Nu RÖSTAR jag på miljöpartiet


Efter att lagen om signalspaning klubbats igenom av den borgerliga alliansen är det dags för avbön. Sverige är numera det land i västeuropa som gått längst med avlyssning av sina medborgare. Vi kan jämföra oss med länder som Ryssland, Kina, Saudiarabien m fl. Inte ens det amerikanska hemliga signalspaningssystemet Echelon har så omfattande rättigheter.

På denna blogg har jag med mängder av inlägg och artiklar främjat alliansen och dess politik. Mitt syfte var att få till ett maktskifte, samt att få skriva av mig, att kanalisera den ilska jag har gentemot byråkrati, överförmynderi, orättvisor och oskäliga konfiskatoriska skattenivåer.

Många bloggar små hjälpte alliansen att vinna valet, även om partiordförande Persson (s) drog sitt strå till stacken med sin personliga stil och burdusa charm. Jag ville ha ett mer liberalt Sverige, ett Sverige som skulle lyfta fram människan istället för staten, ett friare samhälle helt enkelt.

Så blev det inte. De fåtal liberala reformer som alliansenpartierna genomfört är närmast försumbara. Och när de nu lagför den värsta integritetskränkningen i västerlandets moderna historia är det dags att säga ifrån.

MIN RÖST GÅR DÄRFÖR TILL MILJÖPARTIET. Jag är numera en grön libertarian, förlåt liberal, eller socialliberal kanske det ska vara. Socialdemokraterna kan jag knappast rösta på, de ville genomföra förslaget fast på annat sätt. De enda som är emot signalspaningen är v och mp, och eftersom vänsterpartiet gör mig fysiskt och idéhistoriskt illamående går min röst till miljöpartiet.

Miljöpartiet. Vi pratar om ett parti som tills alldeles nyligen ville införa medborgarlön, som slåss för 6 timmars arbetsdag, vill införa skyhöga straffbeskattningar på fossila bränslen för slutanvändarna, som vill avveckla kärnkraften och bygga ut vindkraft. Vi har ca 800 vindkraftverk i landet, de producerar knappt 1 TWh/år, dvs 0,6% av den totala elproduktionen. Någon som har lust att räkna ut hur många vindkraftverk som behövs för att befria oss från kärnkraften? Räkna dessutom in att vindkraft brukar räknas som ett komplement till andra kraftkällor. Hoppas beräkningarna håller… Jag bryr mig egentligen inte. Mp är förmodligen ÄNDÅ det bästa politiska alternativet just nu.

Även om mp skulle regera tillsammans med socialdemokraterna (förhoppningsvis utan vänsterpartiet) så finns det en chans att signalspaningsförslaget bryts upp eller förändras till det bättre.

Den borgerliga alliansregeringen kommer INTE att avskaffa lagen, nej, de är FÖR massavlyssning av det svenska folket, de är emot liberala kärnvärden, de vill ingripa i våra privata sfärer, lyssna, speja och se sig om i våra sovrum.

Politik handlar om att välja det minst dåliga, och mp är minst dåligt just nu. Även om de är helkassa. Och det säger en hel del om Svensk politik.

Rädda valarna!

Fler gröna artiklar kommer!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, miljöpartiet, alliansen, FRA


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

40 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Blogge Bloggelito
Blogge Bloggelito
12 years ago

Piratpartiet är ett annat alternativ. Eller att rösta på Klassiskt liberala partiet, eller bilda eget parti.

Det stora bloggmyteriet har startat – alliansröstande bloggar överger alliansen i drivor. Bloggar som har opinionsbildande kraft…

Fredrik
Fredrik
12 years ago

Bra skrivet, jag kommer också att registrera mig som miljöpartist.

Givetvis kommer jag klart och tydligt ange att det är för deras tydliga ställningstagande i frågan om signalspaningslagen.

