När kraschar euron?

Det tycks råda någon slags konsensus om att euron kommer att krascha förr eller senare. Valutan anses ohållbar, eftersom den täcker ett väldigt spretigt valutaområde, och den styrs av flera olika centralbanker och finanspolitiska överväganden.

Den märkliga valutakonstruktionen gör att länder som råkar ut för finansiella bekymmer inte kan devalvera sig ur krisen, utan de hamnar istället i en slags evighetsdepression.

Och när en kris pågår i flera decennier så påverkar det folks liv. Vi har snart en generation greker som inte vet något annat är kris, och deras främsta mål blir att lämna landet, om de kan, och söka lyckan på annat håll. För vissa länder blir EU en väldigt tragisk historia.

Som bekant är EU en union, och inte en stat. En riktig nation hade skickat stöd till varje region som råkar i kris, istället för lån. Om Blekinge har underskott så skickar man pengar från Småland el dyl, det finns en slags tanke om solidaritet och utjämning inom ett land. Men det blir ohållbart i EU, det skulle göra vissa länder till ständiga socialfall, och andra till ständiga givare.

Allt detta sammantaget, valutans märkliga konstruktion, samt kriserna i Sydeuropa gör att stubinen till bomben syns väldigt tydligt. Men hur lång är den?

Stöd det fria ordet!
Alla pengar går oavkortat till att utveckla tidskriften. Klicka här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Läste en text skriven av en grek som sade “till och med min gamla mormor vet hur man gör för att skydda sig mot och tvätta bort tårgas”

    Man har fortfarande mage att kalla det “Fredsprojekt.” Vidrigt.

  2. Samtidigt så måste varje land sträcka på benen så långt täcket räcker. Grekland gjorde inte det.