Obama hos Leno

Lite sensationellt kan tyckas, att den sittande presidenten Barack Obama besöker Jay Lenos Tonight Show. Presidenten är lättsam, synnerligen humoristisk, och ger ett kamratligt intryck. Efter några inledande repliker börjar man diskutera finanskrisen, och Obama upprepar hela tiden sitt mantra om regleringar, samt hur mycket han häpnar inför bankdirektörernas bonusar. Inget nytt med andra ord.

Inte en antydan om att det var just regleringar som bidrog till finanskrisen, närmare bestämt Community Reinvestment Act, som tvingar bankerna att (tvärt emot sina egna principer) låna ut pengar till folk med dålig ekonomi. När sedan räntan chocksänks ser vi mängder av lycksökare utan pengar som plötsligt kan köpa en villa. Och de gör det. När sedan räntan går upp faller hela systemet, och fullånen förvandlas till just fullån. Och plötsligt finns dessa fullån överallt, ompaketerade, insmusslade och omklädda. Statliga fullån.

Det är förstås enklare att snacka om Wall Street-höjdarnas bonusar, skitsummor i sammanhanget, jämfört med regleringar som i princip OMKULLKASTAT världens ekonomi. Det var Bill Clinton, som introducerade bankregleringarna, förstärkta av George Bush, och nu har vi en ny president som fortsätter att prata regleringar.

Intervjun bjuder även på lite basket-snack, löften om en first dog i Vita huset, samt ett dåligt skämt om handikapp-OS.

Utan det där avväpnande smajlet hade han aldrig haft en chans.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, finanskrisen, Barack Obama, Jay Leno, USA

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jay
Jay
11 years ago

Det är inte ”lycksökares” villaköp eller reglering som sänkt världsekonomin, utan galna spekulationer med värden som inte existerar (och i viss mån även rena svindlar av Madoff-typ), möjliggjorda av att Bush nedmonterat nästan alla kontrollstrukturer däromkring. Att påstå nåt annat är antingen ren lögn eller en ren missuppfattning.

Robert
11 years ago

Jay,
Du säger: ”galna spekulationer med värden som inte existerar”

Vad är det för något? Kan du inte utveckla det mer än så?