Peter Albertsson
Peter Albertsson
12 years ago

Har också gått och tänkt på detta. Skall man personrösta på Camilla Lindberg? Eller rösta på ett parti som ändå inte kommer in i riksdagen? I mitt fall KLP. Jag har också funderat på Miljöpartiet, men jag kommer nog inte att landa i det valet. Jag tror Neobloggen har en bra poäng i alla fall, FRA-lagen är en katastrof för Alliansen därför att många vanliga människor kommer att sluta prata för Alliansen i sina sociala nätverk. Fredrik Reinfeldt är hur som helst rökt för min del. Det finns gränser för hur mycket man kan köra över sina kärnväljare, den gränsen… Read more »

Rejn
12 years ago

Som Miljöpartist så tycker jag naturligtvis att det är en bra idé 🙂
(även om jag är med i piratpartier också)

Glöm inte flagga på halvstång i midsommar i protest mot att intregriteten försvinner.
Sprid gärna ordet!

(Bloggen är inte min utan Oscar Swartz)

Rasmus Kaj
Rasmus Kaj
12 years ago

En bidragande orsak till att det var så viktigt att ta beslutet nu, före sommaren, är nog att ge oss väljare så mycket tid som möjligt att glömma det här före nästa val (även om jag misstänker att det finns andra motiv också). Vi får väl visa dem att vi inte är så lättlurade. Vi ska varken glömma att alliansen röstade fram den här lagen eller att socialdemokraterna påbörjade beredningen av den. Jag har tidigare röstat på moderatera och folkpartiet, men i det senaste valet röstade jag på Piratpartiet, och de lär få min röst nästa gång också. Även om… Read more »

Lennart Regebro
Lennart Regebro
12 years ago

Svar: 60 000 vindkraftverk. Och det behövs 13 000 för att ersätta fossika bränseln, vilket är viktigare. Och kom ihåg att en vindstilla eller stormig dag kommer vi då bara ha hälften så mycket el som vi behöver. 😉

Jag kommer också rösta på MP, om inget radikalt händer, och dom blir ju allt liberalare. Snart är det väl bara deras miljöpolitik som är hjärndöd. 🙂

A.R.Yngve
12 years ago

För första gången i mitt liv funderar jag på att rösta på Miljöpartiet. Eller Vänsterpartiet. För de borgerliga partier jag en gång röstat på har spottat mig och andra svenskar i ansiktet. Jag är förbannad, helt enkelt.

Särskilt på chefsspottaren

Johan
Johan
12 years ago

Jag har tänkt exakt i dessa banor. Regeringen Sahlin är ju en realitet efter nästa val i vilket fall och då gäller det att se till att Miljöpartiet har så mycket inflytande som möjligt.

Jag hoppas fortfarande att C, FP och M så småningom hittar tillbaka till sina kärnvärderingar (samt att KD trillar ur Riksdagen för all framtid), men det lär inte ske något ideologiskt uppvaknande så länge man sitter vid makten.

cleo
cleo
12 years ago

Jag gick över till MP två dagar före valdagen 2006. Förstod redan då att alliansens politik inte skulle hålla. Jag litade inte på reinfelt och lämnade partiet och gick till MP.Att MP har en vision om medborgarlön är ju mänskligt och bra, varför jobba ihjäl oss och hur kan nån vara emot kortare arbetsdagar? Det förstår jag inte heller,men det dröjer nog innan vi kommit så långt. Märkligt nog börjar jag tycka bättre och bättre om Lars Ohly. Detta förvånar mig som gammal moderatröstare men kartan är förändrad. Liberalerna finns numera vänster om sossarna.Moderater däremot likna mer och mer gamla… Read more »

Robert
12 years ago

Blogge m fl. Tja, vi har ju den berömda 4%-spärren. Eftersom 0,5% av befolkningen är intresserade av klassisk liberalism och djupt engagerade i fildeningsfrågan känns en röst dessa småpartier kanske lite borkastat…? Vore å andra sidan intressant om alla bloggande gapiga liberaler engagerade sig i mp. Partiet är ju enligt uppgift åt det liberala hållet. Mp har ju trots allt en del makt, utan dem kan s skrika sig hesa. Peter A, Det finns måhända en öppning för liberala värden när Obama vinner, för det gör han om vi får tro väljarundersökningarna. Men det handlar framförallt om personliga friheter, knappast… Read more »

Rutger
Rutger
12 years ago

Sex timmars arbetsdag är bra 🙂 välkommen till den rödgröna röran!

