Orsaker till butiksdöden 2 – näthandeln


Orsaker till butiksdöden 2 - näthandeln 1Artikelserien om butiksdöden fortsätter. Fram till nu har jag inte nämnt elefanten i rummet, näthandeln. Många tycks vara ense om att ökad handel på internet bidrar till färre fysiska butiker. Låt oss betrakta detta i ett lite större perspektiv.

Redan för 20 år sedan fanns det näthandel, det tog ordentlig fart runt it-bubblan ca 2000. Det fanns avancerade shoppar där du i vissa fall kunde titta på produkterna i 3D. Föregångarna Boo.com gjorde emellertid av med alltför mycket riskkapital och tvingades i konkurs. Däremot har vi kvar t.ex Amazon som blivit till en framgångssaga.

Redan tidigt i början på 2000-talet fanns det småbutiker, som exempelvis antikvariat som sålde mer online än i de fysiska butikerna. Den fysiska butiken fanns emellertid kvar, men personalen blev alltmer involverad i onlineförsäljningen. Idag är tekniken lättillgänglig, med publiceringsverktyget WordPress i kombination med WooCommerce så kan man skapa en webbshopp på några timmar, utan större investeringar. Och vi ser en del småbutiker som också erbjuder sina produkter på webben.

Därför är frågan om näthandelns påverkan på butiksdöden inte helt enkel. Vi ser att näthandeln hela tiden ökar. Men affärer som exempelvis IKEA fyller butiksgolvet, och säljer även mycket online. Och Apple, som har alla produkter online, deras butiker är väldigt populära och välbesökta. Butiken blir ett slags showroom, där man visar upp saker, sen kan du gå hem och fundera och välja om inköpet ska ske online eller i butiken.

Vissa produkter skor, kläder etc har den fördelen att de kan provas och betraktas bättre i en butik. Sköra saker som porslin, glas etc kanske också kan råka ut för leveransskador om de inte hanteras varsamt. Däremot, tekniska prylar spelar kanske inte så stor roll om de köps i butik eller på nätet.

För att driva näthandel krävs det emellertid mycket marknadsföring, kunderna hittar inte din online-butik utan lite hjälp på traven, sökmotorer, sökmotoroptimering, annonsering, sociala medier etc etc.

Medan en fysisk butik med bra läge har massor av människor som går förbi utanför, man behöver bara locka in dem. Rent krasst, då jag själv jobbat med online-marknadsföring i många år, så kan jag känna en viss avundsjuka gentemot den fysiska butiken där kunderna passerar i massor utanför. En onlinebutik existerar inte, om den inte marknadsförs.

Väl inne i butiken så behöver kunderna ofta en upplevelse som är lite utöver själva inköpet. Det kan handla om en välinredd och trevlig butik, att man har produkter som uttalar en speciell attityd, trevlig personal, och självklart rabatter, kundklubbar där man samlar rabattpoäng, samt events i butiken etc.

Småbutiker som inte hänger med och inte kompletterar med näthandel, utan blott har en dammig naken butik, de kommer att bli förlorare i den här nya upplevelsebaserade handeln.

Möjligen finns det dessutom underliggande trender hur människor gör sina inköp. Kan vi tänka oss ett scenario där näthandeln blir passé, omordern? Och folk plötsligt vill se och känna på produkten, samt prata med en säljare innan köpet? Att pendeln svänger? Näthandeln är inte mer än 20 år gammal, även om det redan tidigare fanns postorder etc. Vi vet inte hur fenomenet kommer att utvecklas, om det slukar all handel, lägger sig på en viss nivå, eller kanske till och mer avtar? Som det ser ut nu så är en liten fysisk butik (med dyr hyra, utan onlinehandel, brist på parkeringsplatser utanför) en förlorare.

 

Första artikeln om butiksdöden:

Orsaker till butiksdöden

 


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.