Nu kokar borgerligheten

Att Reinfeldts vandring mot vänster skulle innebära katastrof var nog de flesta medvetna om. Uteblivna och misslyckade reformer, otydliga skattesänkningar, men desto tydligare skattehöjningar har fått kärnväljarna att muttra indignerat. Men det stannade vid en knuten hand i fickan; eftersom vi var så lyckliga över att slippa sossarna höjde vi inte rösten.

Jag är glad att det var just FRA-lagen som fick bägaren att rinna över. Ty frågan om integritet och medborgarnas rättigheter är en liberal kärnfråga.

Folket har tröttnat. I grunden vill svensken sköta sig själv, bränna sitt brännevin och krydda med johannesört, arbeta för egen vinning och inte andras, klara sig själv utan statens hjälpande och stjälpande hand. Det finns en trotsig libertarian långt därnere i folkdjupet, täckt med lager på lager av förmyndar-socialism och däven folkhemsromantik.

Frågan är vad allt detta kommer att bidra till? Kommer Reinfeldt att slicka sina sår, göra en pudel och dra tillbaka förslaget? Eller faller regeringen sakta men säkert ner i glömskan och skammens avgrund, för att lämna plats för de rödgröna ännu en gång?

Vi har inga alternativ. När jag pratat med vänner och bekanta om att starta ett nytt borgerligt parti har de flesta smålett och avfärdat idén. Nya partier betraktas närmast med avsmak, som något katten släpat in. Enligt gammal lag och hävd är allt som är vettigt och redigt redan representerat i riksdagen.

Beredningen och omröstningen av FRA-lagen visar det omvända. Sveriges riksdag är en lekstuga, den påminner mest om en amatörstyrelse i en idrottsklubb långt ute på vischan. Eller värre, eftersom små obetydliga föreningar trots allt har ett syfte eller mål. Våra politiker har inga mål eller principer längre, de drivs av att beskatta och reglera, och när de överbeskattat och överreglerat så försöker de väcka liket med subventioner. Som om detta inte skulle räcka, numera ska pöbeln avlyssnas och diarieföras också. Det var Ronald Reagan som sa: ”Government is not the solution to our problem. Government is the problem”.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, FRA, avlyssning, integritet, alliansen

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
AnonymousCoward
12 years ago

“Government is not the solution to our problem. Government is the problem”

Nog för att det är sant, men efter att Reagan var klar så hade statens makt över individen utökats rejält.

Peppe
12 years ago

Jag har aldrig heller varit särskilt sugen på ett nytt borgerligt parti förut men nu skulle det kunna vara på sin plats.

Rolf
12 years ago

Det finns ingen liberalism i FRA-lagen eller när den röstades igenom. Det var partipiskan som rådde. Att till alla medel hålla Alliansen samman.

Som de flesta beslut under dess tid hitills har detta som många andra beslut under mandatperioden fått till följd att friheten minskat, segregation ökat och utanförskapet cementerats.

Robert
12 years ago

Rolf,

”Som de flesta beslut under dess tid hitills har detta som många andra beslut under mandatperioden fått till följd att friheten minskat, segregation ökat och utanförskapet cementerats”.

Med tanke på att regeringen inte gjort så värst mycket, så undrar jag vad du menar?

AR
AR
12 years ago

Jag vill tipsa om en intressant artikel i GP

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=436304

Peter Ingestad
Peter Ingestad
12 years ago

Svensken är inte så tjusig, han vill i allt större utsträckning vara i fred med sin barnporr också. Barnporr blir nämligen mer och mer populärt, vilket Aftonbladet nyligen rapporterat om.

Sedan är inkompetens och reglering skilda saker. Att regeringen är amatörmässig håller jag med om. Men därav följer ju inte att politisk intervention är dåligt i sig. Att ”regera och reglera mindre” innebär ju bara att sakerna lämnas över till andra krafter. Det är ingalunda självklart att vi på så sätt får en förbättring.

Robert
12 years ago

Peter Ingestad,
Att avreglera innebär inte att tillåta allt. Jag förespråkar inte anarki.

nicklas eriksson
12 years ago

”arbeta för egen vinning och inte andras”

Jag tror nog att svensken är ytterst villig att jobba för andra än sig själv så länge alla betalar lika mycket för det…