Öresundsbron – roten till all ondska?


Att tioåriga Öresundsbron en gång i tiden var en kontroversiell och het politisk potatis har vi idag svårt att förstå. Centerledaren Olof Johansson satsade sin karriär på att motarbeta bygget, och mängder av miljöentusiaster menade på fullt allvar att Östersjön skulle dö om förbindelsen mellan Malmö och Köpenhamn byggdes.

Medan förespråkarna menade att hela södra Sverige skulle vitaliseras, och att Malmö och Lund skulle konkurrera ut Stockholm snabbare än en skåning säger spiddekage.

Såhär i efterhand slås man av hur dåliga politikernas prognoser var, och hur klena och ihåliga deras visioner visade sig vara. De bägge politiska lägren ägnade sig mest åt bisarra fantasier, i syfte att övertrumfa varandra.

Sedan var den några få som redan då menade att Malmö skulle förvandlas till en sovande förort till Köpenhamn, och de fick rätt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, Öresundsbron, Malmö, Lund


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Christopher Aqurette
10 years ago

Malmö är möjligen en förort, men sovande är sannerligen en överdrift. Stan har förändrats oerhört det senste decinniet. Jag tycker det är den mest spännande staden i Sverige. Det finns ett gatuliv och en mångkultur som är andra svenska städer främmande.

Robert
10 years ago

Är det lokalpatrioten eller den knivskarpa observatören som talar? 😉

Christopher Aqurette
10 years ago

Jag bodde i Stockholm i många år. Flyttade sedan till Amsterdam och bodde där i många år. Det var inte självklart att jag skulle bosätta mig i Malmö när jag återvände till Sverige. Den bild jag hade av staden var mycket negativ. När jag var ung var Malmö grått och tråkigt. Därför var det en positiv överraskning att upptäcka ett helt nytt Malmö. I de jämförelser som jag har sett så lyfter man bara fram det som är negativt. Exempelvis talas det inte mycket om att pendlandet över sundet är mer omfattande än de mest entusiastiska utopisterna förutspådde för tio… Read more »

Robert
10 years ago

Häromdagen promenerade jag ner mot Rålamshovsparken på Kungsholmen, där tusentals människor av olika kulörer lapar sol, grillar, dricker öl, spelar volleyboll, badar, åker skateboard, och gud vet allt. Jag fortsätter förbi Boulebaren vidare utmed Norrmälarstrand, kikar på segelbåtar, änder och sothönor. Mälaren ligger spegelblank, jag ser stadens silhuett avspegla sig, folk passerar förbi med barnvagnar, joggingskor, affärskostymer, palestinaschalar eller festkläder. Jag kommer fram till Mälarpaviljongen, en bar och utomhusrestaurang som ligger precis invid vattenbrynet. Förutom själva restaurangdelen har de numera två stora flytbryggor för att kunna få plats med alla gäster som vill lapa rosé eller äta något gott. Det… Read more »