cleo
cleo
12 years ago

Det där med medborgarlön har för det första inte som syfte att låta vissa sitta hemma med full lön medan andra jobbar.Tanken är att byta ut alla de bidrag som nu finns, slå ihop dem och ge alla människor en grundtrygghet istället. Vill man ha mer än så..får man jobba. Centern har varit inne på detta med liksom en del liberaler då det skulle förenkla byråkratin och med ett pennstreck skulle arbetslöshet samt utanförskapet vara utrotad.Skälet till nuvarande system är att man kan kontrollera människor och det är vi ju emot eller???… för pengar betalas ju ut likväl.Det handlar mer… Read more »

Robert
12 years ago

Cleo,
Jag känner till medborgarlönstanken, har skrivit fler inlägg i ämnet, och det handlar inte bara om att slå ihop alla bidrag. Det handlar framförallt om att bli försörjd utan att arbeta. Annars kan du kalla det bidrag eller försäkring som idag. Frihet på någon annans bekostnad, eftersom systemet skulle bidra till ännu högre skatter.

Winston Smith
Winston Smith
12 years ago

Kul att Blogge rekommenderar Piratpartiet! Klicka på min länk för att läsa om vår vågmästarstrategi.

Sidvind
12 years ago

Medborgarlönetanken har i Tyskland lanserats av självaste Angela Merkels CDU. Det är ingaledes en vänsteridé. I själva verket handlar det om att inse att i en marknadsekonomi så SKA inte alla jobba, för då ökar inflationen för mycket. Viss arbetslöshet behövs för att arbetskraften ska förbli rörlig och inte bli för dyr. I dagens samhälle anses dessa människor som snyltare, fast de bidrar till att sänka inflationen. Medborgarlönen kommer att ligga på så låg nivå att de allra flesta kommer att välja att jobba ändå, men det blir en ny frihet att bestämma hur mycket man vill jobba. Samtidigt som… Read more »

Robert
12 years ago

Sidvind,
Sorry, men dina inflationsidéer stämmer inte. Länder med låg arbetslöshet kan även ha låg inflation. Tanken om medborgarlön är vissen oavsett om den kommer från ”höger” eller ”vänster”.

Göran Bryntse
Göran Bryntse
12 years ago

Det räcker faktiskt med ca 3 000 vindkraftverk i Sverige i framtiden och då täcker det också de framtida elbilarnas behov. Det blir alltså ungefär lika många vindkraftverk som det byggts vattenkraftverk i Sverige.

Göran Bryntse, Tekn Dr

nicklas eriksson
12 years ago

Tja, låter väl som en ganska reell analys. Miljöpartiet har alltid varit ett liberalt parti, jag har bara svårt att förstå varför det tog ända hit och en Stasi-lag för att ni skulle inse det?

Men Cleo är ute på tunn is när h*n skriver att liberalerna finns till vänster om (s). Det bevisar bara hur lite h*n har fattat om socialismen.

Rutger
Rutger
12 years ago

Men sex timmars arbetsdag är bra, håll med om det!

cleo
cleo
12 years ago

Rutger!
Sex timmars arbetsdag är bra men flexibel arbetstid är bättre.Avskaffa den lagstiftade 40-timmarsveckan och låt varje individ själv få förhandla om sin arbetstid.

Robert
12 years ago

Reid L,
Det är du och arbetsgivaren, alternativt facket och arbetsgivarorganisationerna som förhandlar fram avtal på arbetsmarknaden, och i sista hand riksdag, regering och miljöpartiet.

Jag jobbar 10 timmar vissa dagar, 6 timmar andra dagar. Det är min ensak.

Mp:s krav på 6-timmars arbetsdag känns ganska meningslös. Det är inte statens sak att stifta dylika lagar, om du frågar mig.

Robert
12 years ago

Nicklas E,
Apropå stasi-lagar, så har jag en krypande känsla av att om s, v & mp vunnit valet så hade vi haft SAMMA avlysningsdebatt-debatt och FRA-lag. Men det hade varit mp:s riksdagsledamöter som kuvats i sista stund, likt Federley & Co. Förhoppningsvis har jag fel.

