Några rättelser…

Varsel är inte samma sak som att få kicken. Det är en förvarning. Dvs inga massavskedningar än, även om arbetslösheten stigit något.

Allianspolitikerna valde Cernegie för utförsäljningar av statliga bolag, samt räddade det när det krisade. Att man just valde Carnegie handlar om att vi har så renodlade investmentbanker här i landet. Finns det några fler?

Personer som inte betalar fackavgift eller a-kassa har rätt till ersättning vid arbetslöshet. Det s.k grundbeloppet utgår. Det övriga kan betraktas som en extraförsäkring.

Det privata näringslivet är inte girigare än statliga verk/bolag etc. Ett färskt exempel: Nordea, vars största ägare är svenska staten, gav förra vd:n den högsta pensionen som betalats ut i Sverige.

Finanskrisen beror inte på svagheter i det kapitalistiska systemet, och vittnar inte heller om marknadsliberalismens död. Problemet är vårt bank- och kreditsystem. I princip alla banker praktiserar fractional reserve banking, vilket aldrig fungerat och aldrig kommer att fungera – utan att staten (eller någon annan) går in med kapital med jämna mellanrum. Så länge staten finner för gott att upprätthålla detta system får vi räkna med obalans och kreditkriser. Vg blanda inte ihop dylikt statsunderstött bankväsende med kapitalism.

Att vara socialist innebär inte nödvändigtvis att man vill bygga en stark stat, med bidragsförsörjd trygghet, samt förstatliga näringslivet. Marx såg staten som förtryckarnas instrument, och förespråkade ett statslöst samhälle.

Fyll gärna på…

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. ”Att vara socialist innebär inte nödvändigtvis att man vill bygga en stark stat, med bidragsförsörjd trygghet, samt förstatliga näringslivet.”

    Visserligen. Det finns ju anarkosocialister och andra kollektivistiska anarkister (en självmotsägelse om någonting, anarki är och förblir när individen är sin enda auktoritet; när folk frivilligt ingår i kollektiva lösningar, eller kan välja att sköta sig själva, är det fortfarande fri marknad).

    ”Marx såg staten som förtryckarnas instrument, och förespråkade ett statslöst samhälle.”

    Öh. Bakunin gjorde helt rätt när han senare tog avstånd från Marx och dennes totalitära statskramande idéer. Marx trodde att man kunde hjärntvätta bort girighet ur befolkningen medelst den totalitära staten (en villfarelse som evolutionsbiologin tagit kol på, kommunismen filosofi är ju baserat på en förlegad pseudovetenskaplig idé om att erfarenhet kan ärvas från förälder till barn), och att folket först då kunde klara av att ”klara sig själva”.

    Anarkisterna förstod att kommunisterna var sjuka i huvudet och att staten aldrig skulle släppa makten ifrån sig, och att det endast skulle uppstå en permanent överklass av ”rättänkare” som styrde över folket, med hjälp av Partiet med stort ”P” innehållandes brunnäsorna som lurats att de skulle kunna få det bra bara de agerade som goda drönare.