Mörka tankar i flyktingkrisens spår

Steve Jobs
Steve Jobs

Jag hör regelrätta rasistiska idéer som vädras i flyktingkrisens spår, det kan vara frimarknadsdebattörer som Stefan Molyneux, eller vänner hemma på middag. Det pratas om att folk från Mellanöstern inte har lika hög IQ som västerlänningar, att de tillhör en annan ras predestinerad att misslyckas etc etc.

Även om jag problematiserar flyktingkrisen här på denna blogg, och ibland inte håller med alla som vill öppna sina hjärtan på vid gavel – så kommer ni aldrig höra från mig att vissa folk är sämre än andra på grund av sin genetik. Det är rasism. Och kanske är det så att vi har ropat rasist så ofta att vi missar det när det verkligen gäller?

För det första så tillhör folket i Mellanöstern inte någon specifik ras. Historiskt sett så är det en blandning av fenicier, greker, romare, judar och perser, kurder etc, sedermera även araber, därefter ottomaner och kanske till och med en och annan nordeuropé som kommit med korsriddarna, venetianarna eller ottomanerna. Vi kan inte prata om en speciell ras. Det är en salig blandning av människor och olika kulturer.

Vi kan inte heller hävda att den här blandningen av folk skulle vara predestinerad till en längre IQ. Vi vet att många idéer, uppfinningar och tankar härstammar från den här regionen, som varit mycket framgångsrik under långa perioder i historien. Syrien var dessutom en av kristenhetens kärnländer, en del av det romerska-östromerska imperiet, och faktiskt på många sätt en del av vår egen kultursfär.

Vi vet också att frihet, öppenhet, tolerans, demokrati och fria marknadskrafter bidrar till dynamiska samhällen, där nya idéer och tankar frodas. Nu vet jag att en del socialister skulle hävda motsatsen, men statistiken är överväldigande i fördel för de öppna samhällena.

Det är också ett välkänt faktum att de flesta av Mellanösterns olika stater saknar dessa förutsättningar. Klanvälde, korruption, orättvisor och intolerans frodas. Det blir svårt för den som vill vända och vrida sina tankar och idéer. Så antingen låter de bli, eller flyttar någon annanstans. Istället för att angripa någons genetiska uppsättning kanske vi ska titta på hur dessa samhällen fungerar.

Apples gamle frontfigur Steve Jobs var halvsyrier, hans far hette Abdullah och växte upp i Homs. Hade Jobs lyckats bygga världens största teknikföretag om han bott i Syrien? Inte säkert. Det finns en stor och framgångsrik persisk kommun i Kalifornien, hade de lyckats lika bra om de stannat i Iran? Hur kommer det sig att Israel är ett av världens mest framgångsrika länder, när deras grannar är raka motsatsen? Handlar det fortfarande om genetik? Eller handlar det om hur vi organiserar våra samhällen och vår kultur?

Genetiskt sätt är vi människor ganska lika. Det finns givetvis variationer av det vi kallar IQ hos diverse folkgrupper, med de inhemska och individuella variationerna är tillika också stora. I vår kosmopolitiska värld kanske jag finner mer samhörighet med min indiska kollega på jobbet än min granne, ty jag delar fler gemensamma intressen och yrkesmässiga erfarenheter med kollegan än med grannen. Vi är alla olika, och vi är alla människor.

Avslutningsvis vill jag också tillägga att vi ska vara oerhört stolta över vår framgångsrika västerländska kultur, vi ska värna den, och låta den frodas.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kgb35
Kgb35
4 years ago

Det finns väl inte en sort i de trakterna utan massor av kulturer och etniciteter? Vilka ibland inte velat ha med varandra att göra och ibland velat det. Minns ett par stora vackra blåa ögon från Syrien. Undrar hur de har det nu. Men man skall heller inte underskatta utseendet som urvalskriterie när det kommer till kritan. Man skall heller inte tro att ljusa alltid klarat sig bättre eller brukar vara herrar vilket ofta verkar vara tron i ankdammen eller i den globala propagandan. Fick den arvsskulden i ansiktet en gång på en flygplats någonstans i Asien. En väckarklocka. Mitt… Read more »

Kgb35
Kgb35
4 years ago
Reply to  Avancemang

I östrom också. Läs vidare i historien om vad som, på flera av ställena, hände sedan. En ganska lik situation jämfört med nu. Mängder av ”andra” som man betalar för att de skall hålla sig lugna, vad händer när vi inte längre har råd att ge gäld (bidrag) till de bidragsberoende i förorten? Samtidigt som en del är väldigt duktiga och till och med blir kejsare eller liknade. När det kokar över blir det tyvärr ofta efter utseende eller annan enkel markör de desperata avreagera sig på. Till exempel går nu drevet mot Bert Karlsson i media, trots att han… Read more »

Martin Norbäck Olivers

Nu har jag inte lyssnat på hela det länkade inslaget till Molyneux, men som jag förstår det så handlar hans teori inte om att bas-genuppsättningen hos olika människor är speciellt olika, utan att den så kallade epigenetiska programmeringen påverkas av levnadsförhållandena under uppväxten och denna programmering är i princip omöjlig att göra om. Teorin är att om man lever under kaotiska förhållanden, där det är mer tur än skicklighet som avgör vem som överlever så aktiveras gener som kodar för s.k. R-beteende, det vill säga att skaffa så många barn som möjligt och hoppas på det bästa. Detta beteende, och… Read more »

vaticano inkvisitio eristutio incencible
vaticano inkvisitio eristutio incencible
4 years ago

Jag har hänvisat till Michio Kaku i andra sammanhang https://www.youtube.com/watch?v=e7D3_eGaO5k Tar Sverige hit gräddan för att driva på välståndet som finansierar välfärden? Eller har Sverige av sina internationella ordergivare hit andra människor? Det har inte med rasism att göra, utan har att göra med att veta vad päron och äpplen är. Om du tror päron och du köper äpplen är det ditt fel. Men om du försöker lura dina väljare att du köper päron, men medvetet tar hit äpplen då är det en annan femma. Kravaller i förorter som inte existerade tidigare, medan skolresultaten sänks. Man vill ha fritidsgårdar, när… Read more »

Allio
Allio
4 years ago

För mig är problemet rasism underordnat fenomenet förhastade slutsatser tagna som absoluta sanningar för att man dragit slutsatsen att så måste det vara. Tvivelaktig empiri borstas bort. Jag författade en enkel text för internationell konsumtion om någon i framtiden skulle göra en samtidshistorisk antologi 2120. Visst är det skillnad i beteende mellan en väluppfostrad indisk programmerare och en IS-skärare eller CIA/Mossad/GRU/中央警卫局-torterare. Lenin and Stalin said You shall be Soviets or die Adolf Hitler said You shall leave Germany or burn Our leaders today You shall be Multicultural or die What is the difference in totalitarianism between forced multiculturalism and forced… Read more »