RedLib
RedLib
12 years ago

Problemet med (pp)s vågmästarstrategi är att nu när alliansen begått politiskt självmord får (pp) inte vågmästarroll om de så får 20% av rösterna. räddningen är väl att (mp) och (v) har tagit till sig många piratvärderingar. Hur som: (pp), (mp) och (v) är de enda alternativen i svensk politik för en demokrat idag, vare sig det är en liberal, konservativ eller socialistisk demokrat. Fö: Medborgarlön är en klockren liberal idé: Behåll privat ägande av produktionsmedlen men ge kompensation för den inskränkning det utgör för den individuella friheten. Om det är en bra liberal idé är en annan fråga. Fö2: Arbetslöshet… Read more »

Robert
12 years ago

RedLib,

Du säger:

”Behåll privat ägande av produktionsmedlen men ge kompensation för den inskränkning det utgör för den individuella friheten”.

Inskränkning?

Innan kapitalismen och industrialismen var vi s k självförsörjande, dvs sill & potatis 6 dagar i veckan, några höns, en åkerlapp, dåliga tänder och ett skjul. Kapitalismen har knappast inskränkt oss. Lönearbete är historiskt sett ett väldigt effektivt sätt att försörja sig, det effektivaste hittills.

Fast det är klart att det vore ännu lättare att bli försörjd av andra. Ren och skär solidaritet.

RedLib
RedLib
12 years ago

Det haltar något att jämföra fundementalistiskt kristen, monarkisk och feodal diktatur på 1700-talet med en kapitalistisk demokrati på 2000-talet.

Det går knappast att komma ifrån att äganderätten är en exklusiv rätt att använda en resurs, och det innebär naturligtvis att andras frihet att använda den resursen inskränks.

Det finns två sätt att takla det, gör resurserna gemensamma (socialism) eller någon form av kompensation (liberalism).

Effektivitet är bra, men det kompenserar inte för förlorad frihet. Däremot kan frukterna av effektivitet användas som kompensation.

Robert
12 years ago

RedLib, Kapitalismen och industrialismen är intimt förknippade, och vi pratar 1820 och framåt. Jag vet inte om du har barn? Annars vet du att t o m det lilla barnet vägrar att dela på ”resurserna”, äganderätten sitter djupt i våra psyken. Att fullkomligt dela på resurser, produktionsmedel etc är för mig en utopi. Jag menar tvärtemot att effektivitet är avgörande. Jägar-samlarsamhället krävde ca 16 h insats för jakt, samlande, beredning, tillagning, väkteri (ständig beredskap). Jordbrukets införsel minskade arbetstiden till ca 12h, och den moderna industrialismen minskade arbetsbördan till ca 8h (och mindre). Vi har vunnit mer frihet i ett historiskt… Read more »

RedLib
RedLib
12 years ago

Det lilla barnet skiter i äganderätt. Struntar helt i sin egen boll men vill ha någon annans hink och spade för att de för stunden är intressantare. Troligen intressantare just för att det andra barnet för stunden använder det. Det finns ett ’habegär’, men med tiden lär de sig behärska det. Lär sig leka tillsammans, eller om de inte har lust leka med det som för stunden är ledigt. Lite senare *lär* de sig också respektera ägande. Både socialismen och liberalismen är av naturen utopistiska. Men som riktning att eftersträva och närma sig stegvis kan båda fungera praktiskt. Avsaknaden av… Read more »

Elias
12 years ago

MP har alltid haft en frihetlig ådra, dock ”frihetligt socialistisk”, vilket ju är en självmotsägelse. Men när nu socialismen börjar tyna bort i MP så blir bara frihetligheten kvar. Och vad är ren frihetlighet om inte liberalism?
Ju fler liberaler som aktiverar sig i MP desto snabbare kan vi få dem att lämna socialismen.

Robert
12 years ago

RedLib, Barnets habegär är inget som växer bort, det blir möjligtvis mer raffinerat. Eftersom jag är mer intresserad av realpolitik än utopiska funderingar har jag inte så mycket att tillägga, förutom att du har större möjligheter att försörja dig själv utan arbetsgivare, chefer eller annans kommando – än någonsin tidigare. Häng inte upp ditt resonemang på jägar-samlar-romantiken. Det är bara en vacker saga. Eftersom jag är arkeolog vet jag att jägar-samlarsamhället inte var en dans på rosor; stamfejder, väder, årstider, jaktförutsättningar, samt dåligt boende krävde 24h beredskap. De första jordbrukarna hade det svårt – precis som du antyder. Men när… Read more »

RedLib
RedLib
12 years ago

Den gled ut lite den här diskussionen 🙂

Den handlade inte om utopism utan ifall kompensation är rättmätig. Det räcker med att konstatera att likviditet och soliditet räknas som en konkuransfördel för att se att egendom ger ett övertag. Därmed är det motiverat med kompensation (liberaler stödjer ändå idealet ’vi är alla födda lika’).

