Olof Palme sålde vapen – ingen bryr sig


Många socialdemokratiska gräsrötter och pampar gnäller över den hårda mediegranskningen av partiet. Om medierna hade granskat Reinfeldt & co lika intensivt, då skulle de minsann hitta lika många skandaler. Medierna anses mörka de borgerliga partiernas förehavanden, medan allt som s hittar på vänds och vrids i 360 graders vinkel.

Detta är givetvis floskler. Alla skandaler är av intresse för den hungriga journalistkåren. Eller hur?

Inte riktigt.

I våras läste jag en kort artikel som kastade nytt ljus över Olof Palmes inblandning i Boforsaffären. Palme försökte personligen sälja kanoner till Indien. Han förhandlade med Rajiv Gandhi, och skulle sätta fransmännen på pottan, ty de ville också norpa den indiska storordern. Allt avslöjas i den fd statssekreteraren Carl Johan Åbergs bok Berättelser från 1900-talet. Sundsvallstidningen skriver en lite längre artikel om boken.

Palme var en inbiten pacifist och fredsduva, han gjorde flera kontroversiella uttalanden mot bl a USA och inblandningen i Vietnamkriget. Att denna närmast mytologiska fredsängel nasat fälthaubitsar fick mig nästan att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. Nu är det dags för nästa sosseskandal tänkte jag, det här kommer tidningarna att skriva om!

Nej. Det skrevs inget mer. Kompakt tystnad.

Jag undrar varför?


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Peder
Peder
14 years ago

De vågar väl inte, Palme har ju blivat något av ett helgon efter att han blev skjuten, känns som ett stort tabu att prata om honom.

petra
petra
14 years ago

Vil bara säga att jag läser dina texter och kommenterar kanske inte så ofta – men har länkat till dig och följer dig!!
Önskar dig en fin midsommar!!!

Robert
Robert
14 years ago

Tack uppskattande ord!

Robsten
14 years ago

Du har bara ryggdunkare här som kommenterar ser jag, ganska vanligt. Att sälja vapen i sig är inget brott mot freden. Vi säljer vapen i detta land, vi har regler (som ibland inte följs, reglerna är också märkliga), följs dessa regler så skriver naturligtvis inga tidningar om det. Vi behöver nog fan exportera allt vad vi kan i det här landet, en av de produkter vi gör bättre än andra länder är Boforskanoner, visste du att vi exporterade Boforskanoner till Hitler?? Nä, varför visste du inte det då? För att ingen tidning har skrivit om det, det var förvisso inte… Read more »

Robert
Robert
14 years ago

Till Robsten, Mitt inlägg handlar inte om huruvida det är rätt eller fel att exportera vapen. Palme ägnade hela sitt liv åt att förespråka fred och kritisera våldsverkare, samtidigt som han extraknäckte som vapenförsäljare. Det kallas hyckleri. Eftersom jag är historiskt bevandrad känner jag till en hel del om relationen mellan Nazityskland och Sverige. 40-talets dubbelmoral var knappast hedervärd, med det faller utanför ämnet för mitt inlägg. Att bara ”ryggdunkarna” skriver handlar främst om att det är ganska knepigt att ta Palme i försvar. Svårt för sossedebattörer att skriva något vettigt om palmes vapenaffärer? Själv har du knappast bidragit till… Read more »

Marcus
Marcus
13 years ago

Problemet är att all anti vänster fakta har blivit censurerad i Sverige. T ex vem har läst i skolan om folkmordet på tjetjenierna eller alla oskyldiga som dog under Mao´s styre? Nej sånt får vi inte läsa om.

måns
måns
11 years ago

olof är det sant? 🙁