Om tiggeri och Swishjournalistik

Ibland får man höra att frivilliga avgifter på bloggar och videokanaler föraktfullt kallas för tiggeri.

Tiggeri handlar om när någon ber om pengar utan motprestation. Vi ser tiggare varje dag utanför snabbköpen, på gatorna. De sträcker fram händer och muggar, och ber om en slant.

Notera, tiggeri handlar alltså om att få pengar utan motprestation. Skulle en motprestation ske, då skulle transaktionen istället kallas för lön eller inkomst. Och lönearbete ängar sig det stora flertalet åt. Nåja, kanske inte längre. Men det brukade vara så.

När man skriver på en blogg eller ägnar sig åt medborgarjournalistik så tillför man något. Oavsett om detta gillas, av många eller av få; det spelar egentligen ingen roll. Man skapar något, och söker en högst frivillig kompensation.

Det är skillnad mot de stora mediehusen, som nästan alla uppbär statliga stöd eller bekostas av skatt/avgifter.

Skatt är något som tvingas in från medborgarna. Den som inte betalar får dryga böter, och om de inte betalas så hamnar man slutligen i fängelse.

Skatt drivs helt enkelt in med hot om våld. Och skatt används för att finansiera många av de stora tidningarna, TV-kanalerna etc. Ganska olustigt när man tänker på det. Kanske till och med kväljande.

Tänk på det nästa gång en bloggare ber om en frivillig avgift. Som du kan välja att betala, eller strunta i, och ändå läsa vidare. Det handlar i slutänden om frivillighet eller tvång.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kristian
Kristian
1 year ago

”Sinekur” är ett gammalt fint ord som – enligt rykten från en och annan Ganman – SVTs anställda borde lära sig.

För det som säger att ”ja, sinekur dög för Bellman” kan tilläggas att det är viktigare att hålla sig väl med regenten än att göra ett bra jobb.