Om att ta andras pengar


EU-politiker tror visst att de hittat ett nytt vapen för att ta itu med krisen, att konfiskera välbärgade människors pengar är den nya modellen.

De glömmer alla etiska värden som sammanfattar MITT och DITT – och att det som inte är DITT helt enkelt inte är DITT.

De glömmer också vad som kan hända när man bryter mot dessa regler.

Under krisen på Cypern försvann det tydligen massor av pengar genom filialer i London, medan ansvariga på banken meddelade att det bara rörde sig om mindre summor. Detta trots att bankerna var stängda för att förhindra större penningtransaktioner.

Nu anklagar man som vanligt de moraliskt sviktande cyprioterna för att inte agerat i tid, på rätt sätt, och för att de myglat.

Vem som helst kan räkna ut att personalen blev hotad.

Vad gör man i ett dylikt läge? Ringer du polisen, eller släpper du igenom transaktionerna?

Folk från alla möjliga nationer har pengar på Cypern, och det finns olika synpunkter på hur man behandlar frågeställningen MITT och DITT – och hur man utmäter straff när någon inte följer dessa regler.

Europeiska politiker har inte bara försatt det cypriotiska folket i konkurs, utan sätter även deras liv på spel.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bengt
Bengt
7 years ago

Det är väl inge så värst kvallifiserad gissning att de med över 100.000 euro på kontot är allt ”otrevligare” med stigande belopp.
För den / de med tiotals miljoner euro nekar man inte att skicka pengar vidare. Har man fixat sådana belopp är inte öppettider på banken värt så mycket.

Christofer Sjöholm
Christofer Sjöholm
7 years ago

Vad skall man kalla det när bankmän lockar med inlåningsräntor på 7%. Mer än någon annan bank erbjuder, I en stor, säker välkänd världsvaluta: Samtidigt skyddade av världens mest generösa bankgaranti, 90% av beloppen upp till €50000. När sedan bankerna kraschar och vi tillsammans får arbeta hårt för att lösa situationen och de allmänna Europeiska skattemedlen för täcka kostnaderna, visst är det lätt att se dessa Cypriotiska bankirer med sin luftränta som bedragare. Jag har mycket svårt att inse hur frustrationen över situationen drabbar den union som står som garant för vanliga småsparande Cyprioters pengar, och som för fulla muggar… Read more »

Robert
7 years ago

Christofer, nu är det andra gången jag skriver att på Bank of Cyprus är HÖGSTA räntan 3,5%. Det är Cyperns största bank, och den bank jag har själv. Kolla dina källor innan du skriver felaktiga uppgifter. Förövrigt, och jag skriver detta också för andra eller femhundrade gången, att större delan av skulden i Cypriotiska banker härrör från den grekiska skuldavskrivningen, då förlorade Cypriotiska banker 6 miljarder euro. Mycket för ett litet land. Kanske var det dåligt att investera i grekiska statsobligationer, visst, MEN enl EU skulle man inte låta stater gå i konkurs, som man lät Grekland göra, och statspapper… Read more »

kgb35
kgb35
7 years ago

Staten det är jag! sade Ludvig XIV apropå politikers förmåga att skilja på mitt och ditt.