Om medborgarlön är en bra form för kompensation är en debatt för liberaler, det är som sagt en liberal idé.

RedLib
RedLib
12 years ago

Nej, habegär växer inte bort, det gör inte aggressivitet heller. Men de flesta lär sig behärska båda och anpassar sig till ett socialt sammanhang, som på gott och ont kan vara ganska godtyckligt.

Robert
12 years ago

RedLib, Ja, den gled ut… Ifall kompensationen är rättmätig kan bara utrönas med adekvata jämförelser. Ur ett filosofiskt perspektiv blir ersättningen aldrig skäligt ifall du har ett jobb du inte gillar. Men det är en individuell fråga. ”Gillade” de gamla jägarna att jaga mammut med livet som insats? Tja, de var tvungna för att överleva. Vi kan bara konstatera att kompensationen aldrig varit bättre, givetvis kan vi kämpa för mer, och det gör vi ju på många olika sätt. Medborgarlön ger ersättning utan arbete, vilket många anser oskäligt, speciellt om du tar hänsyn alla de som arbetar och försörjer medborgarlönstagarna.… Read more »

RedLib
RedLib
12 years ago

Det är inte kompensation för arbete, det är kompensation för förlorad frihet. Konkret dumförenklat exempel: Naturen fanns före människan, det är en naturlig frihet att få bruka den till den grad att det inte inkräktar på andras lika stora frihet. Ett ynka träd är inte så mycket att det inkräktar på andras frihet… Men när jag ska hugga ett träd för en gemytlig stockbrasa så säger (överallt) nån att det är min skog och mitt träd. Ägandet inkräktar på min naturliga frihet. De som sitter och fiser hela dagarna kanske inte är speciellt intresserade av de friheter de förlorat, men… Read more »

RedLib
RedLib
12 years ago

Hmm… medellön alltid högre än meridianlön kanske inte är riktigt rätt…. Men det stämmer i praktiken ofta 🙂

Robert
12 years ago

RedLib, Vackert brandtal, men det finns lika många motargument: apati, droger, förlorade generationer, varför kämpa när man inte behöver?, inga nya Einstens och Newtons, extremt klassamhälle och uppdelning av de som satsar på karriär och de som inte gör det, gated communities etc etc. Jag är motståndare av principskäl. Principen handlar om att medborgarna bör försörja sig själva, oavsett om de flippar hamburgare eller bygger rymdfärjor. Det finns en frihet i självförsörjning, medan bidrag ger inlåsning, du är beroende av staten och andras välvilja. En dag kanske de arbetande tröttnar på att försörja bidragstagarna, vad händer då? Ganska instabilt samhällsklimat.… Read more »

Ron
Ron
12 years ago

Fler nya företag?

Vem ska driva dem?

I ett system med medborgarlön skulle jag omedelbart sluta anstränga mig. Och många med mig, som kör på marginalen idag.

Jag lägger ner företaget och tar medborgarlönen, tack. Så hinner jag träffa familjen lite mer.

Varför ska jag först jobba och offra min tid, bara för att omedelbart bli blåst på lönen också?

RedLib
RedLib
12 years ago

Jo, jag märkte det började likna brandtal, därav inslängning av guld i skogen 🙂 Jag är egentligen en (numer tveksam) motståndare, av några av skälen du nämner. Mot för att det riskerar att bli en uppdelning och motsättning som i sin tur riskerar gör medborgarlönen så låg att det är värre än dagens a-kassa / soss (vilket är riktigt illa). Tveksam för att det verkar barka ditåt i alla fall och jag är inte helt övertygad att medborgarlön gör det värre. Principiellt löser den ett problem snarare än skapar ett (även om ett praktiskt genomförande knappast kan bli så perfekt… Read more »

RedLib
RedLib
12 years ago

Just nya Einstens och Newtons är nått vi rimligen får mer av om folk kan ägna sig mer åt det som verkligen intresserar dom, har råd att ignorera allt annat ’världsligt’.