Om att dela på flyktingbördan


Att dela upp flyktingarna i Europa – så att alla länder tar sitt ansvar – verkar vara svaret på den stora flyktingfrågan. Sverige och Tyskland ska inte bära allt själva; om vi bara delar på bördan så går det, det hör vi från både politiker och debattörer.

Det låter rättvist och välvilligt, men är det rimligt?

Ska fattiga länder som Ungern, Slovakien och Polen dela på bördan? I Ungern finns det pensionärer som lever på 200 euro i månaden. Hur delar man bördan där? Förmodligen vore det både politiskt och ekonomiskt självmord att släppa in procentuellt lika många flyktingar som exempelvis Sverige eller andra västländer.

Såvida man inte bygger tältläger. Och det är ju vanligtvis så som fattiga länder tar emot flyktingar. Så ser ju situationen ut i östra Turkiet, gigantiska tältläger med flyktingar från Mellanöstern.

Vi får inte glömma att det är från dessa turkiska tältläger som flyktingarna flyr, de vill vidare in i Europa och söka sig ett mer värdigt liv.

Ska vi då bygga liknande tältläger i Ungern, Slovakien och Polen? Där det dessutom blir riktigt kallt om vintern.

Egentligen är det bara de rika västeuropeiska länderna som har råd att ta emot flyktingar på ett värdigt sätt. Varför ställer då inte Storbritannien, Frankrike eller Holland inte upp i den omfattning som resten av EU önskar?

Storbritannien tar å andra sidan emot väldigt många migranter från EU, samt sina forna kolonier; UK är ett av Europas största invandrarländer. Att dessutom ta emot flyktingar från Syrien anses förmodligen ogörbart, då man redan tar emot så många andra. Situationen är liknande i Frankrike, Spanien och Holland.

Förutom att alla EU-länder inte kan ta emot flyktingar från Mellanöstern på ett vettigt sätt, så finns det ett annat problem också. Vi kan ju inte tvinga flyktingarna att stanna i ett specifikt EU-land. Om de söker sig till Tyskland och Sverige, med vilken rätt ska de tvingas vidare till Polen eller Ungern? Flyktingarna kommer inte att stanna i dessa länder, då det inte finns lika många möjligheter till försörjning.

De välvilliga glömmer lätt att flyktingarna har en egen vilja, precis som alla andra människor. Man kan i förlängningen inte tvinga dem hit och dit.

Därför handlar omfördelningen av flyktingarna mest om politisk retorik, i verkligheten blir det svårare att infria de vackra orden. Det är de flykting-attraktiva länderna Sverige och Tyskland som måste lösa problemet, sprid inte dilemmat vidare till länder som inte är inblandade.


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.