Nationer, religion och framgång

irreligion_map

Ju mörkare desto fler ateister och agnostiker. Kartan från Wikipedia.

Om vi tittar på en karta som indikerar tro kontra ateism, så inser vi att de länder som är minst religiösa också är framgångsrika ur ett ekonomiskt perspektiv. De mest sekulära länderna utan inbördes ordning är Japan, Israel, Tjeckien, Sverige, Kina, UK, Nederländerna m fl.

National_IQ_per_country_-_estimates_by_Lynn_and_Vanhanen_2006

Medel-IQ i världen. Skalan går från rött (låg medel-IQ) till violett (hög medel-IQ). Kartan från Wikipedia.

Kartan över troende sammanfaller ganska väl med kartan över medel-IQ i världen. Ju högre medel-IQ, desto mindre religion. Med några få undantag som Bulgarien, Polen och Venezuela.

Av detta kan man dra många olika slutsatser – en av dem är att hög medel-IQ bidrar till framgång i ett land, och att människor med hög IQ väljer bort religion.

En annan slutsats som många drar är att IQ delvis är inlärt och kulturellt – och delvis genetiskt. Och religion är givetvis i de flesta fall inget man väljer, utan föds till.

Vi hittar inga färdiga svar här, även om vi förundras av likheten mellan de två kartorna.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kgb35
Kgb35
3 years ago

Vill igen vända på det hela. Graden religiositet är sekundär i detta sammanhang. Ta det genomreligiösa europa under medeltiden, en bubblande innovationshärd. När det blev för mycket vidskepelse och korruption protesterades det som bekant. Innan det användes religionen ofta kreativt och verkar inte hindrat. För några påvar sedan var det en som hade ett eget observatorium. Den nye framställdes som bartender i svensk media… Det handlar nog mer om att allmänt intresserade ser omvärlden istället för dogmerna och lyckas därmed samla på kunskap är referera till. Intelligenta är ofta, men inte alltid intresserade. Om religionen blir på gott eller ont… Read more »