Nationer, religion och framgång

irreligion_map

Ju mörkare desto fler ateister och agnostiker. Kartan från Wikipedia.

Om vi tittar på en karta som indikerar tro kontra ateism, så inser vi att de länder som är minst religiösa också är framgångsrika ur ett ekonomiskt perspektiv. De mest sekulära länderna utan inbördes ordning är Japan, Israel, Tjeckien, Sverige, Kina, UK, Nederländerna m fl.

National_IQ_per_country_-_estimates_by_Lynn_and_Vanhanen_2006

Medel-IQ i världen. Skalan går från rött (låg medel-IQ) till violett (hög medel-IQ). Kartan från Wikipedia.

Kartan över troende sammanfaller ganska väl med kartan över medel-IQ i världen. Ju högre medel-IQ, desto mindre religion. Med några få undantag som Bulgarien, Polen och Venezuela.

Av detta kan man dra många olika slutsatser – en av dem är att hög medel-IQ bidrar till framgång i ett land, och att människor med hög IQ väljer bort religion.

En annan slutsats som många drar är att IQ delvis är inlärt och kulturellt – och delvis genetiskt. Och religion är givetvis i de flesta fall inget man väljer, utan föds till.

Vi hittar inga färdiga svar här, även om vi förundras av likheten mellan de två kartorna.

Skribenten bakom Avancemang lanserar sin första bok

För dig som gillar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Vill igen vända på det hela. Graden religiositet är sekundär i detta sammanhang.
  Ta det genomreligiösa europa under medeltiden, en bubblande innovationshärd. När det blev för mycket vidskepelse och korruption protesterades det som bekant. Innan det användes religionen ofta kreativt och verkar inte hindrat.

  För några påvar sedan var det en som hade ett eget observatorium. Den nye framställdes som bartender i svensk media…

  Det handlar nog mer om att allmänt intresserade ser omvärlden istället för dogmerna och lyckas därmed samla på kunskap är referera till. Intelligenta är ofta, men inte alltid intresserade. Om religionen blir på gott eller ont beror på blind lydnad och frånvaro av kritiska tankar.

  Men möjligheten och incitamentet att samla kunskap och naturkabinett är viktig. Därför är det extra intressant nu när det gått ut ett påbud om att museer i Sverige skall rensa bort sådant i magasinen som inte stämmer med mångkulturen. I Sverige är reformisterna sök smarta, de bränner inte böcker utan söner den i tysthet.

  I västvärlden har ofta incitamentet att vara duktig försvunnit sedan efterkrigstiden och därmed incitamentet att samla kunskap osv…

  Sedan har vi det med kulturer som nackar dem på fel saker nyfikna. Vilket för oss in på bysans där religionen var väl integrerad. Hur kunde det gå bra där så längre? Vad drev ekonom och försvaravilja

  För övrigt tycker jag ofta ateister och socialister är de mest religiösa i Sverige idag. Dvs de är blint troende utan att reflektera över experimentet och dess analys. Men du kan lika gärna hitta dem som jobbnik (heter det va?) i andra partier.