Nu börjar det hända saker inom filmindustrin

Voddler har tecknat avtal med Disney och Paramount, de är enligt uppgift också nära att skriva avtal med Sony Pictures. Det handlar om att erbjuda en stor mängd filmer gratis, de laddas inte ner utan strömmas till datorn. Jämför med Spotify. Man använder ett slags fildelningssytem som kräver mindre belastning. Och pengar tjänar man på reklam innan filmerna. Svårare än så var det inte.

Den enda nackdelen med strömmande media är givetvis tillgängligheten, det är inte alltid man sitter på en god uppkoppling, och vad händer nät nätet går ner? Men i och med utbyggnaden av snabbare och bättre trådlösa bredbandsnätverk så kanske denna avigsida spelar allt mindre roll?

Det finns givetvis många som fortfarande förespråkar fri fildelning, vilket upplevdes som otrolig möjlighet i början, att kunna ladda ner all världens filmer gratis etc. Däremot finns det problem med kvalitet, textning, samt att många smalare och äldre filmer ibland kan ta dagar att ladda ner även om du sitter världens snabbaste lina, pga att så få ”feedar”. Fildelning fungerar egentligen bäst på mainstream-media, vilket förtar upplevelsen av att kunna kolla på vilken film man vill närsomhelst. Det är helt enkelt inte riktigt sant.

Därför kan ett lagligt alternativ, som t.ex Voddler vara ett fullgott om inte bättre alternativ, beroende på utbudet givetvis. Gissningsvis kommer de att erbjuda många gamla filmer, det ger ju rimligtvis en bättre inkomstkälla än i reabacken på Åhlens.

Frågan är hur annonsmarknaden kommer att utvecklas? Här tillkommer en global tjänst som på sikt kan nå väldigt många användare. Priserna kan bli väldigt höga, men man kommer förmodligen att arbeta med frekvens och pris därefter, dvs man erbjuder även mindre annonspaket, till mindre aktörer, dessa visas då med färre frekvens. Annonssystemets utformning är en mycket viktig del av den eventuella framgången. Detta skrivs det ganska lite om i tidningarna. Dagens media berättar lite mer, bland annat om annonsering när man pausar, vilket är kreativt.

Det ska bli intressant att se hur detta påverkar fildelningsdebatten. Min gissning är att fildelningsfrågor och rättighetsfrågor inte är så heta om några år, och t.ex Piratpartiet blir ett ännu mer renodlat integritetsparti, i kombination med ett eventuellt namnbyte, och på detta sätt faktiskt kan tilltala en ännu större väljarbas.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, marknad, fildelning, voddler, film

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Ladda ner och strömma är samma sak. Du kan inte vissa något du inte laddat ner, din dator kan inte magiskt veta vad den ska visa. Allt du får till din dator kan sparas, strömmat eller inte.

  Titta tex på YouTube, som strömmar, men som lätt kan sparas lokalt, antingen manuellt eller, om man är lat, via tjänster som keepvid.com.

  Det är tråkigt att debatten snedvrids för att folk skiljer på nedladdning och streaming, fast det är samma sak.

 2. Anders Troberg,

  Absolut, men för en hemmasnickrare som jag själv är det inte lika självklart att spara en strömmad fil, och inte heller för alla andra som är ännu sämre på datorer än jag själv. Därav den eventuella snedvridningen av debatten, gissar jag.

 3. Varför utropas dessa sk ”lagliga alternativ” (yeah right!) – alltid under buller och bång till fildelningsdödare – Spotify – Voddler – inget av detta går up mot att folk själv kan ladda hem de filmer/musiken de själva vill ha och kan hitta:

  För det första
  Fildelning är an social företeelse – man laddar inte ned musik eller filmer från någon server som lobbyorganisationerna vill att vi ska tro – utan folk delar filer de själva förfogar över med varandra helt utan kommersiella vinstintressen – därav uttrycket P2P (peer to peer)

  För det andra
  I alla fall när det gäller musik – men säkert även för film så vill folk kunna lyssna eller se dessa grejor på transportable apparater – t ex sina MP3 spelare och idag sk multimedia apparater – Se dig omkring hos t ex Media Market . Otaliga är apparaterna som alla kan hantera sk piratformat – MP3 – Xvid och DivX på ett eller annat sätt – Uppfinningsrikedomen är stor för att det finns en gigantisk marknad här – Utan fildelning skulle MP3 spelaren aldrig har blivit en succe om ens tagits fram – eller en apparat som Western Digital WD TV HD Media Player (http://gizmodo.com/5073693/western-digital-wd-tv-hd-media-player-streams-from-hard-drives-on-the-cheap) blivit uppfunnen

  för det tredje
  Den hypade Spotify verkar redan vara på fallrepet (http://www.aftonbladet.se/pryl/article5956287.ab) och Voddler är ytterligare en sådan uppskruvad tjänst som kanske har nyhetens behag till att börja med med sedan faller i glömskan

  För det fjärde
  ”Däremot finns det problem med kvalitet, textning, samt att många smalare och äldre filmer ibland kan ta dagar att ladda ner”
  Kvaliten är utmärkt om man väntar på DVD rips – dessa är väl i klass med en hyr DVD – Textning är inget problem heller – (http://www.undertexter.se/) – och vad gäller smalare och äldre filmer – kommer man knappast att finna dessa hos Voddler – Tjusningen med fildelningen är just att man kan hitta allt möjligt – från det allra nyaste – till sådant som redan för länge sedan har försvunnit – Det finns många fildelare som utan några vinstintressen har digitaliserat gamla filmer – gammal musik och lagt ut det på nätet – Fildelare har skapat världens största multimediaarkiv i världen – något som många som ogillar fildelning ofta glömmer – Är man interesserad i sådana smalla eller gamla filer så spelar det nog ingen roll hur lång tid det tar – Många har nog sina datorer på 24/7 i alla fall

  För det femte
  Ser många det som en sport att ladda ned sk ”olaglig material” – Bara för att jävlas med en regering som helt går i lobbyorganisationernas ledban – Organisationer som i huvudsak representerar den amerikanska musik och filmbranschen – Varför skulle annars alla dessa anonymiseringstjänster har funnit en marknad? – Tror mig – FILDELNINGEN LEVER och ingen Spotify eller Voddler kommer att rubba den i första taget!!