Mönsterstaden Detroit


Detroit var en mösterstad på 50-60-talet. Fordonsindustrin gav jobb åt en hel region. USA tillverkade flest bilar i världen, man hade tekniken, kunskapen och framförallt viljan.

2013 är Detroit en slumstad, där gatlyktorna inte fungerar, där polisen knappt patrullerar gatorna längre. Fastigheter har knappast något värde, eftersom det finns mängder av dem, övergivna. De flesta har flyttat härifrån. Arbetslöshet är normaltillståndet.

Hur kunde det bli såhär?

Vi kör ju fortfarande omkring i bilar, som i stort sett bygger på samma teknik och kompetens. Behovet finns uppenbarligen. Men inte just från Detroit.

Den amerikanska bilindustrin är möjligen ett gott exempel på hur stora och feta katter blir ifrånsprungna av slankare och hungrigare. Vem drömmer numera om att köpa en bil från Ford, Chrysler eller GM?

BMW, Audi eller Alfa Romeo låter kanske mer intressant?

Men det är inte hela sanningen, bilföretagen i USA är fortfarande stora, de var i kris för några år sedan, men drar numera in stora pengar. GM är den största biltillverkaren i världen med ca 9 milj tillverkade bilar. Följd av VW, Toyota, Hyundai & Ford.

Så, den amerikanska bilindustrin är egentligen inte på dekis, men bilstaden Detroit är uppenbarligen det. Och anledningen verkar vara att tillverkningen flyttats därifrån, dels till andra platser i USA och dels till andra länder. Men mycket finns faktiskt kvar i delstaten.

Det handlar egentligen inte om att amerikanerna kan tillverka bilar, för de kan de absolut, de är fortfarande världsledande. Det handlar om att USA inte längre har det tekniska övertaget som de en gång hade.

Man kunde inte förutspå marknaden, satsa på bränslesnålare bilar, med mer avancerad teknik, bättre kvalitet, säkerhet etc. Därför var man tvungen att dela med sig marknadsandelar till Tyskar, Japaner, Kineser etc. USA är fortfarande stora inom branschen, med inte tekniskt ledande.

Så, på frågan varför det går så illa för Detroit kan man inte ge ett entydigt svar. Det är förmodligen många faktorer, som med all säkerhet handlar om tilltagande slum, höjda skatter, välutbildade som flyttar därifrån, misskött administration. En ond spiral som är svår att komma ur.

Kommer samma sak att hända i Silicon Valley? I Shanghai? Stuttgart? Toyota-shi?


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magnus Andersson
7 years ago

Två välgjorda videos — en politisk men optimistisk och en samhällsskildrande av Journeyman Pictures (måste loggas in för att se den p g a …”hemska bilder”):

http://www.youtube.com/watch?v=sYVMe6w5awY

http://www.youtube.com/watch?v=pz_vDOrqOOQ

Örjan
Örjan
7 years ago

Det är många som skyller på facket också. Facken i USA anpassade sig aldrig nedåt. Lite dumt när det inte är så svårt att flytta 20 mil söderut eller västerut.

http://www.forbes.com/sites/kylesmith/2013/02/21/detroit-gave-unions-keys-to-the-city-and-now-nothing-is-left/

Robert
7 years ago

Jo, det blir alltmer tydligt att diverse särintressen drivit staden i botten. Och det är tragiskt då flera av dessa särintressen anser sig representera folket och arbetarna. Exempelvis facket, demokratiska politiker etc. Och genom att inte gå med på mindre löneökningar, mindre bostadssubventioner etc så blir staden inte längre konkurrenskraftig, inte ens i ett inhemskt perspektiv. En vänsterpolitisk mardröm.