Nu är Sverigedemokraterna det enda oppositionspartiet

Nu har regeringspartierna och alliansen börjat att förhandla sinsemellan för att kunna styra Sverige. Det innebär att vänster- och högerpartierna närmat sig varandra, och att dessa etablerade partier har fler likheter än olikheter.

Detta ändrar det politiska landskapet i Sverige från grunden. Om Socialdemokraterna och alliansen väljer att samarbeta istället för att opponera mot varandra, då kommer en ny opposition att formeras, och denna opposition är Sverigedemokraterna.

Om väljarna inte gillar den nya ordningen – där borgare och socialdemokrater styr landet tillsammans – återstår det att rösta på det enda oppositionspartiet. Och det här är en olycklig utveckling för den svenska politiken.

Den nya polariseringen blir mellan mittenpolitik (s, mp , alliansen) mot nationalism (sd). Jag har inte tagit in vänsterpartiet i ekvationen, då de är för små för att bilda en egen oppositionsfalang.

Liknande saker har hänt förut, i början av förra seklet där konservativa och liberaler – fordom bittra fiender – gått ihop för att bekämpa de nya fienderna, socialisterna.

Politiken riskerar på det här viset att tappa sin udd, man förhandlar bort viktiga frågeställningar, och många av väljarna ser besviket sina ideal gå upp i rök.

Om jag som svensk marknadsliberal vet att min röst på moderaterna tillika är en röst på socialdemokraterna och miljöpartiet – varför ska jag ens bry mig om att gå till vallokalen?

Hur skulle man annars ha löst dilemmat i den svenska riksdagen? Ett samarbete mellan blocken var nödvändigt för att stänga ute sverigedemokraterna. Det stämmer, det finns förmodligen inga andra sätt.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Johnny
Johnny
5 years ago

Det uppenbara var ju förstås att antingen alliansen eller socialdemokraterna börjat aktivt samarbeta med sd, då hade de två alternativen kvarstått och sd blivit stödparti, något som de just nu aldrig skulle tänka sig men som de nog nästa val kommer att ha ångrat sig att de inte gjorde. Att ge ett parti som sverigedemokraterna, mästare på att fånga upp missnöjesröster, chansen att i princip vara enda egentliga oppositionspartiet är ytterst osmart. Det är en roll de kommer att frodas i, resultatet av denna förhandling var att temporärt stänga ute sd från inflytande i utbyte mot att långsiktigt ge dem… Read more »

Robert
5 years ago

Ja, eftersom alliansen är i opposition skulle de inte behövt göra någonting alls egentligen, utan bara lyssnat på Löfven och lett glatt tillbaka. Efter 6 månader skulle Löfven & Co gjort bort sig totalt. Därefter ny talmansrunda eller nyval etc.