Operatören betalar kreatören?


Det blev en del skeptiska kommentarer när jag skrev ett inlägg om att i framtiden kanske musiker och filmmakare försörjs genom operatörsavgifter. Dvs din internet- eller mobiloperatör lägger på en liten extraavgift varje månad, sen får du ladda ner hur mycket musik, film el.dyl som du vill.

Jag misstänker iof att många missuppfattade mitt förslag, de trodde att operatören skulle sitta och räkna nerladdningar, att det krävdes intrång i din dator eller mobil för att hålla koll på hur mycket du laddar ner.

Min tanke var snarare att en oberoende aktör håller koll på statistiken, dvs vilka låtar/filmer som laddas ner mest, och därefter fördelas operatörsavgiften till nöjesbranschen procentuellt beroende på populäritet, antalet unika nerladdningar. Enligt ett liknande statistiskt system som dagens reklammätningar på internet.

Idén är inte min egen, utan jag blev helt enkelt inspirerad av ett system som redan finns. Titta på tre:s abonnemang 3Musik. Här betalar du en klumpsumma och får tillgång till diverse tjänster, bl.a musik. Tjänsten är inte alls lika omfattande som jag beskrev, men det är ett steg i den riktningen. Och jag har ingen insyn i hur pengarna fördelas, men vi kan givetvis räkna med att en del av din månadsavgift tillfaller skivbolag och artister.

Anledningen till att jag tror på den här lösningen är att den är relativt enkel, och skänker både kunder, operatörer, musik- och filmbranschen ett mervärde. Den uppmanar dessutom nöjesindustrin att producera proffsiga nedladdningssajter, där kvalitet och mervärde överstiger dagens fildelningssajter.

Genom den där extraavgiften varje månad får du tillgång till ett gigantiskt mediebibliotek av god kvalitet – lagligt – samt att kreatörer och distributörer får betalt enligt ett tillfredsställande system. Konkurrensen mellan operatörerna garanterar dessutom att notan inte kommer att springa iväg, och håller förhoppningsvis musik,- & filmbranschens krav på ersättningar på en anständig nivå.

För musik-, och filmbolagen är det här givetvis inte en fullgod idé ännu. De kommer att försöka pressa ut så mycket som möjligt från CD, DVD och Blueray-marknaden som det bara går. Många länder har fortfarande inte tillräckligt många och bra internetuppkopplingar för att fildelning ska innebära ett dödligt hot. Det har också visat sig att upphovsrättsindustrin kan dra in en hel den pengar via stämningar och domstolsprocesser. Men det är inte ett bra sätt att göra sig populär hos den unga generationen som samtidigt förväntas bli konsumenter. Här gräver man sin egen grav.

Under tiden experimenteras det med laglig fildelning ( t.ex Ameibo), operatörsavgifter som vi tidigare nämnt, samt lösningar á la Spotify. Det gäller att inte lägga alla ägg i samma korg, framtiden kommer att visa vilket system som fungerar bäst. Och jag personligen tror att operatörsavgifter kommer att bidra med en hel del till kakan.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, fildelning, nerladdning, nedladdning, piratkopiering


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.