någon slags kompromisslösning.

Men det misslyckade som vanligt; det är inte första gången, och förmodligen inte heller sista.

Denna gång var det tydligt att Turkiet och turkcyprioterna inte är intresserade av en lösning. De vill fortsätta ockupationen tills situationen normaliseras och norra delen erkänns som en fullvärdig stat. Turkiet har ockuperat Cypern inte mindre än två gånger i historien, och de vill inte släppa sitt byte. Särskilt inte då man upptäckt gas och olja i det omkringliggande havsbandet.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Christoffer
Christoffer
3 years ago

Med tanke på att det var en Grekisk-driven statskupp som startade det hela, och som alltså skedde före det att Turkiet gick in med styrkor på ön, så skulle nog det vara naturligt att det krävs större koncessioner från Grekernas sida. Minns också att Grek-Cyprioterna folkomröstade nej till den förra överenskommelsen om Cypern, som gjordes inför EU-inträdet. Så i bästa fall är båda lika goda kålsupare. I värsta fall? Då bör Grekland ses som ockupationsmakten, och den som borde lämna. Kan tillägga att jag inte alls tycker om Turkiets nuvarande ledning, eller hur utvecklingen går där. Men jag tycker ännu… Read more »

Christoffer
Christoffer
3 years ago
Reply to  Avancemang

Ja, kuppen slogs ner och Grekland blev en demokrati. Förändrar inte faktum att Turkarna landsteg medan kuppen pågick. Och efter det skulle det vara strategiskt korkat att lämna sina positioner innan frågan var löst. Nej, Turkiet är inte en demokrati. Det betyder dock inte att vi ska acceptera att måttstocken för rätt och fel ska vara annan för dem. Jämför med att även om en person är en dömd brottsling så är det inte lagligt att ge dem en smäll på käften för det. I bästa fall. Om man ser på historien så är det snarare Turkiet som har mer… Read more »