När upphovsrätten blir ett dilemma…

Många vill kopiera sina filmer, visa dem för kompisgänget, eller lägga ut dem på nätet, klippa in delar och detaljer i familjefilmen – allt detta innebär problem, ty du äger inte vad som finns på skivan, utan oftast endast visningsrätten i hemmiljö. Det är många som ifrågasätter dessa regler. Och hur ska man egentligen kunna reglera visningsrätten för film och musik, när ettorna och nollorna kan kopieras och spridas med ljusets hastighet?

Den s k fildelningen angrips av film- och musikbolagen, men uppmuntras av ungdomar, som inte har råd att betala 200-300 kr för film och musik. Och det finns ett växande motstånd mot film- och musikindustrins rigida regler även inom politikerkåren.

De ”behållare” som förvarar medierna är dessutom sköra, skivorna repas lätt, och tekniken byts ut med jämna mellanrum. Vi som är födda på 60- och 70-talet har upplevt övergången från vinyl, video till CD och DVD, och vi har köpt flera dubletter, vi har dessutom köpt nya remastrade utgåvor av de tidiga CD och DVD utgåvorna. Detta pratar film- och musikindustrin inte särskilt mycket om – att vi konsumenter ibland köpt samma musik och film 2-3 gånger under årens lopp.

Likväl sitter vi där med skägget i brevlådan, för snart är det förmodligen dags för ett nytt teknikskifte, eller nya bättre remastrade utgåvor – och då är det bara att ge sig av till skivbutiken igen. Eller kanske inte.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Det här är ett gammalt diskution med rötter i typ 70talet om inte äldre. Kommer ihåg ”home taping kills music”. men det gjorde den inte musik finns kvar än idag. Samma med dataspel. På 80talet och c64-ans gamla dagar var 95% av spelen man hade kopior. Men spel sprutade ut iallafall. och så fortsätter det än till dessa dagar.