Muhammed-karikatyrer – islams dödsryckningar?

Danskarna och det högljudda Dansk folkeparti flirtar med främlingsfientliga krafter, publiceringen av Muhammed-karikatyrerna i Jyllandsposten kan tolkas som ett resultat av det rådande samhällsklimatet.

Troende muslimer menar att profeten varken får avbildas eller förlöjligas. Även västerlänningar finner bilderna osmakliga, då de påminner om judiska nidbilder med kroknäsor som spreds av nazisterna under 30- och 40-talen.

Publiceringen upprör, men ingen lag har brutits, inget brott har begåtts – arabisk lag gäller inte i Danmark. Om alla godtog islams hårda attityd, skulle ingen religiös satir förekomma, vilket är en omöjlighet i västvärlden. En förutsättning för vår kultur är att allt får ifrågasättas, vändas och vridas på.

När jag ser de danska, svenska och chilenska ambassaden brinna i Syrien, affärer och flaggor i lågor och folkmassor i uppror, då inser jag att det inte längre handlar om några karikatyrer. Nej, det här handlar om något annat.

Många menar att extremistgrupper försöker så split, och vinna politiska poänger genom hatpropagandan mot väst. Inrikespolitik med andra ord, där Danmark och andra västländer används som tegelstenar i debatten på gatorna.

Polarisering. De gillar inte oss. Gillar vi dem?

Vi västerlänningar tar avstånd från många arabiska företeelser, kvinnoförtryck, religiös lagstiftning, totalitär statsmakt, avsaknaden av yttrandefrihet mm. Däremot har de flesta västerlänningar (i den privata sfären) inget emot muslimer, trots meningsskiljaktigheterna. Vi bränner inga arabiska flaggor, vi slänger inte brandbomber på deras ambassader och vi anstiftar inga upplopp på gator och torg. Många muslimer bor och verkar dessutom i våra länder, och de utövar sin religion fritt i nybyggda moskéer. På samma sätt är de flesta araber välvilligt inställda till oss; västerländska företag etablerar sig i arabvärlden, vi gör affärer och utbyter erfarenheter.

Den nutida konflikten mellan väst- och arabvärlden bottnar i Israel/Palestinakonflikten, revolten i Iran 1979 och 11-septemberdåden. Länge har USA ensamt fått symbolisera den ”dekadenta västvärlden”, men nu dras lilla Danmark och resten av Europa med i symbolkriget.

Hur ska det sluta? Den djärvaste teorin går ut på att vi bevittnar islams dödsryckningar. Fundamentalisterna noterar att vanliga araber blir alltmer sekulariserade, och extremisterna försöker med allsköns medel vända klockan tillbaka. Västvärlden och globaliseringen anses bidra till att urvattna islam, därför svartmålas vi och vår västerländska kultur. Tillsammans med datorer, mobiltelefoner, Internet, mode, tidningar och TV smyger sig vår livsstil obevekligt in i arabvärlden.

Jag skulle vilja påstå att ”västhatet” egentligen inte har med oss västerlänningar att göra. De muslimska extremisterna struntar i oss, så länge vi håller vår kultur på hemmaplan, vilket är omöjligt i en globaliserad värld. Vi bevittnar en arabisk inre kamp, som förmodligen kommer att leda till en friare tolkning av Koranen och slutligen till demokratisering. Frågan är hur länge extremisterna orkar fortsätta?

Sveriges radio citerade detta inlägg i Bloggkrönikan 060211.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Writers Edge
14 years ago

Jag tycker världen skulle vart mycket tråkigare utan satir – dock så kvarstår dilemmat om hur långt man kan gå och vad man bör puplicera. Jag lämnar det till personlig smak.

Trevlig blogg förresten.

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Det vore skönt om den medeltida tolkningen av islam var på väg att försvinna. Alla muslimer jag känner är lika moderna som jag.
Kanske är det så att det är ett fåtal som hörs mest, och att den tolkningen av islam är på väg bort.
Men jag är inte så optimistisk.
Även inom kristendomen finns en växande fundamentalism.
RS
kulturbloggen.com

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Om bara danska Jyllands Posten hade i tid bet om ursäkt och insett att dem faktiskt kränkte muslimernas innersta kännslor hade allt varit ok. Men…

Därför kan hela situationen utnyttjas av extrema grupper både i Väst och Öst och bidra till vidare polarisering.

Men jag håller med att Islam måste omdefiniera sig själv i den nya tiden av globalisering. Islam får inte kännetecknas av extremism och terrorism. Ett samhälle som gav oss Alhambra i Spanien, Taj Mahal i Indien osv. kan visa sitt kulturvärde med andra medel än det som brännda flaggor och danska muhammedbilderna visar.

Bra blogg för övrigt

Robert
Robert
14 years ago

Tack för trevliga kommentarer!

Anonymous
Anonymous
14 years ago

(delar av) arabvärlden verkar just nu vara den enda folkgrupp som inte anammat västerländsk liberal kapitalism, och kanske verkar det som att även de sista länderna en dag kommer att ansluta sig till den västerländska mentaliteten. Inget ont om denna, men skulle detta kunna vara ”slutet på historien”, som vissa hävdat? Homogeniseringen av värden är säkerligen en förlust.
– Johan N-P

Aisha
Aisha
13 years ago

”Många muslimer bor och verkar dessutom i våra länder, och de utövar sin religion fritt i nybyggda moskéer.”

:Okey, och vad säger man när vi svenskar vill bo i vårt eget land (sverige) och vill ha våra moskéer?

Robert
13 years ago

Aisha,
Varsågod, säger man. Religionsfrihet råder.