Partidemokrati?

Vart fjärde år har vi val i Sverige, då lägger vi lappar i kuvert och lämnar över dem till valförättarna, som samlar rösterna, räknar och rapporterar vidare. När alla röster är räknade vet vi vilka politiska partier som vunnit, och vilka personer som kommer att sitta i riksdagen, stifta lagar och utse landets regering.

Vilka namns som finns på lapparna är däremot en annan femma. Partierna har inga interna val om vem som ska bli partiledare eller vilka som ska vara valbara. Nej, personerna nomineras ofta av en valberedning. Förfarandet är vanligt i småskaliga sammanhang t.ex när man väljer styrelse till en bostadsrättsförening eller till en idrottsklubb.

Systemet är som upplagt för fusk och taskspeleri. Det gäller att hålla en neutral fasad för att bli nominerad, den som sticker ut för mycket blir ofta negligerad. Man kan också blockera obekväma personer genom att föreslå neutrala ofarliga medlemmar. Vi ser ett smakprov på denna cirkus hos socialdemokraterna just nu, inför kongressen och valet av ny ordförande.

Varför inte anordna regelrätta val inom partierna istället? De som känner sig kallade träder fram, berättar om sina visioner, och därefter får medlemmarna rösta fram både partiledare och de som ska stå på valbar plats på röstsedlarna. Sedan är det folkets tur att vart fjärde år ta ställning till vilka av dessa som ska gå vidare till riksdag och regering.

I en demokrati borde alla politiska val vara demokratiska. Och inte blott en angelägenhet för den innersta kretsen i den politiska aristokratin.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, socialdemokraterna, sossarna, kongressen, partiordförande

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Harry
9 years ago

Exakt vad jag har tänkt, men eftersom Sverige inte har riktig demokrati utan en form av representativ dito. Får vi nog förändra grundlagen innan vi kan få verklig demokrati. Och en sådan grundlagsändring tror jag inte känns så angelägen för de lagstiftande.

Johanna
Johanna
9 years ago

Då skulle moderaterna få möjligheten att rösta Mona tillbaka.

Grönvita
Grönvita
9 years ago

Ligger en del i det du skriver, men rent formellt väljs en ordförande av en kongress. Den kongressen är i sin tur direktvald av partimedlemmarna. Kallas representativ demokrati. Samma som vi har med en vald riksdag som i sin tur röstar fram en regering. Det jag tycker är intressant är att oavsett system så uppstår alltid olika former av informell kultur (taskspeleri om du så vill) där vissa individer och grupper lär sig att utnyttja den till sin egen fördel. Det enda direktval som skulle kunna fungera vore om varje väljare själv skrev in sin/sina kandidater på en blank valsedel… Read more »

Robert
9 years ago

Harry,
Mig veterligen regleras inte partiernas valförfaranden av grundlagen.

Johanna,
Bara medlemmar röstar. Stod inte det i inlägget förresten?

Grönvita,
Och vad har kongressen att ta ställning till, EN kandidat? Stor humor där. Skämt åsido, jag pratar inte om ”direktval” – ett ord som iof mest används i parlamentariska sammanhang – utan om ett slags primärval. Där de som är intresserade anmäler sig, och därefter har man omröstning inom partiet, vanliga valsedlar fungerar alldeles utmärkt. Så fungerar det när man tar fram en presidentkandidat inom de olika partierna i t.ex USA.

Anna Carlbro
Anna Carlbro
9 years ago

En sak som är lite off topic, men ändå…
Varför måste vi även rent fysiskt rösta genom ombud? Till och med i diktaturer får de röstande lägga ner sina valsedlar i valurnorna.
Det är visserligen en symbolisk handling, men vi kan faktiskt inte säga att vi lägger vår röst i Sverige. Vi lämnar den till valförrättaren.