Nederländerna har 3, 8% arbetslösa – bra jobbat!


Nederländerna har 3,8% arbetslösa, och Irland har 4,3% enl. Eurostat, som även räknar in arbetslösa som är satta i arbetsmarknadsåtgärder; deras statistik är med andra ord strängare än AMS dito. Vill du fördjupa dig ännu mer i arbetslöshetsstatistik läs gärna Danne Nordlings blogg. Statistiken kommer från EU:s statistiska byrå,

Skulle vi räkna på samma sätt för Sveriges räkning hamnar vi på ca 8,5% arbetslösa. Snittet för EU ligger på ca 8,0%. Vi ligger alltså dåligt till. Nya EU-länder som t ex Polen drar ner statistiken (16,5%) och Slovakien (15,5%). Bland jämförbara länder ligger vi ännu sämre till, Danmark har 4,3%, och Österrike 4,9%. Närmare hälften så många arbetslösa!

De flesta undrar vad dessa länder gjort som vi inte kunnat göra? Österrike har inte sveriges starka industriella traditioner, och knappast Irland heller. Tillsammans med Frankrike (8,9%) och länderna från det gamla Östblocket dalar vi ner på jumboplats. Till undantagen och överraskningarna hör Ungern, som ståtar med 7,4%, inte illa jobbat med tanke på utgångsläget. Hajrá Magyarok!

Arbetslösheten är ett centralt problem. Om färre arbetar då minskar statens intäkter, och vi kan inte satsa lika mycket pengar på vård, omsorg, skola, rättssäkerhet etc. En stor del av statsbudgeten behövs för att försörja de arbetslösa. Arbetsmarknaden är med andra ord livsviktig för välfärdsstaten; utan jobb ingen välfärd.

Ni som har förstorat bilden intill ser att Sverige inte lämnat några uppgifter till Eurostat. Jag undrar varför? Det enda vi vet från officiella källor är att Sverige har 4,8% i öppen arbetslöshet, men det räcker inte för att jämföra med de andra EU-länderna som redovisar alla arbetslösa. Jag har mailat näringsdepartementet för att bringa klarhet i detta ämne. Ni får gärna göra detsamma. Jag återkommer när de svarat.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anders Gardebring
14 years ago

Jag har funderat i samma banor. Det är märkligt att Sverige inte levererar data till Eurostat. Man kan ju inte låta bli att undra om det är så att den svenska socialdemokratin är rädd för siffror som de själva inte kan få snickra lite på så att det ser bättre ut än vad det egentligen är..

Robert
Robert
14 years ago

Jag är fylld av förväntan inför deras svar på mitt mail.

Bejcon
14 years ago

Sverige levererar faktiskt siffror till Eurostat. Konstigt att de inte är med i tabellen du redovisar. Jag bloggade om detta för 14 dagar sedan, och enligt Eurostats juni-siffror låg Sverige då på 8,6%.

http://bejcon.webblogg.se/130606090255_det_gr_bra_fr_sverigeinte.html

Robert
Robert
14 years ago

Jo, jag har också snappat upp siffran 8,6%. Enligt denna tabell (som ska vara färsk) verkar Sverige inte leverera någon statistik alls. Jag har hittat andra tabeller, där Sveriges siffror är inkluderade, men då ingår inte 2006. Märkligt.

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1996,39140985&_dad=portal&_schema=PORTAL&screen=detailref&language=en&product=STRIND_EMPLOI&root=STRIND_EMPLOI/emploi/em072