Nollräntespöket

Styrräntan sänktes till noll av Riksbanken häromdagen. Det betyder att det blir billigare att låna till exempelvis bostäder, och att de som har stora obundna lån får lägre avgifter.

Allt väl så? Ja, åtminstone kortsiktigt.

På ett långsiktigt plan ser det emellertid värre ut. Problemet med låg ränta är ju också att allt fler lånar till bostad, vilket driver upp priserna, och bostäderna blir snart övervärderade. Först i stora populära orter, sedan i utkanterna av dessa områden, och sedan sprider det sig ut över hela landet.

Folk är beredda att betala väldigt mycket för en bostad – eftersom räntan är låg och lånen är billiga.  Man skapar en så kallad bostadsbubbla. Och det här kan pågå länge, bubblan byggs på år efter år.

Men vid en given tidpunkt inser köparna att marknaden är alltför överhettad, de får kalla fötter, stoppar ner plånboken och bankboken i fickan, och väntar med sitt köp.

Då spricker bubblan, och priserna rasar neråt.

Tyvärr har alltför många redan köpt för dyrt, och de ser snart värdet av sin fastighet försvinna. Men de lånade pengarna ska betalas tillbaka till banken, oavsett hur mycket bostaden anses vara värd NU – pengarna lånades ju DÅ när bostadspriserna var högre.

Det finns också ett scenario där räntan går upp kraftigt i framtiden, då ökar månadskostnaderna kraftigt för många låntagare. Det innebär att folk tvingas minska sin övriga konsumtion för att ha råd att bo kvar. Och generell minskad konsumtion, krymper ekonomin och leder till arbetslöshet och stagnation.

I ett land där många medborgarna sitter på höga lån och har få besparingar kan dylika scenarion leda till smärre katastrofer.

Sverige är ett sådant land.

Regeringen måste finansiera arbetslöshetsersättningar till alla de som förlorar jobben i en kris – ofta genom att höja skatterna. Vi har ju redan väldigt höga skatter i landet. Och alla vet att när skatterna går upp ännu mer, ja, då spenderar folk ännu mindre – och ekonomin i landet blir om möjligt ännu sämre. Det blir en ond spiral.

Detta har hänt runt om i Europa, framförallt vid Medelhavet. Överhettade fastighetspriser har skadat banker och finansinstitut, och drivit ekonomin till ruinens brant. Länder som Grekland, Portugal, Spanien m fl har tvingats till nödlån, och återhämtningen går ytterst långsamt. Och om bubblan spricker även i Norden lär det bli ännu dystrare tongångar i Europa.

Det är trist att måla fan på väggen, det är ju redan så många andra som gör det, men bopriser kan inte gå upp i evighet, utan svackor och vändningar. Det är bara en tidsfråga innan bubblan spricker.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karin
Karin
5 years ago

Hur det blir i framtiden kan ingen veta men det är en sak vi kan vara rätt säkra på och det är att räntan förr eller senare kommer att stiga. Det är därför det är viktigt att svenskar ser det här som ett gyllene tillfälle att bygga upp ett buffertsparande, alternativt amortera mer, för att vänja sig vid en högre månadskostnad redan nu. Då blir man mindre känslig för räntehöjningar.

Arne
Arne
5 years ago

Så länge som det flyttar in två fulla SL bussar om dagen till Stockholm så kommer priserna här att gå upp oavsett ränta, amorteringskrav, etc eftersom folk måste ha någonstans att bo.

Robert
5 years ago
Reply to  Arne

Att priser går upp i evighet utan nedgångar tror jag inte det finns något exempel på i historien. Men den här gången kanske det är annorlunda, vem vet?

Arne
Arne
5 years ago
Reply to  Robert

En evighet tror inte jag heller på, utan snarare så länge de kriterier jag drog upp fortsätter att gälla så lär inte priserna påverkas av ränta, amorteringskrav, etc.
Och den dagen de inte gäller längre kan det gå fort utför.