Pär Nuder ljuger i N24


Finansminister Pär Nuder intervjuas i N24 och förtäljer följande: ”Sveriges ekonomi har presterat bättre i fråga om både ekonomisk tillväxt och sysselsättning än genomsnittet i euroländerna”.

För att beskriva arbetslösheten på ett vettigt sätt krävs det att Sverige använder samma måttstock som de övriga EU-länderna. Alla medlemsländer använder en internationell standard för att räkna ut arbetslösheten som skapats av International Labour Organization (ILO). Använder vi denna internationella standard så har Sverige en arbetslöshet på ca 8-9% (lite beroende på säsong, dagsform etc). Och kära läsare, det är få länder inom EU som uppvisar sämre siffror. Polen (ca 15%) och Slovakien (ca 16%) drar ner snittet för snittarbetslösheten inom EU, som ligger på ca 8%.

Jämförbara länder som t ex Danmark, Irland & Holland har en arbetslöshet på ca 4-5%.

Fördjupning i ämnet svensk och internationell arbetslöshet finns på bloggarna, Globaljuggler, Danne Nordling och EU:s statistiska organ Eurostat.

Vad menar Pär Nuder med sitt uttalande, och hur kommer det sig att N24:s journalist Mats Hallgren släpper förbi påståendet utan motfråga? Jag tycker att medborgarna förtjänar att höra sanningen i en så viktig fråga som arbetslösheten.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
14 years ago

Klart Per Nuder Ljuger (hela dagen lång och så det står blå lågor ur käften(Pippi Långstrump om egyptier se Reefat El Sayed)). Det är ju hans jobb. Det hans pappa Ants borde var örolig över är den uppenbara talang för lögn och den stora förtjusning som kommer i dagsljuset. Fast Nuder senior var alltid själv en säregen typ åtminstone under sin tid på KTH.

Civilingenjören.

globaljuggler
globaljuggler
14 years ago

Nuder nämner sysselsättning, inte arbetslöshet. Där är trots allt Sverige bätre än EU-genomsnittet.

Administrator
Administrator
14 years ago

Till Globaljuggler,
Du har en poäng. Söka-jobbkurser hos ams- är ju faktiskt sysselsättning, men även läsa böcker, se på tv, lyssna på musik etc.